Milloin laittaa huoltotarveilmoitus?

Päätin kirjoittaa huoltotarveilmoituksista erään oman kätköni tilanteen innoittamana. Tuntuu, että osalle geokätköilijöistä on hieman epäselvää, milloin huoltotarveilmoitus on syytä laittaa, joten tässä valaistusta asiaan.

Huoltoa kaipaava purkki

Joskus kätkön löytäessään tulee vastaan purkki, joka kaipaa apua. Esimerkiksi purkki on haljennut tai kätköön on päässyt vettä ja logikirja on märkä. Joskus logikirja myös on täynnä. Tällöin on syytä löytöloggauksen lisäksi kirjata kätkölle huoltotarve (engl. needs maintenance). Tässä tapauksessa siis ensin loggaat kätkön löydetyksi ja loggaat toisen login, jonka tyyppi on tuo edellä mainittu needs maintenance ja tässä logissa kerrot miksi kätkö tarvitsee huoltoa. Tällainen loggaus lisää kätkösivulle “needs maintenace” -attribuutin (kuva 1), jolloin omistaja ja muut kätköilijät tietävät, että purkki kaipaa huoltoa. Tällaisesta loggauksesta menee tavalliseen tapaan posti kätkön omistajalle.

Needs Maintenance Attribute
Kuva 1 – Needs Maintenance (tarvitsee huoltoa) -attribuutti kertoo kätköstä, joka tarvitsee huoltotoimia.

Huoltotarveilmoituksessa kannattaa pyrkiä kuvaamaan niin yksityiskohtaisesti kuin mahdollista, mikä purkilla on hätänä. Ei kuitenkaan kannata lähteä erikoisempaa purkkia spoilaamaan tässäkään loggauksessa. Tarkka tieto auttaa kuitenkin kätkön omistajaa varautumaan huoltokeikkaan paremmin ja ottamaan tarvittaessa vaikkapa uuden purkin tai vain pelkän uuden logikirjan mukaan.

Milloin ilmoitan huoltotarpeesta?

Jos purkki on rikki tai logi on märkä on syytä ilmoittaa huoltotarpeesta välittömästi. Jos itselle käy vahinko ja purkin päälle putoaa naamiokivi ja se menee rikki tai jos purkki on hieman erikoisempi viritelmä ja se käsitellessä hajoaa, niin samoin tein kannattaa ilmoittaa huoltotarpeesta omistajalle. Ei kannata olla häpeissään omasta kämmäilystä ja odottaa, että joku muu ilmoittaa huoltotarpeesta, vaan laittaa rohkeasti huoltotarveilmoitusta omistajalle. Näin omistaja voi heti reagoida tilanteeseen ja purkki sekä sen piilopaikka voivat välttyä vakavammilta jatkovahingoilta. Jos esimerkiksi purkin kansi menee halki, kun naamiokivi putoaa vahingossa sen päälle, voi omistaja ripeillä huoltotoimilla vielä pelastaa purkin muun sisällön. Mutta jos huoltotarpeesta ei ilmoiteta, niin omistaja ei voi tilanteesta tietää ja sisältö todennäköisesti kastuu ennen kuin seuraava kätköilijä tai omistaja käy purkilla.

Samankaltainen tilanne oli myös omalla Tampereen Taidemuseo -kätkölläni, jossa purkin paikallaan pitävä mekanismi oli mennyt rikki. Tämä oli ehkä omaa huolimattomuuttani, kun en tullut ajatelleeksi, että purkilla vierailijat rupeavat taivuttelemaan kiinnitysmekanismia ja se ei semmoista jatkuvaa taivuttelua tule kestämään. Niinpä jollekin vierailijalle oli jäänyt kiinitysmekanismi käteen. Kekseliäs kätköilijä olikin sitten viritellyt oman mekanisminsa, jonka johdosta purkin paikkaa oli pitänyt vaihtaa. Muuten hyvä, mutta viritelty mekanismi vahingoitti purkkia ja sen maalipintaa ja pahimmassa tapauksessa rakennusta, jossa purkki sijaitsi. Lisäksi viritelty mekanismi vaati erilaisen piilotustavan, jonka seurauksena purkki oli siirtynyt paikkaan, johon museon henkilökunta oli toivonut, ettei purkkia laitettaisi. Vaikka tässäkin kätköilijällä selkeästi oli ollut hyvä tarkoitus auttaa purkkia, seuraukset olivat ikävät ja voisivat aiheuttaa lopulta sen, ettei paikalla saisi enää purkkia pitää ollenkaan. Samalla (taas kerran?) tahriintuisi geokätköilijöiden maine fiksuna porukkana.

Tästä voimme oppia sen, että kun purkille käy hassusti tai siellä on jotain vikaa, on asiasta joka tapauksessa hyvä ilmoittaa kätkönomistajalle. Jos mielestään purkin saa ehjättyä, voi asiasta mainita vain oman loggauksen yhteydessä, mutta jos epäilee, ettei homma tule pidemmän päälle kantamaan, on hyvä kirjata huoltotarveilmoitus.

Jos logikirja näyttää täydeltä, niin on hyvä tutkia sitä hieman ennen kuin kirjaa huoltotarveilmoituksen. Monesti välissä saattaa olla kokonaan tyhjiä sivuja tai sitten sivujen toiset puolet ovat käyttämättä. Jos näin on, ei ole syytä vielä kirjata huoltotarveilmoitusta. Jos sen sijaan kaikki login sivut ovat täynnä tai viimeinen sivu on täyttymässä on syytä laittaa huoltotarveilmoitusta. Logivihkon tapauksessa on hyvä myös lisätä ilmoitukseen se, kuinka paljon tyhjää on jäljellä. Näin omistaja voi arvioida kuinka kiire purkin huollolla on.

Jos purkkia ei löydy niin ei huoltotarveilmoitusta kannata heti logata. Jos edelliset kävijät ovat purkin kuitenkin loganneet löydetyksi, voi olla, että kätkö on vain niin huolellisesti piilotettu, ettet löytänyt sitä tällä kertaa. Tässä tapauksessa oikea vaihtoehto on DNF -loggaus. Jos kuitenkin saat aiemmin purkin löytäneeltä vahvistuksen, että purkki olisi pitänyt olla siinä mistä etsit, niin kätkölle voi laittaa huoltotarveilmoituksen. Lisäksi jos useampi edellinen kävijä on logannut DNF:n, etkä sinäkään löydä kätköä voi olla paikallaan herätellä kätkönomistajaa tarkistamaan onko kätkö paikallaan kirjaamalla huoltotarveilmoitus. Tämän kanssa kannattaa kuitenkin mielummin olla hieman varovainen kuin yli-innokas.

Kätkön omistajan huoltotoimet

Kun kätköllesi tulee huoltotarveilmoitus, koita huoltaa kätkö mahdollisimman pian. Järkevään vasteaikaan toki vaikuttaa se, onko purkki suositulla paikalla keskustassa vai sivummalla metsässä. Jos purkilla on yksi kävijä kuukaudessa, ei purkin huollolla ole niin kovaa kiirettä kuin jos purkilla olisi kävijöitä 10 päivässä. Tämä kannattaa huomioida huoltoja aikataulutettaessa, koska vilkkaalla paikalla olevalla purkilla tarjoat useammalle kätköilijälle huonon kokemuksen huoltoa kaipaavalla purkilla. Huonossa kunnossa oleva purkki, jossa on vähän kävijöitä aiheuttaa vähemmän pahaa mieltä.

Kun huollat purkin, niin laita omistajan huolto -loggaus (engl. Owner Maintenance) kätkölle. Tämä poistaa kätköstä huoltotarveattribuutin (kuva 1).

Palaamme aiheeseen myöhemmin hieman tarkemmin kätkönomistajan näkökulmasta.

Maintenance
Kuva 2 – Huoltotarvenilmoitus loggauksen ikoni on pieni punainen jakoavain.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.