Jäähyväiset Opencaching.comille

opencaching_logo

Garminin hanke geokätköilyn “vapauttamiseksi” eli opencaching.com on suljettu kaikessa hiljaisuudessa. Vielä viime viikolla sivusto toimi, vaikka huhuja sivuston lakkauttamisesta on pyörinyt kesäkuun alusta lähtien. Tällä viikolla osoite opencaching.com uudelleen ohjasi Garminin sivuille.

Muut avoimet kätköilysivustot kuten opencaching.de, toki jatkavat edelleen olemassa oloaan, eikä tämä vaikuta niihin. Opencaching.comilla ja muilla Opencaching sivustoilla kun ei ole muuta yhteistä kuin nimi. Esimerkiksi Opencaching.de:tä pyörittää saksalainen opencaching yhdistys ja sivustolla on listattuna 28 000 kätköä, mikä tekee siitä isoimman eurooppalaisen geokätkökuvausten listaussivuston.

Garmin lanseerasi Opencaching.comin alkuvuodesta 2012 (muistaakseni!). Taustalla taisi olla jonkin sorttinen riita Groundspeakin kanssa, koska Geocaching.comin logokin häipyi joksikin aikaa Garminin laitteista. Laitteisiin tuli suora tuki Garminin omalle opencaching.comille. Pitkään tätä ei kuitenkaan jatkunut ja Geocaching.comin logo löysi tiensä takaisin Garminin laitteisiin.

Alkuun väki kopioi jonkin verran kätköjä geocaching.comista opencaching.comiin, kunnes tuli keskustelua, onko tämä geocaching.comin käyttöehtojen mukaista. Ei tainnut siihen aikaan olla, vaikka hiljan tarkistaessani näytti siltä, että nykyiset käyttöehdot mielestäni tämä sallisivatkin.  Jonkin verran piilotettiin kätköjä, jotka olivat listattuna vain opencaching.comissa eli niitä ei löytynyt geocaching.comista. Suurta suosiota opencaching.com ei kuitenkaan saavuttanut, vaikka osin se alkuun sisälsi toiminnallisuuksia, jotka tuolloin puuttuivat geocaching.comista. Suomalaisten kätköjen ollessa vähissä opencaching.comissa jäi se marginaaliin. Varmasti sama tilanne oli ympäri maailmaa. Ja nyt palvelu on suljettu ja kadonnut. Eipä sitä moni taida jäädä kaipaamaan, vaikkakin avoin data geokätköilyn sarallakin olisi tosi kiva juttu.

4 comments

  1. Ei jää ikävä kyseistä sivustoa. Bugien vuoksi kätköjen lisääminen oli ärsyttävää ja lopulta päätin ottaa sieltä kätköni pois ja sitä myöten lopetin käytön kokonaan.

  2. Eipä tuota tosiaan jää kaipaamaan, itsekään ei juuri tullut sivustoa käytettyä. Bugeja en itse huomannut, mutta eipä sinne tullut kätköjäkään tehtyä, joten sen takia olen varmaan välttynyt tuolta. Ajatus avoimesta kätkötietokannasta kuitenkin on kannatettava, koska se avaisi ihan uudenlaisia mahdollisuuksia sovellusten ja palvelujen kehittäjille.

  3. Opencaching oli kokonaisuudessaan ilmainen ja toimi garminin gepsissä automaattisemmin kun geocaching.com. Kätköilyuran aivan alussa sitä tuli käytettyä muutaman purkin hakemisen verran. Nyt geocaching.comissa on ollut kaikenlaista häikkää, ilmeisesti palvelun palvelinteho ei ole käyttäjämäärien tasalla. Liekö vapaamatkustajia liikaa suhteessa maksaviin jäseniin. Saas nähdä muuttavatko palvelun kokonaan tilaajapohjaiseksi.

  4. Kiitos Joni näkemyksestäsi. Melkeinpä Geocaching.comin alkutaipaleelta asti on tuo uhka ollut, että joku päivä päättävät tehdä hommasta täysin maksullista. Varmasti siinä vaiheessa asia saa enemmän huomiota. Palvelun palvelintehon puutteen olen myös huomannut. Kesäsunnuntaisin monesti palvelu on jumissa, eikä API -liitynnätkään tahdo toimia. Palvelinkapasiteettia pitäisi selkeästi kasvattaa. Vapaamatkustajista en tiedä, mutta ainakin c:geo lataa tietonsa suoraan lataamalla geocaching.comin webbi-sivuja ja se osaltaa kuormittaa palvelinta. Varmasti myös monilla harrastajilla on itsellään monenlaisia palvelua kuormittavia virityksiä.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.