Tampereen Geofilmifestivaalit – GIFF 2023 – tulokset

Kuudennet Tampereen geofilmifestivaalit pyörähtivät käyntiin lauantaina 11.11.2023 klo 17. Mediapolis, missä myös Ylen TV2 pitää päämajaa, täyttyi geokätköilijöistä ja paikalla oli noin 75 geokätköilijää. Ilahduttavasti “noshow” -tapauksia oli tällä kertaa vain 4. Järjestimme tapahtumassa oman äänestyksen parhaasta GIFF 2023 elokuvasta ja tulokset tulevat tässä kirjoituksessa.

Tällä kertaa paikallisessa tapahtumassamme ei ollut arvovaltaista tuomaristoa, vaan parhaista elokuvista äänesti pelkästään yleisö. Taustalla oli se, että tapahtuman järjestäminen varmistui vasta melko viime metreillä, kun sopivaa tilaa etsittiin. Aiemmin tapahtumapaikkana toiminut Cinola ei ollut enää saatavilla. Lähikuntienkin elokuvateatterit olivat liian kalliita vuokrata. Onneksi löytyi Mediapoliksen Kino-auditorio, joka on tehty elokuvien katsomiseen. Kinon osalta haaste oli siinä, että sitä ei voi yksityishenkilöt vuokrata. Onneksi Geonautit Ry riensi apuun ja mahdollisti tapahtuman järjestämisen. Siitä suurkiitos heille!

Aluksi tapahtumassa katsottiin uusin Braija-elokuva, joka karsiutui pois tämän vuoden GIFF-finaalista. Oman arvioini mukaan karsiutuminen johtui kahdesta asiasta: filmin teema ei ollut kovin originelli ja toisaalta Geocaching HQ ei halunnut ottaa riskiä erään elokuvassa esiintyvän hahmon asun tekijänoikeuksien suhteen. Tapahtuman loggauksista päätellen yleisö kuitenkin piti tästä uusimmastakin Braija-elokuvasta jonkin verran. Julkaisen Braija’s Treeasure hunt -lyhärin ensi viikolla Youtube-kanavallani. Näin muutama muukin GIFF-tapahtuma Suomessa saa etuoikeuden näyttää elokuvan ennen julkaisua Youtubessa. Tampereella päästiin viettämään pätkän ensi-iltaa ja filmi sai raikuvat aplodit yleisöltä. Braijan seikkailuiden jälkeen pääsimme itse asiaan ja katsoimme 18 finalistia, jotka tänä vuonna olivat siis seuraavat (aakkosjärjestyksessä)

Jos et jostain syystä päässyt Tampereen tapahtumaan, on filmit vielä mahdollista nähdä muissa GIFF-tapahtumissa maanantaihin 19.11.2023 asti.

Yleisöäänestys

Tuttuun tapaan Tampereen GIFF-tapahtumassa yleisö pääsi äänestämään omaa suosikkiaan älypuhelimilla. Yleisön suosikiksi Tampereen tapahtumassa nousi australialainen Geocare – Home for the Aged Geocacher, joka sai yleisöstä useammat röhönaurut ja oli erittäin ammattimaisesti tehty filmi. Kakkossijalle nousi tanskalainen A Mystery Mystery, jossa myös humoristisella otteella seurataan, milloin kätköstä viedään FTF. Tanskalaisfilmin omintakeinen Sims-pelimäinen tyyli toimi ja sisältö oli hauska. Pronssisijalle Tampereen GIFF:ssä nousi The revolutionary Revolutionary, jossa ostos-TV:n tyyliin esitellään uutta pakollista apuvälinettä geokätköilijöille. Alla Tampereen Geofilmifestivaalit GIFF 2023 – tulokset ja tarkempia tilastoja äänestyksen jakaumasta.

Yleisöäänestyksen viimeisessä kysymyksessä veikattiin voittajaa. Tampereen yleisö veikkasi, että Geocare – Home for the Aged Geocachers yltää ylivoimaiseen voittoon ja sitä veikkasi voittajksi 73.8% vastaajista. Kakkoseksi tässä veikkauksessa nousi A Mystery mystery 6.6% äänimäärällä. Kolmossija meni kolmen filmin kesken tasan, jotka kaikki saivat kaksi ääntä.

Kansainvälinen äänestys

Tänä vuonna jälleen on mukana myös kansainvälinen yleisöäänestys. Äänestys toimii näin:

  1. Osallistu viralliseen GIFF-miittiin (vielä ehtii, tapahtuma jatkuu ensi maanantaihin asti)
  2. Kirjaa “Attended”-logi osallistumaasi tapahtumaan
  3. Täytä äänestyslomake täällä: surveymonkey.com/r/GIFF2023 Äänestys on avoinna aina 23.11.2023 asti (tai tarkalleen 24.11.2023 klo 01:00 asti).

Jälleen kerran finaali on kovatasoinen ja on mukavaa huomata, että filmien tekninen taso on vuosien saatossa parantunut huimasti ja selkeät hutikudit melkeinpä loistavat poissaolollaan. Jos ette usko, niin kurkatkaapa joitakin aiempien vuosien GIFF-filmejä. Lisäksi on ilahduttavaa, että myös sisältöpuolella filmeissä on ollut merkittävää kehitystä. Tänä vuonna ei suomenkielisiä tekstityksiä ollut HQ:n toimesta tarjolla. Niinpä käänsimme tekstitykset tekoälyn avulla ja lopputulos oli kohtalaisen hyvä. Jos joku kaipaa käännöksiä, niin ne saa pyytämällä.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.