Room Escape Tampere

Vaikkei Room Escape suoraan liity kätköilyyn, niin se saattaa kuitenkin kiinnostaa geokätköilijöitä, joten päätin aiheesta kirjoittaa. Etenkin kun aiheesta ei kovin monia kirjoituksia netistä vielä löytynyt. Kävin siis muutaman työkaverin kanssa kokeilemassa Room Escapea, joka hiljan rantautui myös Tampereelle. Helsingissä huoneesta ulospääsyn etsiminen on ollut mahdollista jo hieman pidempään. Seuraava teksti ei sisällä spoilereita itse pelistä tai pulmista.

Mikä Room Escape?

Room escape on fyysisen maailman seikkailupeli, jossa joukko ihmisiä lukitaan huoneeseen ja heidän tulee käyttää huoneesta löytyviä esineitä ja muita elementtejä ratkaistakseen sarjan ongelmatehtäviä, jotka johtavat huoneesta ulos pääsyyn. Yleensä huoneeseen on ripoteltu vinkkejä sinne tänne ja tietenkään kaikkia esineitä tai vihjeitä ei välttämättä käytetä mihinkään. Huoneesta tulee päästä ulos aikarajan sisällä. Monesti pakenemisen lisäksi seikkailulla on jokin kehystarina. Yleensä pelaajamäärä on 2-5 henkilöä. Hätätilanteessa huoneesta pääsee poistumaan esteettä, mutta silloin peli tietysti loppuu kesken.

Tampereen Room Escapesta kuulin reilu kuukausi sitten ensimmäisen kerran ja muutama siellä visiteerannut tuttu kehui kokemusta. Niinpä päätimme työporukalla ottaa haasteen vastaan ja kävimme kokeilemassa miten hyvin tiimimme toimisi. Etukäteen emme oikeastaan tienneet juuri mitä tulisi tapahtumaan. Saavuimme ajoissa Tampereen keskustassa (Aleksis Kiven kadulla) sijaitsevaan tilaan, jossa meidät ystävällisesti vastaanotti pelin isäntä. Perille löysi kadultakin mukavasti opasteiden avulla, vaikka tila sijaitsi kolmannessa kerroksessa.

Aluksi kuulimme toimintaohjeet: isoja huonekaluja ei ole tarpeen siirtää, ei tarvitse purkaa mitään ja esineisiin, jotka on merkattu “Stop” -tarralla, ei tarvitse koskea. Sitten vielä vessakäynnit ja klonk ovi sulkeutui takanamme. Huoneessa oli televisio, jonka ruudulla alkoi vilistää aika, jota oli siis tunti. Mikäli jäisimme jumiin, niin pelin isäntä antaisi lisävinkkiä ruudun välityksellä. Hän siis seuraili toimintaamme videokameroiden avustuksella.

En viitsi itse huoneesta, sen sisällöstä tai pelin kulusta tässä kertoa, koska peli spoilaantuisi helposti. Mutta pulmatehtäviä ratkotaan ja niitä ei tarvitse tehdä oikeassa järjestyksessä, joskin niiden ratkaiseminen oikeassa järjestyksessä on toki helpompaa. Oma pelimme eteni hieman epämääräisessä järjestyksessä, kun muutama ratkaisumalli osottautui oikeaksi, vaikkei juuri siihen peli sillä hetkellä ohjannutkaan. Pulmat olivat osin geokätköilijälle entuudestaan tuttuja, mutta kyllä siellä joukossa sellaisiakin oli, joita kätköihin olisi hieman hankala soveltaa.

Mikäli pelissä jää jumiin, on mahdollista saada vihjeitä yksi 10 minuutissa. Kuten mainittu, vihjeet ilmaantuvat huoneen televisioon, jossa pyörii aika ja taustalla soi musiikki sopivan hiljaisella. Hauska hetki koettiin, kun televisiosta kuului eräs tämänkin blogin videoissa esiintynyt biisi. Eli teostovapaata materiaalia. Niin ja selkeesti pelin isännällä on hyvä maku biisivalinnassa 🙂

Kuvan avain nippu ei liity tapaukseen. Kuvan otti Kit ja jakoi sen CC BY-NC-SA 2.0 lisenssillä
Kuvan avainnippu ei liity tapaukseen. Kuvan otti Kit ja jakoi sen CC BY-NC-SA 2.0 lisenssillä

Miltä se tuntui?

Mitenkään erityisemmin en peliä osannut jännittää, mutta kyllä sellainen positiivinen kutina kämmennissä oli kun meidät huoneeseen lukittiin. Alkuun ehkä tutkimme paikkoja hieman varovaisemmin ja etenimme rauhassa. Toisaalta se oli ihan hyväkin. Kommunikoimme koko ajan ja kerroimme toisillemme, että mitä olimme löytäneet ja lauoimme omia ideoita ääneen. Siitä oli apua hieman samaan tapaan kuin geokätkömysteerin ratkaisussa kavereista, eli joku saa jostain ideasta toisen idean ja sitten se johtaa ratkaisuun. Pulmat olivat varsin loogisia, eikä niissä tullut sellaista joistain mysteerikätköistä tuttua AMA (=Arvaa mitä ajattelen) fiilistä.

Nopeasti, ehkä ensimmäisen viiden minuutin jälkeen, unohdin kaiken muun ja keskityin peliin täysillä. Eli peli toimi hienosti ja muodosti jonkinlaisen immersion. Joskin alkuun kerrotun taustatarinan unohdin täysin pelin kuluessa ja lopussa sitä piti kysyä uudestaan, että mikäs se olikaan. Aika täysillä tuli siis keskityttyä siihen huoneesta pois pääsyyn.

Pelaaminen on siis hauskaa ja positiivisessa mielessä hieman stressaavaakin kun kello käy ruudulla vääjäämättömästi. Pari epätoivon hetkeä tiimillemmekin tuli, kun mielestämme saimme oikean idean eteenpäin päästäksemme, mutta se ei vain toiminut. Sitkeällä yrittämisellä ja samoin juttujen uudelleen kokeilulla pääsimme kuitenkin eteenpäin. Kun kellossa oli 12 minuuttia jäljellä ja vielä pulmia oli jäljellä, alkoi tulla todellisia epätoivon hetkiä. Onneksi vaihtoehdot vähenivät ja homma nopeutui hieman loppua kohden. Lopulta kellossa taisi olla jäljellä 2 ja puoli minuuttia kun avasimme oven ja astuimme ulos.

Eräs juttu jäi kuitenkin hieman mietityttämään ja saimmekin sitten pelin jälkeen siihen pelin isännältä vastauksen. Kuulemma noin 25 % pelaajista pääsee huoneesta ulos, joten siinä mielessä saatoimme olla tyytyväisiä tulokseemme. Pelin jälkeen tiimikaverit kommentoivat, että selkeästi geokätköilijän DNA:sta oli hyötyä ja heidän mielestään olin ollut tulessa. Kieltämättä Room Escape tuntui tunnin kestävältä field puzzle -mysteeriltä. Semmoisesta voi vain kätköillessä haaveilla. Itse pidin kokemuksesta paljonkin ja voin lämpimästi sitä suositella muillekin. Kolmen hengen porukka tuntui aika ihanteelliselta ryhmän koolta ja silloin hintaa tulee 25 eur / lärvi. Jos väkeä on enemmän voi homma mennä sekavammaksi ja/tai ihmeteltävää ei riitä kaikille. Kolmella hengellä ihmeteltävää riitti kaikille ja kun pelissä ajautuu välillä harhapolulle väkisinkin, niin todennäköisesti joku kuitenkin puuhaa jonkun muun tutkintahaaran parissa ja vie hommaa eteenpäin.

Huonona puolena pelissä on se, että se on kertakäyttöinen, eikä uudelleen osallistumisella saa mitään lisäarvoa. Saa nähdä päivittyykö huone jossain vaiheessa ja pääseekö kokemaan homman uudestaan. Kovin usein en ainakaan usko huoneen päivittyvän, koska se on jonkinlainen investointi joka tapauksessa. Pelin jälkeen eräs tiimistämme mainitsi, että teknologiapulmia olisi voinut olla enemmänkin. Näin jälkikäteen ajatellen se on kyllä totta, ja tavallaan pulmissa oli menty sieltä helpoimmasta (=halvimmasta) päästä. Siksipä monista pulmista tulikin mysteerikätköt mieleen. Esimerkiksi sähköä vaativien pulmien käyttäminen olisi näissä olosuhteissa ollut helpompaa kuin maastossa.

Jos joku miettii sopiiko Room Escape lapsille, niin vastaus on, että kyllä – tosin pienellä varauksella. Mitenkään pelottava kokemus Room Escape ei ainakaan Tampereella ollut. Pulmissa olisi hyvä osata lukea ja ratkoa loogista päättelyä vaativia tehtäviä, joten ihan pienimmille en välttämättä Room Escapea suosittelisi, koska tehtävät voivat olla liian haastavia ja aika käydä pitkäksi.

Mutta jos homma kiinnostaa, niin ei muuta kuin porukka kasaan ja suunta roomescape.fi:hin ja sieltä varaamaan omaa pelivuoroa. Itse pidin kokemuksesta ja voisin mennä uudestaankin, mutten ratkomaan samoja tehtäviä.

0 comments

  1. Huoneesta käyty tänään poistumassa, mutta meni 3 sek yliajalle :). Tehtävät loppupeleissä ihan loogisia ja monipuolisia. Geokätköilijälle tämä on ihan must vaikka osa jutuista onkin tuttuja. Tunteroinen menee kyllä nopeasti eli ainakin itse oli hyvin vahvasti keskisttynyt pääsemään ulos huoneesta. Peli on kertaluonteinen, joten uudestaan huoneesta ei kannata pyrkiä ulos, kun tiedät jo mitä vastaan tulee. Maaliskuussa kuitenkin avautuu uusi huone,joka toki täytyy myös kokea.

  2. Kiitos Harri kommentista! Mielenkiinnolla itsekin odotan uutta huonetta, että mitä uutta ovat keksineet. Välillä on käynyt mielessä, että voisi kokeilla Helsingissä olevaa pakopeliä myös, mutta ainakaan vielä ei ole tullut sinne lähdettyä.

  3. Itse en olekaan Tampereen huoneessa käynyt, mutta muualla senkin edestä. Eli Helsingin kaikissa huoneissa ja kolmessa eri maassa, yhteensä noin 15 huoneessa.
    Suomen paikoista ehkä Room Escape Running Rabbit oli mieleenpainuvin, eikä vähiten siksi että pelien suunnittelija paljastui intohimoiseksi kätköilijäksi ja vielä kun selvisi että olen aikoinani hänen tekemiään todella mainioita jemmoja hakenut, niin oli kuin kotiin olisi tullut. Todella hauska ja erilainen paikka. Ja todella loistava palvelu! Sain myös alennusta kun geotaustani paljastui=)

  4. Kiitos Maria kun jaoit kokemuksia. Running Rabbit Room Escape ei olekaan itselleni tuttu. Täytyypä katsoa jos tulisi mahdollisuus piipahtaa sielläkin. Samaa olen miettinyt noissa eri Room Escapeissa käydessäni, että aika paljon on yhtäläisyyksiä geokätköilypulmiin ja room escape antaa mahdollisuuden toteuttaa semmoisia pulmia, mitä ei maastossa voisi toteuttaa (esim.vaatii sähköä tai ei kestä kosteutta).

  5. Osaattekos vastata pärjääkö siellä ulkomaalaiset yhtä helposti kuin suomalaisetkin?

  6. Hyvä kysymys Tiitu. Kyllä tuolla Tampereen Room Escapessa pärjää ulkomaalaisetkin jos englanti sujuu. Tehtävien tekstit, yms. ovat sekä suomeksi että englanniksi.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.