Geotestamentin tekeminen

Oletko koskaan miettinyt, mitä käy kätköpurkeille, kun geokätköilijästä aika jättää? Jotenkin itse olen aina kuvitellut, että jos kävisi niin, että geokätköilijä lähtisi autuaammille kätköilymaille, niin lähipiiri hoitaisi kätköt pois. Mutta tarkemmin ajatellen, niin lähipiiri ei välttämättä edes tiedä geokätköilyharrastuksesta, piilotetuista kätköistä, kätköilystä, tai heillä ei edes ole välttämättä pääsyä geocaching.com tunnuksiin. Avuksi voisi tulla tässä tapauksessa geotestamentti.

Monille on myös tuttu ilmiö, että joku geokätköilijä ei ole enää aktiivinen. Hän ei ole vuosiin vieraillut geocaching.comissa, mutta hänellä on muutama alueen vanhimmista kätköistä tilillään. Moni on päättänyt auttaa kätkövanhusten huollossa ja mieluusti helpottaakseen työtään haluaisivat adoptoida kätkön, mutta se ei onnistu, koska kätkönomistajaa ei voi tavoittaa. Voisiko tähän olla jokin apu?

HQ ei anna adoptioon

Monet ovat ei-aktiivisten kätköilijöiden tapauksessa haikailleet mahdollisuutta adoptioon. Mutta Geocaching HQ ei anna kätköjä adoptioon, vaikka kätköilijä olisi ollut ei aktiivinen. Tähän on oikeastaan kaksi syytä. Geokätköpurkki on kätkönpiilottajan omaisuutta. Vaikka Geocaching HQ käyttöehdoissaan haluaakin käyttäjän luovuttavan oikeutensa kätkökuvauksiin ja niiden sisältöön, ei HQ voi siirtää kätköpurkin omistajuutta kätkön piilottajalta itselleen. Ja olisihan se vähän arveluttavaa, jos kätköpurkki, johon on potentiaalisesti käytetty satoja euroja siirtyisi amerikkalaisen yhtiön omistukseen sillä, että kätköpurkkia varten tekee listauksen geocaching.comiin.

Näin ollen Geocaching HQ:n tulkinta on, että kätkön adoptointia ei voi pakottaa ilman kätkönomistajan suostumusta. Ja olisihan se vähän hankalaa päätellä, ketkä kätköilijät ovat inaktiivisia. Olisiko 6 kuukautta sopiva raja sille, että kätkön voisi antaa adoptioon? Entä jos kätköilijä on vain sairastunut vakavasti, eikä syystä tai toisesta pääse kirjautumaan sivustolle kuuteen kuukauteen ja tämä antaisi muille kätköilijöille automaattisen oikeuden mahdollisesti kalliiden kätköpurkkien adoptioon. Ja mihin raja vedettäisiin? Olisiko se 6 kuukautta, vuosi, puolitoista vuotta vai mikä?

Kannattaa myös muistaa, että vaikka geocaching.com on ylivoimaisesti suosituin geokätköjen listaussivu, niitä on muitakin. Kätkönomistaja on voinut listata kätkön useammalle sivustolle, kuten jollekin opencaching-sivustoista tai vaikka terracaching -sivustolle. Käyttäjä voi olla näillä muilla sivustoilla aktiivinen, vaikka ei enää käyttäisikään geocaching.comia. Niinpä olisi omituista, jos geocaching.com antaisi kätkön adoptioon, vaikka kätkönomistaja huolehtii edelleen kätköstä, mutta käyttää vain muita sivustoja.

Tee geotestamentti

No mitä asialle sitten voi tehdä? Geocaching HQ:n toimistusjohtaja Bryan Roth on kertonut, että jokainen voi tehdä geotestamentin ja kirjoittaa geokätköilyprofiiliinsa mitä haluaa kätköilleen, jos sattuu kuolemaan tai on jostain muusta syystä estynyt kätköilemään tai ei enää käytä sivustoa.

Geotestamentti on helppo tehdä. Profiiliin voi kirjoittaa, vaikka seuraavan tekstin:

In case of my death or if I am inactive on geocaching.com for 365 consecutive days, I am giving Geocaching HQ permission to unilaterally offer my geocaches for adoption.

Vapaasti suomennettuna ylläoleva lause menisi näin: “Siinä tapauksessa, että kuolen tai en käytä geocaching.comia 365:nä peräkkäisenä päivänä, annan Geocaching HQ:lle oikeuden yksipuolisesti antaa kätköni adoptioon. Toki geotestamenttiin voi kirjoittaa muutakin. Esimerkiksi jos haluaa antaa kaikki kätkönsä jollekin tietylle henkilölle adoptioon, tämän voi mainita geotestamentissaan. Teksti tulee tietenkin olla englanniksi, jotta HQ:ssa ymmärretään mitä siinä lukee.

Suosittelenkin jokaiselle tällaisen tekstin lisäämistä omaan profiiliinsa. Tällä tavoin joku geokätköilijä voi ottaa kätkösi hoitaakseen, jos sinulle käy jotakin ja näin varmistetaan, että kätköt jatkavat geokätköilijöiden ilahduttamista tai ne asianmukaisesti arkistoidaan ja kerätään pois maastosta. Georoskia ei kuitenkaan ole tarkoitus jättää jälkeensä.

Kätkövanhukset ja muut erikoisemmat kätköt

Etenkin jos omistat jonkun kätkövanhuksen, joka piilotuspäivänsä puolesta on mielenkiintoinen geokätköilijöille, geotestamentti kannattaa laatia. Myös muut erikoisemmat tai harvinaisemmat kätköt voivat kiinnostaa muita kätköilijöitä ottaa adoptioon, mikäli et enää ole itse aktiivinen.

Geocaching HQ ei yleensä auta edes erikoisempien kätköjen säästämisessä edellä mainituista syistä, vaikka kyllä ymmärtävät hyvin, että joillakin kätköillä on historiallistakin arvoa. Esimerkiksi nyt kun geokätköily täytti jo 20 vuotta, niin jäljellä on vain 130 kätköä, jotka on piilotettu vuonna 2000. Geocaching HQ onkin laittanut kaikille näitä vanhimpia kätköjä omistaville viestiä, että mikäli he eivät enää halua kätköistä huolehtia, niin Geocaching HQ voi ottaa kätköt nimiinsä ja tarvittaessa antaa niitä adoptioon halukkaille kätköjen ylläpitäjille. HQ:han ei voi mitenkään ylläpitää kätköjä ympäri maailmaa.

2 comments

    1. No näinhän se perinteisesti on ollut 🙂 Samoin eläintensuojelijat ovat olleet kautta aikojen huolissaan geokätköilyn suosion lisääntymisestä: Outoja merkintöjä lokeissa ja purkkeja kateissa…

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.