Uusia attribuutteja! (päivitetty 1.9. 2020)

En muista koska viimeksi on saatu täysin uusia attribuutteja, joten tämä on aikamoinen uutinen. Geocaching HQ on siis julkaissut tänään neljä uutta attribuuttia. Katsotaanpa vähän tarkemmin mitkä uudet attribuutit ovat ja miten niitä olisi tarkoitus käyttää. Vaikka uusista attribuuteista on olemassa kieltoversiot, niin nämä eivät ole käytettävissä kätkökuvauksissa.

Powertrail -kätkö attribuutti

Powertrail-kätkö attribuutilla on hyvä merkitä johonkin powertrailiin kuuluvat kätköt. Attribuutin ajatus on varmasti helpottaa powertrailien löydettävyyttä geocaching.com sivuston haussa. Niinpä jos omistat powertrailin, on hyvä myös takautuvasti käydä klikkailemassa omiin powertrail-kätköihin tämä attribuutti, jotta trailit löytyvät helposti. Powertrail attribuutti on saatavilla seuraavilla kätkötyypeillä: Tradi, multi, letterbox, mysteeri ja wherigo-kätkö.

Geocaching HQ on luvannut, että jos kätkönomistaja lähettää heille listan GC-koodeja nykyisistä jo julkaistuista ja aktiivisista powertrail-kätköistään, HQ lisää attribuutit kätköihin takautuvasti kerralla. Tarjous on voimassa kerran jokaiselle kätkönomistajalle, joten jokaisen powertraileja omistavan tulee kerätä kaikki trailinsa samaan listaan. GC-koodi listan tulee olla pilkulla erotettu lista (CSV, Comma Separated Values), jonka voi lähettää HQ:lle Appealsin kautta 30.9. 2020 mennessä.

Bonus-kätkö attribuutti

Bonus-kätköt ovat lähtökohtaisesti mysteereitä. Bonus-kätköt tuppaavat tästä syystä jäämään muun mysteerikätkömassan sekaan. Bonus-kätkö attribuutilla halutaan helpottaa näiden bonusmysteereiden löydettävyyttä. Bonusmysteerihän voi olla vaikka sellainen, että kiertämällä muutaman tradikätkön, saa koordinaatit bonusmysteerille kasaan. Myös Lab-kätköjen yhteydessä Bonus-kätköjä käytetään paljon, jotta Adventure Lab -seikkailu on jollain tavalla näkyvissä myös emosivustolla sekä kätköilysovelluksissa. Bonuskätkö attribuutti on saatavilla vain mysteerikätkötyypille.

Haastekätköattribuutti

Monet ovat toivoneet haastekätköille omaa kätkötyyppiä, mutta uusien attribuuttien myötä noille toiveille saatiin jonkinlainen päätös. Haastekätkö attribuutilla voi siis merkitä haastekätköt. Tällöin haastekätköjä on helpompi etsiä sivustolta ja sovelluksista, jotka tukevat hakua attribuuttien pohjalta. Tämäkin on sellainen attribuutti, että on toivottavaa, että haastekätköjen omistajat lisäävät tämän kätköönsä jälkikäteen.

Geocaching HQ on luvannut ajaa skriptin, joka lisää haastekätköattribuutin olemassa oleviin julkaistuihin haastekätköihin muutaman seuraavan päivän aikana. Skripti ei tietenkään tule olemaan täydellinen ja saattaa olla, ettei se huomaa kaikkia haastekätköjä automaattisesti, jolloin kätkönomistajien apua tarvitaan.

Haastekätköattribuutti on saatavilla vain mysteerikätkötyyppiin ja attribuuttia voi käyttää sekä grandfatheroituihin, että tuoreempiin haasteisiin. Geocaching HQ tulee poistamaan sen listauksista, joissa sitä on käytetty väärin, jos sattuvat sellaisen huomaamaan. Jatkossa kaikissa julkaisujonoon laitetuissa haastekätköissä tulee olla haastekätköattribuutti samaan tapaan kuin T1 kätköissä tulee olla pyörätuoliattribuutti.

Solution checker -kätkö attribuutti

Viimeinen uusi attribuutti on Solution checker -attribuutti. Attribuuttia ei voi itse valita kätkölleen, vaan jos geokätkölleen tekee Geocaching.comin oman solution checker tarkastimen, tulee attribuutti automaattisesti käyttöön. Geocaching HQ on luvannut ajaa skriptin, joka lisää kaikkiin nykyisiin kätköihin, joissa on solution checker, myös tämän attribuutin.

Eikä siinä vielä kaikki

Saimme neljä uutta attribuuttia, mutta siinä ei suinkaan ollut kaikki attribuutteihin liittyvät muutokset. Myös olemassa olevat attribuutit ovat kokeneet muutoksia. Lähinnä saatavuutta eri kätkötyypeille on yhdenmukaistettu ja joitakin nimiä muutettu. Alla listattu joitakin havaittuja muutoksia:

 • Kaikilla tapahtumakätköillä (event,CITO, Mega ja Giga) on nyt yhteneväiset attribuutit käytössään
 • Field puzzle kenttämysteeri attribuutin voi nyt lisätä Letterbox ja Wherigo kätköihin
 • Food nearby (ruokaa lähellä) attribuutin voi nyt lisätä myös Wherigo kätköihin.
 • Camping available (leirintä saatavilla) on nyt nimeltään Camping Nearby (Leirintä lähistöllä)
 • Watch for livestock (varo karjaa) on nyt Livestock nearby (karjaa lähistöllä)
 • Snowshows required (lumikengät tarvitaan) on nyt nimeltään May require snowshows (saatat tarvita lumikenkiä)
 • Cross country skis required (murtomaasukset tarvitaan) on nyt nimeltään May require cross country skis (saatat tarvita murtomaasuksia)
 • Wireless beacon required (langaton lähetin tarvitaan) on nyt asianmukaisesti nimetty Wireless receiver required (langaton vastaanotin tarvitaan)
 • Front yard (private residence) eli etupihakätkö (yksityinen asunto) on nyt muuttunut muotoon Yard (private residence) elikäs Pihamaakätkö (yksityinen asunto)
 • Teamwork required (tiimityötä tarvitaan) on muuttunut muotoon Teamwork cache (tiimityökätkö)

Neljä uutta attribuuttia

Siinä siis kaikki neljä uutta attribuuttia. Haastekätkö-, bonuskätkö ja powertrailkätkö attribuutit ovat oikein tervetulleita lisäyksiä. Sen sijaan solution checker attribuutti äkkiseltään tuntuu hieman turhalta, mutta eihän sitä tiedä, jos se käytännössä osoittautuu hyödylliseksi. Visuaalisesti attribuutit ovat melko hyviä, vaikka pientä totuttelua vaativatkin. Haastekätkön uusi attribuutti ei ihan heti auennut, mutta toisaalta ei ole helppo homma visualisoida pieneen tilaan niin monimutkaista konseptia.

15 comments

 1. Solution checker -attribuutti tuolla toteutuksella on täysin idioottimainen. Siinä olisi ollut paljonkin järkeä, jos sillä olisi merkattu mysteerit, joissa ratkaisun saaminen EDELLYTTÄÄ checkerin käyttämistä.

   1. Joo näin on. Varmaankin huomenna julkaistaan tuo toiminnallisuus. Project-gc.com hätäili ja julkaisi attribuuttitiedon jo tänään, niin päätin myös julkaista jutun, vaikka toiminnallisuus .comista vielä puuttuukin.

  1. Mielestäni paljon parempi toi valittu linjaus. Ne jotka eivät halua hakea mysteerejä, joita ei voi tarkistaa etukäteen, voivat sen hoitaa jatkossa filterillä (siis muutaman vuoden päästä ehkä jos noita vanhoihin kätköihin lisätään).

   Mielestäni tota tulee käyttää kaikkien checkerien kohdalle ei ainoastaan Geocaching.com checkerin. Kieltoversio laittaminen kätköhin voisi helpottaa filteröintiä, koska noita joissa ei ole kumpaakaan attribuuttia tulee olemaan aluksi paljon.

   Jos kätkön tekijä haluaa vihjata että mysteerin ratkaisu edellyttää chekkeriä sen voi kätkökuvaukseen jo nyt kirjoittaa, miksi siihen pitäisi olla attribuutti. Ratkaistessa tarvitsee kuitenkin kuvaus lukea. Tuskin monikaan näkee, että jättää kaikki mysteerit väliin jos ratkaisu edellyttää chekkerin käyttöä.

   Haastekätkö ja bonuskätkö ovat varmasti hyödyllisimmät noista uusista filteröidessä, jos myös vanhoihin kätköihin saadaan ne lisättyä.

   1. Joo sellainen virhe tuossa alkuperäisessä kirjoituksessa oli, että kieltoversioita ei ole tulossa. Päivitin kirjoitusta vastaamaan todellisuutta paremmin. Lisäksi myös solution checkeristä tuli lisätietoa, että attribuuttia ei voi itse kätkölle lisätä, vaan se tapahtuu automaattisesti, jos kätköön lisää geocaching.comin solution checkerin. Muille checkereille tätä ei valitettavasti voi käyttää.

   2. Jos solution checker on vain Geocaching.com omalle chekkerille niin sitten Suomessa siitä ei ole hyötyä.

   3. Jep, ei suurta iloa, koska geocache.fi:n checker on Suomessa ylivoimaisesti suosituin.

  1. Samasta asiasta on kyse. Alunperin puhuttiin powertraileista ja nykyään jenkeissä puhutaan edelleen powertraileista. Sittemmin täällä Suomessa tuosta on muovautunut kätköilijöiden suussa traili tai kätkötraili muunnos. Tosin joidenkin mielestä kätkötraili ja powertraili eroaa siinä, että kätkötraililla kätköjen väli voi olla muutakin kuin 161 metriä, mutta itselleni tämä ajatus on hieman vieras.

 2. Nyt pystyy lisäämään uudet attribuutit, paitsi solution checkerin. Negatiivisia versioita ei ollut tarjolla noista kolmesta (bonus, haaste, powertrail) ainakaan vielä.

  1. Juu niin pystyy ja omalle bonarikätkölle kävinkin attribuutin tyrkkäämässä. Kieltoversioita ei attribuuteista tullut sittenkään, vaikka ne on saatavilla geocaching.comin rajapinnasta. Päivitin juttua vastaamaan tätä vallitsevaa todellisuutta.

 3. “GC-koodi listan tulee olla pilkulla erotettu lista (CSV, Comma Separated Values), jonka voi lähettää HQ:lle Appealsin kautta”

  CSV-muotoisen listan luulen osaavani tehdä :-), mutta tuo “Appealsin kautta” menee ohi.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: