Labien lokaatiot GPX-tiedostoon

Tähän väliin pieni vinkki labien etsimiseen. Keväällä Adventure labien alkupisteet tulivat saataville Geocaching -mobiilisovellukseen ja myös esimerkiksi Cachlyyn. Ongelmana on kuitenkin se, että joissakin labeissa pisteet hajaantuvat laajalle alueelle ja olisi hyvä nähdä kaikki labien välipisteetkin kartalla. Vaan ei hätää, ongelmaan on olemassa ratkaisu.

Työkalulla labit GPX:ään

Osoitteesta https://gcutils.de/lab2gpx/ löytyy työkalu, jolla lab-kätköt ja niiden välipisteet saa muutettua kätevästi GPX-tiedostoksi. GPX-tiedoston voi sitten ladata omaan suosikki kätköilysovellukseensa tai käsi-GPS-laitteeseen. Näin labien välipisteet saa näkyville samaan aikaan muiden kätköjen kanssa, eikä labit pääse huomaamatta menemään ohi muun kätköilyn ohessa.

Työkalun avulla voi paljastaa itselleen myös labien välipisteiltä saatavat viestit. Tämä voi tietenkin paljastaa bonuskätkön sijainnin, jos labin lokaatioista saa tietoja bonuskätköä varten. On tietenkin jokaisen kätköilijän harkinnassa käyttääkö tätä tietoa vai ei. Jotkut labien tekijät ovat varmasti tämän huomanneet ja bonusmysteereihin on ilmaantunut paikan päällä tehtäviä lisätehtäviä, jotka ovat kyllä keskimäärin ärsyttäviä, koska niihin liittyy sama muistamisongelma, että ne pitää muistaa vielä erikseen tehdä jokaisella lokaatiolla. Mutta semmoista se joskus on.

Näin se toimii

GPX:n tekeminen käy helposti. Tässä vielä rautakankiohje, jolla pitäisi jokaisen onnistua.

Syötä koordinaatit, joiden ympäriltä Adventure labit (ja niiden lokaatiot) ladataan GPX-tiedostoon. Koordinaatit voi antaa muodossa asteet, minuutit ja minuutin desimaalit tai suoraan desimaalimuodossa eli siis tyyliin N 61°27.123 E 023°45.456 tai vaihtoehtoisesti 61.12345 23.4566789. Lisäksi, jos laitteesi tukee sitä, voit klikata “Find my current position”, jolloin sivu käyttää nykyistä sijaintiasi joko verkon sijainnista tai GPS-lokaatiosta. Voit myös valita sijainnin klikkaamalla kartasta.

Kuva 1 – Työkalun yleiset asetukset

Sijainnin asettamisen jälkeen rajoitetaan hakutuloksia etäisyyden ja kätköjen määrän mukaan. Se kumpi ensin tulee täyteen, rajaa tuloksia. Maksimissaan labkätköjä GPX-tiedostoon saa valittua 500.

Seuraavaksi valitaan kätkötyyppi. Tuloksiin tietysti tulee vain Adventure Labien lokaatioita, mutta tällä tarkoitetaan sitä, minä kätkötyyppinä lokaatiot GPX-tiedostossa ovat. Vaihtoehtoina on Lab cache ja Virtual Cache. Jos GPX:ää aikoo käyttää Garminin käsi-GPS-laitteessa, on syytä valita Virtual cache, sillä Garmin ei tue Lab cache -kätkötyyppiä. Puhelinsovelluksissa GPX-tiedostoa käyttäessä taas on hyvä valita Lab cache, koska tällöin kätkön ikoni näkyy oikean tyyppisenä. Tietysti voi olla, että jotkut mobiilisovellukset eivät tue Lab Cache -tyyppiä, joten virtuaali on siinä mielessä varmatoimisempi valinta.

Seuraavaksi valitaan etuliite, jota käytetään kätkön “GC-koodissa”. Lab cacheilla ei varsinaista GC-koodia ole, mutta GPX-tiedostoon on tapana merkitä jokin GC-koodi kätköille. Valitsemalla vakio etuliitteen “LC” näkyy kätkön GC-koodi GPS:ssä tai sovelluksessa tyyliin LCKKRF05. Alla kuvan kaappaus aiheesta Cachlyssa.

Koodin etuliitteen jälkeen on valinta, jossa kysytään muutetaanko luotu “GC-koodi” isoilla kirjaimilla esitettäväksi. Jotta ymmärrämme tämän valinnan pitää perehtyä hieman sivuston toimintaan. Sivusto luo “GC-koodin” jokaiselle lokaatiolle, koska niitä ei lokaatioilla oikeasti ole. Sivusto käyttää tähän Firebase-nimisen teknologian dynaamisia linkkejä ja näissä linkeissä kirjainkoolla on merkitystä. Alunperin sivusto kuitenkin muutti nämä luodut GC-koodit isoilla kirjoitetuksi. Niinpä harvinaisessa tilanteessa, jossa sivusto loi kaksi tismalleen samaa (mutta eri kirjain koolla olevaa) koodia, ei toinen kätköistä näkynyt GSAK:ssa ja Garminin laitteissa oikein, koska laitteet “ylikirjoittivat” ensimmäisen samalla koodilla olevan kätkön. Jos muutos olisi tehty sivuston dynaamisiin linkkeihin, olisi sivuston tietokantaan syntynyt osa kätköistä kahteen kertaan, joten linkkejä ei voitu enää muuttaa ilman isompaa datan menetystä. Niinpä käyttöliittymään ilmaantui tämä valinta.

Rastin voi jättää 99.9% todennäköisyydellä pois. Vain jos joku kätkö ei jostain syystä tulekaan tuloksiin, voi kokeilla laittaa rastin ruutuun “Do not convert Code to upper case” ja katsoa olisiko tällä vaikutusta.

Viimeinen valinta kuvan 1 asetuksissa Linear Adventure Labs määrää, mitä tehdään labikätköille, joissa lokaatioiden kiertojärjestys on määrätty. Alla valinnat ja selitys mitä ne tekevät

  • Default – lineaaristen labien lokaatiot lisätään GPX:n kuten muutkin lokaatiot. Ei siis käsitellä kummemmin
  • Include only first/next station – GPX:ään otetaan mukaan vain ensimmäinen tai seuraavana vuorossa oleva lokaatio
  • Mark using [L] in the title – Merkkaa lineaaristen kätköjen lokaatiot lisäämällä [L] -merkkijonon niiden nimen alkuun
  • As corrected coordinates – Tätä en ole kokeillut, mutta ilmeisesti lisää seuraavan avoimen lokaation kätkön korjatuiksi koordinaateiksi
  • Ignore – Lineaariset labit eivät tule mukaan GPX-tiedostoon ollenkaan.

Lisää säätämistä

Nyt on yleiset asetukset säädetty. Tämän jälkeen on vielä mahdollista säätää kätkökuvaukseen liitettäviä tietoja ja lisäksi jättää tulosten ulkopuolelle jo löydetyt kätköt. Katsotaanpa vielä miten nämä säädöt toimivat.

Description-kohdasta voi valita mitä tietoja labin lokaatiosta haluaa kätkökuvaukseen sisällytettävän. Ensimmäinen valinta lisää lokaatioon liittyvän kysymyksen lokaation kuvaukseen. Toinen valinta puolestaan lisää kuvaukseen lokaation kuvauksen. Kolmannesta valintaruudusta kuvaukseen saa mukaan Adventure Labin yleisen kuvauksen. Viimeisestä valintaruudusta taas kuvaukseen lisätään lokaation oikean vastauksen jälkeen tuleva viesti. Kyllä luit aivan oikein! Tämä tietenkin voi närkästyttää joitakuita, joiden bonusmysteerin numerot tulevat viestissä, joka näytetään, kun lokaatio on oikein. Tämä kannattaa myös ehkä ottaa huomioon tulevia Lab-kätköjen bonusmysteereitä suunnitellessa.

Seuraava Exclude -osio liittyy taas siihen, mitkä Lab -kätköt jätetään GPX-tiedostosta pois. Ensimmäiseen “Exclude Owner Name” kenttään voi listata nimimerkit kenen Lab-kätköt haluaa jättää pois GPX-tiedostosta. Kenttään tulee kirjoittaa yksi nimimerkki per rivi.

Toinen kenttä “Exclude your finds” auttaa jättämään GPX-tiedostosta pois jo löydetyt Lab-kätköt. Koska työkalu ei käytä suoraan Geocaching.comin APIa, ei tähän ole kovin helppoa tapaa. Tässä tulee itse mennä web-selaimella osoitteeseen https://labs.geocaching.com/logs ja klikata esim. hiiren oikeaa näppäintä ja ottaa esille sivun lähdekoodi (View page source, tai jokin vastaava). Tämän jälkeen CTRL+A valitsee koko lähdekoodin ja sen jälkeen se kopioidaan leikepöydälle ja liitetään tähän “Exclude your finds” kenttään. Näin työkalu osaa eritellä, mitkä labit olet jo löytänyt. Lisävalinta ” Do not exclude my finds but mark as found” muuttaa tulosta sen verran, että löytämäsi labit tulevat GPX-tiedostoon mukaan, mutta ne merkataan löydetyiksi.

Lopuksi vielä valitaan ladattavan tiedoston formaatti. Tässä hyviä valintoja on zipped GPX tai GPX riippuen mitä oma kätköilysovellus tukee. Tämän jälkeen tiedosto tuodaan haluttuun sovellukseen tai siirretään Garminin GPS-laitteeseen kuten muutkin kätköt ja valmista tuli.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.