Nimimerkin vaihtaminen

Eräs kätköilyyn erittäin kiinteästi liittyvä juttu on oma geokätköilynimimerkki. Se valitaan geocaching.comiin ensimmäistä kertaa kirjautuessa. Yleensä siinä vaiheessa ei vielä kovin paljon ole kokemusta kätköilystä ja nimimerkin valintaan ei tule kiinnitettyä kovin paljon huomiota. Sitä saattaa vain koittaa löytää semmoisen nimimerkin, joka vielä on vapaana ja lopulta omaksi kätköilynimimerkiksi valikoituu N4ziPepe3 tai mammuttikeijo4.

Jossain kohtaa kätköilyuraa nimimerkki saattaa kuitenkin alkaa riepomaan. Oireita tästä ovat esimerkiksi seuraavanlaiset tilanteet:

  • Miitissä koitat vältellä kontaktia muihin kätköilijöihin, kun et kehtaa sanoa olevasi natsipepe tai kaasujeesus.
  • Kyllästyt vastaamaan kollegalle, kun hän neljättä kertaa kysyy nimimerkkiäsi sen jälkeen kun olet tavannut hänelle olevasi kol-me yk-si yk-si kuu-si seit-se-män nol-la nel-jä kol-me iso A.
  • Jokainen nano-kätkön loggauksesi päättyy lauseeseen: “Kätkön logikirja tuli täyteen ja kätkö vaatii huoltoa”. Tällöin saattaa olla syytä vaihtaa lyhyempään nimimerkkiin

Olipa syy mikä tahansa, vaikkapa avioero, niin joskus tulee vastaan tilanne, että geokätköilynimimerkkiä pitää vaihtaa. Onneksi nimimerkin vaihtaminen on geocaching.comissa sallittua. Tietysti kaikkein parhaat nimet kuten mahtikanki, erkkiperse, hilloilme ja weellu ovat jo varattuja, mutta vielä saattaa löytyä hyviä vapaitakin nimimerkkejä.

Oman nimimerkin vaihtaminen on varsin helppo toimenpide. Kirjaudut vain geocaching.comiin ja klikkaat pientä ratas-symbolia oikeassa yläkulmassa (kohta 1, kuva 1). Avautuvista asetuksista löytyy username -kohta, johon vaihdetaan uusi nimimerkki (kohta 2, kuva 1) ja asetukset talletetaan Save changes -napista.

Kuva 1 - Nimimerkin vaihtaminen käy helposti.
Kuva 1 – Nimimerkin vaihtaminen käy helposti.

Tämä muuttaa nimimerkin kaikkialla geocaching.comissa eli muuta muutosta ei periaatteessa tarvitse. Tilastot pysyvät entisellään ja matkalaiset sekä kätköt siirtyvät uuden nimimerkin alle tietenkin automaattisesti. Tietysti jos olet piilottanut omia kätköjä, niin niiden piilottajanimiin (placed by -kenttä) uusi nimimerkki ei automaattisesti päivity, vaan ne pitää muuttaa erikseen. Huomaa myös, että Groundspeak pidättää oikeuden muuttaa epäasialliset nimimerkit.

Nimimerkin tulee olla 2-20 merkkiä pitkä. Jos joku on jo joskus aiemmin käyttänyt nimimerkkiä, sitä ei voi enää käyttää. Kannattaa myös pyrkiä valitsemaan uusi nimimerkki huolella, ettei sitä tarvitse enää vaihtaa. Ainakin aiemmin toisella vaihtokerralla geocaching.com penäsi käyttäjältä syytä nimimerkin jatkuvaan vaihtamiseen. Muutenkin, kun kätköilijät oppivat tuntemaan kätköilijän tietyllä nimellä, sitä on hankala muuttaa. Edelleen itselleni tuottaa suuria vaikeuksia muistaa, että lempääläläinen McGeo on nykyään 9eo.

Jos käytät geocache.fi -palvelua niin huomaa, ettei nimimerkin muutos päivity sinne automaattisesti. Ohjeet nimimerkin muutokseen geocache.fi -palvelussa löytyy täältä. Käytännössä sinun pitää olla yhteydessä geocache.fi:n ylläpitäjään ja kertoa mikä oli vanha nimimerkki ja miksikä se vaihtui. Muuten tietosi tietysti pysyvät tallessa eivätkä muutu myöskään geocache.fi:ssä.

Meille, teille vai eri teille?

Jos kätköilijäpariskunta päätyy otsikon viimeiseen vaihtoehtoon tai tiimi muusta syystä päättää jakaantua useampaan nimimerkkiin, niin kannattaa huomata, että tässä tilanteessa ei välttämättä nimimerkin vaihtaminen riitä, jos molemmat haluavat jatkaa kätköilyä. Tällöin tulee luoda uusi tunnus ja tälle tunnukselle kätkölöydöt eivät luonnollisesti siirry automaattisesti. Niinpä ei oikeastaan ole muuta vaihtoehtoa kuin aloittaa alusta ja vierailla purkeilla uudestaan. Jotkut ovat loganneet kätköjä löydetyksi jälkikäteenkin uudella nimimerkillä. Tämä on sinänsä ok, mutta jos löytöjä on paljon, niin useamman tuhannen kätkön loggaaminen voi alkaa jo puuduttaa. Toisaalta eipä sitä uutta nimimerkkiä vielä sieltä kätkön logivihkosta löydy, joten siinä mielessä uusintakäynti voisi olla paikallaan.

Omat kätköt sen sijaan on mahdollista siirtää uudelle nimimerkille adoptoimalla ne. Tässä tietysti täytyy neuvotella toisen osapuolen kanssa ja hänen täytyy suostua kätkön adoptioon. Myös matkalaiset voi adoptoida uudelle nimimerkille.

Vaikea valinta

Nimimerkin valinta ei ole helppo juttu, joten siihen kannattaa käyttää hieman aikaa. Nimimerkki on kuitenkin yksi tärkeimpiä asioita geokätköilyssä. Sen vaihtaminen saattaa myös aiheuttaa yllättäviä muutoksia kun tiimipaidat ja kätköpurkkien yhteystiedot menevät uusiksi. Muutenkin kätkönomistajat logivihkoja tutkiessaan saattavat ihmetellä jos olet logannut kätkön eri nimellä vihkoon kuin nettiin.

Nimimerkkiä valittaessa kannattaa miettiä hieman myös kansainvälistä näkökulmaa. Itse ole todennut oman nimeni täysin mahdottomaksi lausua ulkomaalaisille. Sen verran harvoin kuitenkin tulee kansainvälisesti kätköiltyä, että asialla ei ole ollut suurempaa merkitystä. Mutta jos vaihtaisin nimimerkkiä, niin varmasti valitsisin sellaisen nimimerkin, joka ei ole ihan näin mahdoton ulkomaalaisillekaan.

Tarinoita suomalaisten geokätköilijöiden nimimerkkien synnystä löytyy geocache.fin keskusteluista täältä.

4 comments

  1. jos vaihtaa nimimerkin pitääkö kaikille kätköille jota on löytänyt käydä vaihtamassa se nimi

    1. Ihan aiheellinen kyssäri EpZkuZ. Yleinen käytäntö on ollut, ettei nimimerkkiä tarvitse käydä jokaiseen logivihkoon käydä vaihtamassa, vaan sinne jää se vanha. Onhan tässä tietysti se, että tällöin kätkössä ei ole omaa nimimerkkiä logikirjassa, koska nimimerkki on vaihtunut. Jotkut käyttävät kätköilyreissuilla tiiminimimerkkiä, joka lokivihkoon kirjataan ja silloin ei myöskään vihkosta välttämättä löydy sitä nimimerkkiä mikä itsellä on käytössä.
      Suosittelisin mainitsemaan nimimerkin muutoksesta omassa kätköilyprofiilissa geocaching.comissa. Jotenkin tyyliin, että aiemmin ennen 10.10.2017 minut tunnettiin nimimerkillä X. Näin kätköjenomistajat lokivihkoja läpi käydessään huomaavat, että nimimerkki voikin olla vaihtunut. Toinen vaihtoehto on opetella käyttämään GSAK -ohjelmaa ja sen avulla lisätä merkintä kaikkiin aiempiin logeihin, että kirjattu nimimerkillä X. Tietysti jos löytöjä ei ole kertynyt vielä kovin paljoa, voi tämän editoinnin tehdä käsinkin. Kätköjen lokivihkoihin en kuitenkaan lähtisi nimimerkkiä vaihtamaan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.