Näin teet oman multikätkön – osa 2 – kätkökuvauksen laatiminen

Viimeksi oli puhetta multikätköjen olemuksesta ja siitä, mikä tekee multikätköstä hyvän. Tänään jatketaan lyhyesti sillä miten multikätkön kätkökuvaus tehdään. Blogissa on aiemmin käsitelty kätkökuvauksen tekemistä yleisellä tasolla, joten aiheeseen ei tällä kertaa kovin syvällisesti sukelleta. Sen sijaan käyn vain nopeasti läpi, miten multikätkön kuvauksen luominen eroaa tavallisen kätkön tekemisestä. Homma on helppoa.

Suunnaksi vain geocaching.comin kätkönpiilotussivu ja sieltä jatketaan eteenpäin valitsemalla Continue (Already know hiding spot -kohdan alta). Aukeaa kuvan 1 mukainen sivu.

Kuva 1 - Multikätkön tekeminen onnistuu helposti antamalla reittipisteet.
Kuva 1 – Multikätkön tekeminen onnistuu helposti antamalla reittipisteet.

Stage 1 – kohtaan annetaan alkupisteen koordinaatit. Tämä voi olla joko fyysinen (Physical) tai virtuaalinen (Virtual) välipiste. Fyysiseltä pisteeltä löytyy jotain geokätköilijän maastoon viemää, kuten koordinaattilappu, purkki, tussaus, kaiverrus, jne. Alkupisteelle ei sen kummemmin kuvausta anneta, koska sehän selviää kätkökuvauksesta.

Kuva 2 - Välipisteille tulee valita näkyvyys, eli näkyykö välipisteen koordinaatit kaikille vai ei. Vai onko koko välipiste piilotettu.
Kuva 2 – Välipisteille tulee valita näkyvyys, eli näkyykö välipisteen koordinaatit kaikille vai ei, vai onko koko välipiste piilotettu.

Seuraavat välipisteet lisätään klikkaamalla “Add Stage”, jonka jälkeen pääsee syöttämään välipisteen tiedot. Jokaiselle välipisteelle annetaan koordinaatit ja tieto onko maastoon viety jotain vai ei (onko välipiste Virtual vai Physical). Lisäksi välipisteelle voi antaa kuvauksen. Kuvaus on tärkeä etenkin, jos välipisteen näkyvyys (kuva 2) on valittu näkyväksi (Visible) tai vain koordinaatit on piilotettu (Hide Coordinates). Tällöin välipisteen kuvaus näkyy kätkökuvauksessa reittipisteenä. Virtuaaliset välipisteet näkyvät luontisivun kartalla sinisinä palluroina ja fyysiset välipisteet vihreinä (kuva 3). Näin on helppo tarkistaa, että vihreät pallurat ovat punaisten alueiden ulkopuolella (saturaatiosääntö täyttyy). Loppupiste näkyy vihreänä pallurana, jossa on ruutulippu sisällä (kuva 3). Saturaatiokartta ei kuitenkaan ole täydellinen, eikä näytä esimerkiksi mysteerien loppupisteitä, joten vaikka paikka vaikuttaa kartalla vapaalta, voi siinä olla jokin kätkö.

Kuva 3 - Kartalta on helppo tarkistaa osuuko joku fyysinen välipiste saturaatioalueen sisälle.
Kuva 3 – Kartalta on helppo tarkistaa osuuko joku fyysinen välipiste saturaatioalueen sisälle.

Lopuksi kätkölle annetaan loppupisteen koordinaatit Final stage -kohdassa. Loppupisteen näkyvyys on oletuksena valmiiksi piilota kokonaan (Hide completely), jolloin se ei näy kätkökuvauksessa waypointtina ja muut eivät sitä näe.

Tästä eteenpäin kätkökuvauksen tekeminen multikätkölle menee samalla kaavalla kuin muillekin kätköille. Mikäli olet tekemässä laskumultia, kannattaa laskukaavat tarkistuttaa ainakin kolmesti. Pari kertaa voi katsoa itse, että kaavat ovat oikein ja tuottavat seuraavan pisteen koordinaatit. Kolmannen tarkistuskerran voi jättää kätköilykaverille tai puolisolle, jolloin samalla tulee tarkistettua, että laskutehtävät ovat ymmärrettävät ja kaverikin saa selvää mitä maastossa olisi tarkoitus laskea. Tällä tavalla myös itse laskukaavat tulee tarkistetuksi. Mikään ei ole kurjempaa kuin heti julkaisuiltana laittaa kätkö hyllylle kaavojen korjausten ajaksi, kun ensimmäiset FTF-huntterit ovat ilmoittaneet, että jokin ei nyt täsmää.

Kun laskut on triplatarkistettu ja muutenkin kuvaus on kunnossa niin ei muuta kuin kätkö julkaisujonoon ja odottelemaan vierailijoiden kommentteja.

2 comments

 1. Hei,

  Tuli mieleen, että voiko 2 saman multin fyysistä pistettä olla alle 161m päästä toisistaan?

  1. Morjesta vaan Jormajoensuusta,

   Saman multin fyysiset välipisteet voivat olla alle 161 metrin päästä toisistaan. Ohjenuorat erikseen vielä tämän tapauksen mainitsevat. Löytyy myös tällainen kuva
   Alle 161 metriä on ok

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.