Muutoksia geocaching.comin yksityisyyskäytäntöihin

23.3. 2022 Geocaching HQ ilmoitti muutoksista yksityisyyskäytäntöihinsä. Eli just niihin teksteihin, joita kukaan ei koskaan lue vaan klikkaa vaan hyväksy, jotta pääsee palveluun käsiksi. Vaikka muutos sisältää tarkennuksia tietojen siirtoon USA:han Euroopasta ja viittauksia GDPR-säädöksiin, isoin muutos käyttäjille liittyy kuitenkin geokätköilijöiden profiileihin.

Se on salaisuus

Jatkossa geokätköilijä voi itse asettaa profiilinsa asetuksista, mitkä tiedot ovat julkisia, mitkä näkyy vain kavereille ja mitkä ovat yksityisiä ja siten eivät näy muille kätköilijöille. Alle olevista kuvista käy ilmi, mitkä kaikki asiat voi erikseen halutessaan piilottaa.

Kätköilijä voi siis valita näkyykö muille edellisen sivustolla vierailun ajankohta, profiilin sijaintitieto, profiilin kuvausteksti, löydetyt kätköt, omat matkalaiset, souvenirit, galleriakuvat ja tilastot. Jokaisesta näistä asiasta voi valita ryhmän kelle ne näkyvät (kaikki, ystävät, vain itse).

Tavallaan uudistus on oikein hyvä, koska onhan sitä itsekin tullut mietittyä välillä, että joku voisi seurata kätkölöytöjen avulla, missä joku henkilö kulkee. Toisaalta tämä avaa sukkenukeille ja muille kikkailijoille uusia työkaluja.

Lisäksi onhan se kiva nähdä muista kätköilijöistä, kuinka kokeneita kätköilijöitä he ovat ja mitä ovat käyneet etsimässä. Tällä tavoin heihin on helpompi tutustua miiteissäkin. Toki yksityisyydestä kiinni pitäminen on vahvasti tätä päivää ja hyvä, että näiden yksityisyyskäytäntöjen muutosten jälkeen kätköilijällä on paremmin valmiudet pitää kiinni omasta yksityisyydestä.

Esimerkiksi yksityiseksi merkityt souvenirit näkyvät jatkossa näin

Se kannattaa yksityisyyttä hakevien kuitenkin huomata, että jatkossakin logitekstit ovat aina julkisia, koska ne kertovat kätköjen ja matkalaisten tilasta. Sama koskee myös palveluun lisättyjä valokuvia. Vaikka gallerian laittaisi yksityiseksi on kuvat kuitenkin katsottavissa kätkölogeissa. Lisäksi myös geokätkötarkastajat näkevät aina tietosi, koska se vaikuttaa heidän vapaaehtoistyöhönsä.

Lisäksi jonkin verran keskustelua on herättänyt voiko kuitenkin Found by tai Not found by hakuehdoilla kuitenkin hakea toisen kätköilijän löydöt, vaikka ne olisi asetettu yksityiseksi.

Yksityisyysasiat ovat hankala pala purtavaksi. Toisaalta ne ovat ymmärrettävä lisä, mutta toisaalta tiedon piilottaminen avaa mahdollisuuden kikkailulle ja heikentää yhteisön tuntua. Sinänsä pelkästään Geocaching HQ:ta tästä on turha syyttää, vaan todennäköisesti he vain toteuttavat lain vaatimia muutoksia palveluunsa.

4 comments

  1. Lisäksi on liuta myssejä, joiden ratkaisuun on tarvinnut etsiä tietoa kätköilijöiden löytömääristä tai jotain muuta profiilista. Jos johonkin mysseen linkitetty kippoilija päättää piilottaa tiedot profiilistaan, tulee myssejen ratkonnasta varsin haastavaa, ellei haku haksunaattoristakaan onnistu.

    1. Toki tämäkin. Etenkin jos mysseen liittyy toisen kätköilijän tietoja, joita piilottaja ei voi hallita

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.