Kätköilijän varusteet osa 3: Pihdit ja pinsetit

Tällä kertaa kätköilijän varusteet -sarjassa on esittelyssä pihdit, pinsetit ja muuta sekalaista sälää. Äkkiseltään saattaa tuntua, ettei näille varusteille ole käyttöä, mutta kyllä niitä  aina silloin tällöin tarvitaan.

Kuva 1 - Monitoimityökalu on kätevä monesti purkkien sisällön kanssa ährätessä. Joskus siitä on apua myös purkin käsiin saamisessa.
Kuva 1 – Monitoimityökalu on kätevä monesti purkkien sisällön kanssa ährätessä. Joskus siitä on apua myös purkin käsiin saamisessa.

Itse en pelkkiä pihtejä pidä matkassa, vaan niiden virkaa hoitaa halpa Leatherman -monitoimityökalun kopio (kuva 1), joka kulkee aina housujen taskussa mukana. Halpa kopio on toiminut ihan hyvin, joskin talvikelillä tuppaa ottamaan vähän ruostetta pintaansa. Aiemmin pidin monitoimityökalua repussa, mutta niin monta kertaa reppu oli autossa, kun kätköllä tuskailin monitoimityökalun tarvetta, että päätin vaihtaa sen paikkaa. Ei se kuitenkaan niin paljon paina.

Kuva 2 - Pihdeillä on kätevä ottaa jäätynyt logikirja ehjänä esiin mikropurkista.
Kuva 2 – Pihdeillä on kätevä ottaa jäätynyt logikirja ehjänä esiin mikropurkista.

Monitoimityökalu on kätevä apu moneen ongelmaan. Työkalun pihtiosalla tulee monesti kaivettua jäätynyt logikirjamyökky purkista esiin (kuva 2). Pihdeillä saa logikirjasta tukevan otteen ja sen saa ehjänä purkista ulos. Jäätynyttä logia voi olla vaikea ottaa esiin paljain käsin, koska logi on monesti jäätynyt purkin sisään sellaiseksi möykyksi, ettei sormilla saa siitä otetta. Usein tällaista logia sormin esiin kaivaessa logikirja vain repeää. Toki pihdeilläkin tulee toimia varovaisesti, ettei aiheuta tuhoa kätköpurkille tai logikirjalle.

Kuva 2 - Pinsetit ovat tarpeelliset joskus pienien micro ja nanokätköjen kanssa puuhatessa.
Kuva 3 – Pinsetit ovat tarpeelliset joskus pienien micro- ja nanokätköjen kanssa puuhatessa.

Monitoimityökalun ruuvimeisseliosalle myös löytyy usein käyttöä. Sillä on näppärä avata ruuvaria tarvitseva purkki. Normaalia ruuvaria monitoimityökalu ei täysin vastaa, joten tarkkana saa olla, ettei vahingossa muljaa ruuvin kantaa. Monitoimityökalun linkkarin terällä tai vastaavalla on myös kätevä avata sähkörasiapurkit, jotka ovat joskus melko tiukasti kiinni. Samoin hieman ruostuneet peltirasiat saattavat olla talven jäljiltä aika tiukkoja avattavia, jolloin linkkarin terällä voi avittaa purkkia varovasti auki. Purkinavaajaosaa sen sijaan ei tule käyttää, vaikka sellainen monitoimityökalusta löytyisikin 🙂

Joskus harvoin tulee käyttöä myös pinseteille (kuva 3). Lähinnä nanokätköjen kanssa tuhratessa pinseteistä on apua. Niiden avulla yleensä saa logikirjan purkista hieman kätevämmin kuin kynsillä logia nyppien. Tietysti nanopurkin logikirjaan usein toimii myös vanha kikka, että nanopurkin magneettisella pohjaosalla tarttuu logikirjan keskellä olevana metallin kappaleeseen ja vetää logivihkon ulos. Aina tämä ei kuitenkaan toimi, koska logi voi olla todella tiukasti purkissa tai sitten nanopurkissa on käytetty omatekoista tai halpaa korvaavaa logia, jossa metallikappaletta ei ole ollenkaan. Joskus monitoimityökalun pihdit ovat liian leveät siihen, että niiden avulla login saisi esim. PET-putkilosta ulos. Tällöin pinsetit tulevat tarpeeseen, koska niissä ei ole leveää varsiosaa tiellä. Pinseteissä tulee huomioida, että niiden kärki on riittävän leveä, ettei terävällä kärjellä tule repineeksi logikirjaa.

Kuva 4 - Tämä läjä pinsettejä maksoi n. 4 euroa kotiin kiikutettuna Ebaysta.
Kuva 4 – Tämä läjä pinsettejä maksoi n. 4 euroa kotiin kiikutettuna eBaysta.

Muuta sälää

Kätkötarvikerepussa tai -laukussa on myös hyvä olla narua, rautalankaa ja magneetteja. Magneeteilla, narulla tai rautalangalla voi huoltaa kätkön, jos purkin oma kiinnitysmekanismi on päässyt pettämään. Toinen käyttökohde magneeteille ja narulle on kätkön onkiminen esiin. Silloin tällöin tulee vastaan kätkö, joka on piilotettu jonkin kiinteän putken pohjalle, vaikkapa liikennemerkin tolpan sisään. Tällaisen kätkön esiin saaminen saattaa vaatia naru-magneetti tai naru-prikka yhdistelmän virittelemistä. Prikka tai magneetti kiinnitetään narun päähän ja eikun ongelle. Naru lasketaan putken sisään ja purkki tarraa siihen kiinni ja sitten loota otetaan esiin logattavaksi. Magneetissa on tietysti se ongelma, että se saattaa tarttua tolppaan itseensä. Tällöin kannattaa käyttää magneettista esineen poimijaa, johon palaan seuraavassa kirjoituksessa tarkemmin. Rautalankaa voi myös käyttää purkkien esiin onkimiseen. Myös esim. onkivavan kanssa korkealla olevia purkkeja onkiessa rautalangasta on monesti apua.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.