Puusta Pitkälle – vuoden ainoa mega Suomessa

Niin vain tänä kesänä piti olla peräti kolme megatapahtumaa Suomessa, mutta joku virus pilasi suunnitelmat ja Vuokatin ja Tornion megatapahtumat siirtyivät ensi vuoteen. Koronan neljäs aalto jyllää ja geokansa on jännittänyt miten Lahden megalle käy. Päijät-soten koronatyöryhmä kokousti eilen 2.8. 2021 ja kokoontumisrajoituksia ei tullut lisää, joten tapahtuma päästään järjestämään. Niinpä pyysimme haastattelua tapahtuman järjestäjiltä ja pikaisella aikataululla se järjestyikin. Tässäpä pientä ennakkoa siitä mitä lauantaina on luvassa.

Ensimmäisenä tietenkin haluan tietää, ketkä megaa ovat tällä kertaa järjestämässä. Onko tämän tapahtuman taustalla sama porukka kuin edellisen Lahden megan?

Hämeen ja Pirkanmaan Geokätköilijät ry vastaa tapahtumasta ja pääpiirteittäin samat henkilöt kuin edellisessä Megassakin ovat järjestämässä.

Mistä tapahtuman nimi “Puusta Pitkälle” juontaa juurensa?

Ensin mietimme, että millaiseen paikkaan haluaisimme järjestää kaupungin toisen Megan. Sibeliustalo on puitteiltaan todella hieno tällaiseen tapahtumaan ja siellä Metsähalli on tällaiseen tapahtumaan paras tila. Metsähallista päästiin siis puuteemaan ja kun ei nimen suhteen tahdottu oikein päästä “puusta pitkälle”, niin sellaiseksi se sitten muodostui. Puuteema on myös oivallinen valinta Euroopan ympäristökaupungin suhteen ja molemmissa Megoissamme tukijana olleen UPM:n suhteen.

Entä miten valmistelut ovat sujuneet, kun korona on varmasti aiheuttanut epävarmuutta? Onko tullut yllätyksiä?

Valmistelut ovat edenneet hyvin ja edelleen mennään täyttä höyryä kohti elokuun 7. päivää. Mitään mainittavia yllätyksiä ei ainakaan toistaiseksi ole tullut. Korona on aiheuttanut monia muutoksia perinteisen megan suunnitteluun nähden. Julkishallinnon tulkinnanvarainen tiedottaminen ja nopeasti muuttuvat ohjeet ovat aiheuttaneet haasteita tapahtuman suunnittelussa.

Entä vieläkö ehtii mukaan auttamaan jos haluaa auttaa megajärjestelyissä?

Työvuorot on pääasiallisesti täytetty, mutta kyllä mukaan varmasti vielä mahtuu – kannattaa ottaa yhteyttä mikäli innostusta löytyy. Nettisivuiltamme löytyy vapaaehtoiseksi-lomake. Vuoroja voi vapautua vielä tapahtuman lähestyessä, joten kannattaa seurata tiedottamista.

Onko paikka sama kuin viime Lahden megassa vai onko tapahtuma-alue eri?  Mitä paikalla on odotettavissa?

Tällä kertaa paikkana on Sibeliustalo, Lahden satamassa, lahtelaisten ‘olohuoneessa’. Sibeliustalo on kansainvälisesti arvostettu rakennus ja puuarkkitehtuurin taidonnäyte. Tapahtuma-alueelta on upea näkymä suoraan Vesijärvelle. Alueelta löytyy muutama ravintola, pari kahvilaa ja useampia terasseja. Keskustaan on matkaa reilu kilometri.

Onko jotakin mikä eroaa muista aiemmin järjestetyistä megatapahtumista Suomessa? Entä onko edellisestä Lahden megasta haluttu tuoda jokin elementti uuteen tapahtumaan? 

Tällä kertaa tapahtuma on melko perinteinen Mega. Korona aiheuttaa erityisjärjestelyitä tapahtuman pitämisessä, joten suuria riskejä on haluttu välttää. Mega pidetään lahtelaisesti “jo perinteiseen tapaan” toisen kerran sisätiloissa. 

Mitä on luvassa tapahtuman ohjelmassa?

Ohjelmassa on perinteiseen tapaan luvassa myyntikojuja, haastatteluita, labit ja bingo, joka on tällä kertaa tehty virtuaaliseen muotoon koronatilanteen takia.

Virtuaalibingo kuulostaa mielenkiintoiselta. Kenties siitä tulee pysyvä ohjelmanumero myöhemmissäkin megoissa. Mielenkiinnolla odotan miten se toimii. Mitenkäs sitten labien määrä Lahden toisessa megassa? Aiemmin määrä on vaihdellut 10:stä peräti 50:een labiin. Montako labia on tällä kertaa Lahteen on kaavailtu?

Varsinaiselle tapahtuma-alueelle tulee 10 labia, jotka on tehty nimenomaan tapahtuman ajaksi ja tämän lisäksi tulee 40 labia, jotka esittelevät lähiympäristöä. Yksi 10 labin lenkki kiertää keskustan kautta, muut ovat noin kilometrin säteellä tapahtuma-alueelta. Tapahtumaan tehtyjä labeja on siis yhteensä 50.

Huhhuh, siinä riittää etsittävää, vaikka olisi jo Lahden “tyhjentänyt” muista kätköistä. Mitenkäs jos tapahtumaan tulee pidemmäksi aikaa ja haluaa majoittua Lahdessa, niin onko joitakin suosituksia missä yöpyä?

Lahden kaupungin alueelta löytyy useita hotelleja, joista löytynee tilaa. Meillä ei ole yhteistyökumppanina majoitusliikettä. Suosittelemme lisäksi tutustumaan koko Päijät-Hämeen alueen majoitustarjontaan omatoimisesti. 

Joissakin megoissa on ollut pysäköintialuetta melko rajallisesti ja siitä on aiheutunut pientä liikennekaaostakin välilä. Miten Lahden mega on varautunut omalla autolla saapujiin? Entä pääseekö julkisilla kulkuneuvoilla paikalle helposti?

Matkakeskukselta pääsee suoraan LSL:n bussilla tapahtuman lähistölle. Omilla autoilla saapuville satamassa on parikin parkkialuetta mutta suosittelemme jättämään auton kauemmaksi. Esimerkiksi Pikku-Vesijärven parkkialue ja Urheilukeskuksen parkkialue ovat käytettävissä. Kaikki edellä mainitut ovat noin kilometrin säteellä tapahtuma-alueelta ja lab-kierrokset ovat näiden lähellä. Tapahtuman nettisivulla on  kartta, josta näkee nämä parkkialueet. Lahden alueella on myös saatavilla TIER sähköpotkulautoja, joilla liikkuu sujuvasti moniin paikkoihin kuten lähialueen kätköille tai labeille.

Onko järjestäjillä joitakin tärppejä, millä kätköillä megan lisäksi kannattaisi ehdottomasti Lahdessa käydä?

Lahdessa on paljon kätköjä niin Mega-alueen lähettyvillä kuin aavistuksen sivummallakin. Hyviä kätköjä on sen verran paljon, että vaikea nostaa joitakin yksittäisiä esiin. Perinteisesti kannattaa kiertää paljon suosikkipisteitä saaneet kätköt.

Viimeisen vuoden aikana COVID-19 on aiheuttanut harmia tapahtumille ja aiemmat tälle vuodelle kaavaillut tapahtumat on jouduttu siirtämään ensi vuoteen. Viime aikoina on puhuttu koronaviruksen neljännestä aallosta. Huolestuttaako tämä järjestäjiä? Entä onko jo varmaa, että tapahtuma voidaan järjestää? Miten terveysturvallisuudesta on ajateltu huolehtia Lahden tapahtumassa? Esimerkiksi viime vuonna Eurajoella oli maskit vieraille ja paljon käsidesiä sekä mahdollisimman vähän käpälöintiä vaativia labeja.

Seuraamme tilanteen kehittymistä päivittäin ja olemme valmistautuneet tekemään päätöksiä nopealla aikataululla. Tilanne ei ole meille suinkaan optimaalisin, mutta toistaiseksi tapahtuman järjestämiselle ei ole esteitä emmekä näe välttämättömäksi siirtää tapahtumaa. Alueelle tulivat voimaan kokoontumisrajoitukset 15.8. saakka, mutta tapahtumia saa järjestää, jos koronaturvallisuudesta pystytään huolehtimaan. Meillä on yhteys paikalliseen terveysviranomaiseen ja noudatamme hänen antamiaan ohjeita.

Täyttä varmuutta tapahtuman järjestämiselle ei ole, koska tilanne voi muuttua nopeastikin ja viranomaiset määrätä rajoituksia pikaisella aikataululla. Tällä hetkellä kuitenkin vaikuttaa siltä, että tapahtumaa päästään järjestämään suunnitellusti.

Tapahtuma-alueella on erittäin suositeltavaa käyttää maskia. Olemme hankkineet kertakäyttömaskeja, mutta toivoisimme, että kävijät käyttäisivät mahdollisuuksien mukaan omia maskejaan. Käsidesiä on saatavilla tapahtuma-alueella. Osa labeista ei vaadi käpälöintiä, mutta osa vaatii ja näihin tulee tietenkin käsidesipullot viereen. Mikäli tilanne epäilyttää, niin omat suojakäsineet voi toki tuoda mukanaan.

Turvaväleihin on syytä jokaisen kiinnittää huomiota ja niistäkin tullaan tapahtumassa huomauttamaan säännöllisesti. Ajantasaiset ohjeet löytyvät tapahtuman https://puustapitkalle.fi sivustolta. Tapahtumaan osallistuminen on porrastettu siten, että paikalla on vain sallittu yleisömäärä kerrallaan. Ennakkovaraus järjestelmä aukesi illalla 2.8. 2021 osoitteessa https://hn-dev.eu/slots/. Varauksessa ilmoitetaan vain saapumisaika.

7 comments

 1. Ei mitään järkeä eikä varsinkaan sisätiloissa, väkisin pitää yrittää vaan järjestää. Outoa hommaa, ei kätköilijät ymmärrä pysyä poissa kun pitää saada merkitä mega eli vastuu pitäisi olla järjestävällä taholla. Hatun nosto Vuokattiin ja Tornioon.

  1. Kieltämättä outo tilanne, kun tapahtumia saa järjestää, vaikka tartuntaluvut ovat korkeat. Mutta se mikä ei ole kiellettyä on sallittua ja siten tapahtumia järjestetään. Jokainen voi sitten valita osallistuuko vai ei. Ihan siis megaan liittymättömänä asiana on mielenkiintoista seurata, että mikä on se kriteeri, jolla tapahtumat jatkossa sallitaan tai kielletään, koska rokotusten myötä se ei selvästi ole tartuntamäärät

  2. Tapahtuma saatiin vietyä vastuullisesti läpi. Kaikki vieraat olivat pukeneet maskit jo ulko-ovelle tullessa päälleen ja tarvittaessa maskeja oli meillä jaossa. Ulkona jonottaessa oli jo maskit käytössä eli kaikki olivat esimerkillisen vastuullisesti paikalla.
   Liki kaikki myös jättivät saapuessaan koronajäljitystä varten yhteystietonsa, jotka on jäljittäjille arvokasta tietoa, jos tarve tulee. Sisätiloissa saimme parhaiten hallittua väen liikkeet ja turvavälit pysyi kaikkien kohdalla liki koko tapatuman. Kannattaa kurkata toi pikakeulaus tuolla matkarapostissa.

 2. Toivottavaa olisi että megan miittikirjaan saisi nimimerkin kirjata myös ulkona, esim. tapahtuman sisäänkäynnin lähellä.

  1. Se olisi kyllä kiva juttu. En tiedä ovatko järjestäjät tätä harkinneet. Toisaalta koronaviruksen deltavariantti ilmeisesti leviää myös ulkona tehokkaasti.

   1. Ihan järkevä perustelu järjestävältä taholta. Ja en näe nykyisen virusvariantin aikana merkittävää eroa ulko- ja sisätilojen välillä.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.