Kevät tulee mutta kestääkö purkit?

Kevät on taas tulossa. Varma kevään merkki on se, että ei-talvilöydetäville kätköille alkaa tipahdella löytöloggauksia. Itse havahduin tähän, kun hiljan Lempäälä 3 -kätkölle alkoi tipahdella löytölogeja. Muutoinkin jo pidemmän aikaa metsässä on näkynyt paljaita laikkuja kivien ympärillä eli aurinko on sulattanut tumman kohteen ympäriltä lumet pois ja kevät on siis hiljalleen tulossa.  Ja viime päivien lämpö on sulattanut valtaosan lumista Tampereen seudulla. Pääkaupunkiseudullakin näyttäisi jo olevan melko vähän lunta jos juuri ollenkaan.

Lunta kuitenkin vielä on ja etenkin jäätä. Monet camo-kivet ja kaarnanpalat ovat jäätyneet tiukasti paikalleen suojaamaan kätköä. Talven jälkeen joku on aina ensimmäinen keväällä kätköllä ja joutuu mahdollisesti irrottelemaan kätköä piilostaan tai camo-kiveä kätkön edestä, kun se on jäässä. Tässä puuhassa pitäisi kuitenkin olla todella varovainen. Vaikka kuinka olisi pettynyt, että purkki ei vielä ollutkaan löydettävissä, ei purkkia saisi irroittaa väkivalloin, koska tällöin on omistajalla huoltokeikka edessä, kun purkki hajoaa. Monesti camoa tai purkkia koitetaan irroittaa lumi- tai kenttälapiolla ja tällöin pakkasesta kohmettunut muovirasia jää kakkoseksi. Liian usein näkee, että purkki on rikottu sitä piilosta esiin kaivettaessa.

Hiljan kävin eräällä kätköllä ja jouduin hieman tekemään töitä, että sain sen esiin piilostaan kun se oli talven jäljiltä jäässä. Varovasti kaivoin purkin esiin hiljaalleen. Lopulta juhlan tuntu oli suuri kun purkki lähti piilostaan ja sain sen esiin vain huomatakseni, että purkista puuttui lähes kokonaan toinen puoli (kuva 1). Hetken hämmästelin, että miten voi olla mahdollista, kun niin hellävaroen koitin purkkia irrottaa. Lopulta logikirjasta selvisi, että purkilla oli käyty hiljattain ja loggausta ei vielä ollut tehty nettiin. Purkista löytyi muutamia palasia kyljestä ja koitin niistä kasata rikkoutunutta reunaa, mutta osa paloista puuttui mikä vahvisti käsitystäni, että edellinen kävijä oli purkin rikkonut.

Kuva 1 - Purkin väkisin esiin kaivaminen voi aiheuttaa ikävää jälkeä, kuten tälle hiljan vastaan tulleelle kätkölle oli käynyt.
Kuva 1 – Purkin väkisin esiin kaivaminen voi aiheuttaa ikävää jälkeä, kuten tälle hiljan vastaan tulleelle kätkölle oli käynyt.

No mitä tästä opimme? Purkkien kanssa tulisi olla varovainen näin keväällä, eikä koittaa väkisin sitä kaivaa esiin piilostaan työkalujen tai oksien avulla, vaan myöntää tappionsa ja palata paikalle myöhemmin. Tai sitten jos tietää, ettei malta tällaisessa tilanteessa hillitä loggaushimoaan tai että on pakko löytää purkki juuri tälle päivämäärälle haastetta varten, niin ehkä parempi antaa tällaisen ei-talvilöydettävän purkin vielä odotella kuukausi – kaksi piilossaan ennen visiittiä.

Kätkönomistajan kannalta purkkien rikkominen -vaikkakin varmasti vahingossa – niitä esiin kaivaessa on varsin ikävää, etenkin jos purkki on hieman erikoisempi ja uuden tekeminen vaatii aikaa.

Vesi vanhin voitehista

Lumi- tai kenttälapion avulla purkin saa monesti kaivettua esiin lumen alta, mutta tällaisen työkalun avulla purkin saa myös helposti rikki. Miten purkin sitten saisi ehjänä piilostaan jään alta esiin? Ei välttämättä mitenkään, mutta eräs konsti mitä voi kokeilla on kuuma vesi. Termospulloon kiehuvaan vettä mukaan matkaan. Kun jäätyneen purkin löytää, niin ensin katsoo, että pitääkö se vettä. Jos ei, niin sitten pitää odottaa kevään etenemistä. Jos purkki näyttää vesitiiviiltä voi kuumaa vettä kaataa purkin/jään päälle, jolloin purkin saattaa saada esiin. Tällaisen operaation jälkeen olisi hyvä varmistaa, että purkin sisältö säilyi kuivana ja tarvittaessa kuivata loota sisältä ja miksei ulkopuoleltakin, ettei se jäädy uudestaan kiinni. Kovin montaa kätköä tällä konstin ei tietysti pysty hakemaan, koska kuumaa vettä on hankala kantaa määräänsä enempää mukana. Jotkut kätköilijät ovat sitä mieltä, ettei vettä pitäisi kaataa purkin päälle, koska se lisää riskiä siitä, että sisältö kastuu. Tämä on varmasti osin totta, mutta mahdollisesti purkki kyllä kastuisi tässä tapauksessa muutenkin ennen pitkää. Paitsi tietenkin, jos purkki on kuivassa paikassa kiven alla suojassa, mutta tällainen kätkö harvoin myöskään jäätyy kiinni.

Toinen konsti mikä vasta hiljan tuli mieleen, olisi kokeilla uudelleen aktivoitavia kädenlämmittimiä tai lämminvesipulloa purkin sulattamisessa esiin. Etuna tässä olisi se, ettei kastumisen riski olisi niin suuri. Toki sulamisvedet saattaisivat aiheuttaa ongelmia, mutta kyllä ne keväälläkin kastelisivat purkin sisällön. Huonona puolena tässä voisi mahdollisesti olla se, ettei lämmitin mahdu koloon, jossa purkki lymyää jäätyneenä. Toinen huono puoli on varmasti, se ettei metodi sovi kiireiselle kätköilijälle, koska sulaminen voi ottaa oman aikansa. Täytyypä kokeilla tätä konstia seuraavan kerran kun tarvii purkkia irrotella.

Millaisia kokemuksia sinulla on jäätyneistä purkeista? Onko sinun piilottamasi purkki rikottu sitä esiin kaivettaessa? Jaa kokemuksesi kommentoimalla.

0 comments

  1. Uran alkuvaiheessa tuli itse rikottua yksi lähikätkön muovipurkki eräänä keväänä, kun polte purkin esiin saamiseksi kävi ylivoimaiseksi. Kävi perinteisesti eli kun järki loppui niin voima otettiin käyttöön jään särkemiseksi. Kohmeinen purkki ei kovaa osumaa tarvinnut kun nasahti rikki.
    Nöyrin mielin lähimpään kauppaan, josta sain hankittua samanlaisen eväsrasian tilalle.
    Tästä opin että maltti on valttia tässäkin lajissa.

  2. Kiitos Garbanomi kommentistasi. Esimerkillisen hienoa toimintaa hakea uusi rasia kaupasta rikkoutuneen tilalle. Kohmeiset purkit tosiaan hajoavat tavallista helpommin.

  3. Road 57 vermasvuori on kahdesti rikottu kun koitettu irrottaa jäädyttyään kiinni. Nyt on hyllyllä tuon toisen rikkoutumisen takia. Ilmeisesti sellainen paikka että valuu jonkin verran sulamisvesiä ja sitten yöpakkasilla jäätyy takaisin, vaikka ei missään kuopassa olekkaan. Täytyy nyt kun vien uuden purkin hiukan tuumata olisiko mahdollista sijoittaa tuota ongelmaa silmälläpitäen hiukan eri paikkaan …

  4. Tuo onkin hyvä pointti, minkä Maitomies esitti, että omistajallakin on mahdollisuus vaikuttaa asiaan valitsemalla piilopaikka huolella. Toinen vaihtoehto, on vaihtaa purkki vaikkapa ammoboxiin, jolloin sitä ei niin helposti saa rikki.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.