Euroopan pisimpään löytämättömänä ollut kätkö

Tulipa tässä puhetta kollegan, Harjuksen, kanssa siitä, mikä on Euroopan pisimpään löytämättömänä ollut kätkö. Vanhin aktiivinen kätkö Euroopassahan on Europe’s First, joka sijaitsee Irlannissa ja on piilotettu 3.6. 2000. Eli kuukausi maailman ensimmäisen kätkön piilottamisen jälkeen. Mutta mikä onkaan pisimpään löytämättömänä ollut kätkö?

montblanc
Mont Blanc – Kuva Harjus

Harjus oli vieraillut Ranskan alpeilla ja huomannut kätkön Puppet Theatre stash on the Mont Blanc, jota epäili Euroopan vanhimmaksi hakemattomaksi kätköksi. Kätkö on piilotettu 20.7. 2002 eli yli 12 vuotta sitten, eikä sitä ole vielä kukaan löytänyt. Kätkön piilotti virolainen porukka, joka oli ollut kiipeämässä Mont Blancilla. Kätkö sijaitsee 4074 metrin korkeudella merenpinnasta, joten ihan helposta drive-in kätköstä ei ole kyse. Tähtiluokitus purkilla onkin 5/5. Alkuperäisenä kätkön sisältönä oli mm. 9 suklaamedaljonkia ja 14 karkkia. Ei taida kyllä nuo karkit olla enää ihan kunnossa, vaikka matala lämpötila osaltaan voisi ne säilöä hieman paremmin. Kätkö on siis hankalakulkuisessa maastossa ja lumivyöryjen riski on ilmeinen alueella. Kätkölle pääsy vaatii kulkemista hankalamman kiipeämisreitin läpi ja tuolla reitillä lumi on monesti koskematonta ja siinä kulkeminen voi aiheuttaa vyöryn.

Noin vuosi sitten Ranskalainen kiipeilyporukka löysi kätkön tienoilta hieman toisenlaisen aarteen.  Jalokiviaarteen arvo oli n. 200 000 puntaa. Eli nyt vain suunnittelemaan kätköreissua tuolle kätkölle, kun sieltä voi näemmä löytää purkin lisäksi muitakin aarteita. Jalokivet ovat ilmeisesti päätyneet jommasta kummasta vuorelle pudonneesta lentokoneesta ja ilmeisesti lentokoneiden jäämistöä vuorelta löytyy kohtuu säännöllisesti. Kätköä sen sijaan ei ole löytynyt.

Euroopan vanhin löytämätön geokätkö

En kuitenkaan halunnut julistaa tuota mielenkiintoista Ranskan alpeilla sijaitsevaa  geokätköä Euroopan vanhimmaksi löytämättömäksi kätköksi tutkimatta asiaa ensin hieman. Jonkin verran jouduin näkemään vaivaa jotta pääsin kärryille mitkä piilotukset ovat vielä hakematta kokonaan. Etsinnän tuloksena löysinkin vielä vanhemman kätkön, joka on hakematta. Kyseessä on Rainbow Hydrothermal Vents -kätkö, joka on piilotettu vain päivää aiemmin kuin aiemmin mainittu Puppet Theatre -kätkö eli 19.7. 2002.

Rainbow -kätkö sijaitsee keskellä Atlanttia, alueella, joka kuuluu Azorien saaristoon ja siten Portugalille. Kätkö on aika kaukana manner-Euroopasta ja siksipä Puppet Theatrea voisi oikeastaan pitää Euroopan vanhimpana löytämättömänä.

Rainbow Hydrothermal Vents -kätkökään ei ole helppo löytää. Se sijaitsee merenpohjassa 2300 metrin syvyydessä. Kätkön on piilottanut Lord British, joka tunnetaan myös oikealla nimellään Richard Garriot. Joillekin ko. heppu saattaa olla tuttu videopelien puolelta, sillä hän on kehittänyt aikanaan Ultima -pelit. Kaveri on myös piilottanut kätkön kansainväliselle avaruusasemalle.

Rainbow Hydrothermal Vents -kätkö on tarkastettu vuonna 2005 ja silloin se on ainakin ollut löydettävissä. Ennen vuoden 2005 huoltoa, kätköllä on yksi DNF. Kätkön paikalle on aiemmin järjestetty yleisökuljetuksia Deep Sea Expedition nimisen firman toimesta. Kätkökuvauksessa on linkki ko. firman sivulle, mutta se ei enää toimi, joten ei ole varmuutta järjestetäänkö reissuja enää. Vaikka järjestettäisiin, niin ei taida olla ihan halpa keikka vierailla tällä kätköllä. Lisätietoa kätköpaikasta löytyy englanniksi esimerkiksi täältä ja täältä.

Maisemaa Rainbow Hydrothermal vents -kätköltä (kuva Lord British).

Maailman pisimpään löytämättömänä ollut kätkö

Reilu vuosi sitten saimme lukea Groundspeakin Geocaching blogista, kuinka maailman pisimpään löytämättömänä ollut kätkö, 4.5lb Walleye, löydettiin miltei  12 vuotta piilottamisen jälkeen. Kätkön löytämiseen johtaneen reissun suunnittelu kesti 6 kuukautta ja itse matkakin kätkölle kesti 8 päivää.

Tällä hetkellä pisimpään löytämättömänä ollut kätkö sijaitsee Alaskassa ja kätkön nimi on Kougrarok. Kätkö on piilotettu 23.6. 2001. Kätköön on logattu yksi DNF ja melko monta notea. Logeista löytyy myös muutamia tarkastajien viestejä, joissa he toivovat, etteivät ihmiset laittaisi noteja kätköön, vaikka kätkössä on huoltotarveattribuutti päällä. Ilmeisesti kätköllä käynyt DNF:ääjä on piilottanut uuden purkin paikalle, vaikkei tämä tietysti ihan asianmukaista ole. Saa nähdä löytyykö Kougrarokia koskaan vai onko se oikeasti kadonnut.

Muut pitkään löytämättömänä olleet kätköt:

Piilotettu 2001:

Nimi GC-koodi / linkki Piilotus pvm Sijainti
Conch Shell Horn http://coord.info/GC105E 10/07 Venezuela, Isla Morro Blanco

Piilotettu 2002:

Nimi GC-koodi / linkki Piilotus pvm Sijainti Muuta
ECO UNO http://coord.info/GC366C 01/01 Honduras Feikki löytöloggaus
ECO ARCOIRIS http://coord.info/GC784E 15/05 Honduras
Toothy Travel Bug Cache http://coord.info/GC7584 16/07 Alaska, US Multi
ECO ESTRATO http://coord.info/GC784C 28/07 Honduras
Gold Lake http://coord.info/GCC560 13/08 Nunavut, Canada
Necans Old Cabin http://coord.info/GC82F9 19/08 Ontario, Canada Mahdollisesti löydetty / jästitty
ECO RISUEÑO http://coord.info/GCC763 20/12 Honduras


Siispä ei muuta kuin tekemään kätköilyn historiaa ja etsimään joku noista yllä listatuista kätköistä. Mutta mikä onkaan Suomen pisimpään löytämättömänä ollut kätkö tällä hetkellä ja ylipäätään? Olisin kiinnostunut kuulemaan siitä. Muistakaa kommentoida.

0 comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.