Tee-se-itse jääkaappimagneetit – revisited

Aiemmin kirjoitimme, miten askartelimme kätköilyaiheiset jääkaappimagneetit vaihtariksi tai FTF-palkinnoksi kätköön. On aina hienoa kuulla lukijoilta palautetta ja etenkin, miten he ovat innostuneet miten milloinkin kirjoittamastamme aiheesta. Se tekee blogin pidosta enemmän vuoropuhelun. Tällä kertaa kuulimme Tenukolta, että miten hänkin oli innostunut askartelemaan magneetteja. Hän oli myös kehittänyt hommaa hieman eteenpäin, joten päätimme jakaa hänen hieman kehitellyn tapansa valmistaa näitä magneetteja.

Tenukon parempi työtapa

Tenukko oli huomannut saman kuin itsekin huomasin, että kuvien leikkaaminen paperista on raivostuttavan työlästä. Tenukko oli tilannut IKH:n verkkokaupasta 26 mm meistin. Hintaa meistillä oli 36 €, joten ihan ilmaisesta työkalusta ei ollut kyse. Mutta ehkä sille jotain muutakin käyttöä voisi löytyä kuin jääkaappimagneettien askartelu.

Kuten monissa muissakin hommissa, myös jääkaappimagneettien askartelussa työ on neuvonut tekijäänsä ja Tenukko on löytänyt tehokkaimmaksi tavaksi seuraavan työtavan:

  • Alle suora vanerin pala (vähintään A4 kokoinen)
  • Vanerin päälle A4-kokoisen lehtiön kansi tai pohjapahvi
  • Pahvin päälle leikattava arkki kuvineen

Tämän jälkeen otetaan vesivanerin pala, johon on porattu 30 mm reikä. Vesivaneria käytetään sapluunana ja pala sijoitetaan arkin päälle siten, että reikä tulee keskelle leikattavaa kuvaa. Toisella kädellä painetaan vesivaneria voimakkaasti, jotta se pysyy paikallaan. Toisella kädellä taas painetaan meistiä sapluunassa voimakkaasti samalla kiertäen/pyörittäen. Tärkeää on saada leikattava arkki sen verran tiukkaan puristukseen, ettei se ala pyöriä meistin kierron mukana.

Toinen vaihtoehto kuvien irrottamiseen meistin pyörittelyn sijasta on lyömällä meistiä. Tässä kuitenkin riskinä on, että meisti tylstyy hetkessä. Eräs toinen tapa nopeuttaa tekemistä olisi laittaa useampi paperiarkki päällekkäin ja katsoa tarkasti, että kuvat ovat samalla kohtaa. Tällöin meistillä voisi irroittaa useamman kuvan kerralla. Tämä voisi onnistua etenkin silloin, jos käyttää tavallista tulostin paperia, eikä esimerkiksi vahvempaa valokuvapaperia. Tässä haasteena kuitenkin on saada kuvat tarkasti kohdakkain.

Useampi kuva päällekkäin aiheuttaa helposti kohdistusvirheitä ja alimmainen arkki tulee leikatuksi väärästä kohdasta.

Hetipitiliimaa

Aiemmassa ohjeessa liimasin irtileikatut paperikuvat paperiliimalla korkkiin. Sittemmin huomasin tämän vaihtoehdon surkeaksi, kun liimaukset irtosivat ajan kuluessa ja jääkaappimagneetit hajosivat itsestään jääkaapin ovessa. Tenukkokin oli hylännyt paperiliiman samoin tein ja vinkkasi käyttämään Loctiten pikaliimageeliä. Sitä levitetään laittaa varovasti korkkiin ja sitten vain kuva paikoilleen. Poiketen tavallisesta pikaliimasta geelimäinen pikaliima ei kastele paperikuvaa ja siten näy lävitse.

Itsekin tuli kokeiltua tätä geelimäistä pikaliimaa ja se onkin mitä mainion vaihtoehto kuvien kiinnittämiseen. Tällä liimalla kuvat varmasti pysyvät myös paikoillaan.

Kiitokset Tenukolle yhteydenotosta ja vinkeistä miten jääkaappimagneettien askartelusta saa vieläkin mukavampaa. Erittäin hyvä vinkki tuo geelimäinen pikaliima.

2 comments

  1. Ensimmäiset noin 50 kuvaa jaksoin pyöritellä irti. Sitten meisti alkoi jo olla niin tylsä, ettei pyöritys toiminut. Nyt käytän alalevynä höylättyä mäntylautaa ja sen päällä pahvia. Sitten vaan paukautan pajavasaralla mojovan iskun ja jo irtoaa. Yllättävän hyvänä on terä pysynyt, vaikka satakunta kuvaa olen lyömällä irrottanut, mäntylauta lienee sen verran pehmeää.
    Terv. Tenukko

  2. Kiitos Tenukko vielä tarkennuksesta. Tosiaan pyörittely tekniikka toiminee vain, kun meisti on hyvässä terässä, mutta paukuttelemalla tietysti homma toimii sen jälkeenkin.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: