Packraft – reppulautta

Miltä kuulostaisi ottaa mukaan geokätköilyreissulle alle 6 kiloa painava mukana kulkeva kestävä oma kanootti? Packraft reppulautta antaa tällaisen mahdollisuuden. Packraft eli reppulautta antaa luonnossa liikkujalle uuden vapauden tarjoamalla mahdollisuuden kulkea vesillä oikeastaan missä vain. Lautta kulkee kätevästi rinkan päällä tai isommassa repussa ja mallista riippuen painaa vain kolmesta viiteen kiloa. Packraftia ei kannata sotkea halpoihin kumiveneisiin tai edes raahattavaan ilmatäytteiseen kajakkiin.

Packraftit täytetään pääsääntöisesti lautan mukana tulevan täyttöpussin avulla (kts. esimerkki täyttämisestä). Täyttöpussin avulla lautan saa 90-prosenttisesti täyteen ja käyttökuntoon lautta viimeistellään puhaltamalla. Lauttoja on yhden tai kahden hengen malleja ja joihinkin malleihin on saatavissa aukkopeitteetkin. Kokoon käärittynä lautta vie retkipatjan tai pienen teltan verran tilaa. Toki mukana pitää kuljettaa melaa sekä pelastusliivejä. Meloja on osiin meneviä malleja, jolloin kuljettaminen helpottuu. Valittavana on alumiinisia tai hiilikuituisia vaihtoehtoja, joista jälkimmäinen on kevyempi, mutta myös kalliimpi vaihtoehto.

Keveydestään huolimatta packraftin kantavuus voi olla mallista riippuen noin 150-300 kilogrammaa. Eli reppulautta sopii isommallekin melojalle ja mukaan saa varusteita tai vaikka läskipyörän mukaan saarikätköille. Markettien leluista packraftit erottaa se, että ne on kehitetty kestävyydeltään pitkäikäisiksi ja kestävät käyttöä. Reppulautan pitäisi kestää jopa jokien ja koskien laskua sekä toistuvaa kokoon rullaamista ja vaihtuvia sääoloja. Tämä osaltaan puoltaa reppulautan soveltuvuutta geokätköilyyn, jossa lautalla todennäköisesti mentäisiin kivikkoisiin rantoihin ja muihin hankaliin paikkoihin ennemmin tai myöhemmin. Toisaalta 20 euron leluista packraftin erottaa myös hinta. Hyvä packraft maksaa yli 500 euroa ja kalleimpien mallien kohdalla puhutaan jo muutamasta tuhannesta eurosta. Ilmatäytteisen kajakin tapaan reppulautalla on matala painopiste ja sivuponttoonit antavat lisää vakautta packraftille. Näin ollen reppulautta on myös aloittelijaystävällinen, joskin eskimokäännöksen tekeminen on aina mahdollista. Ja vakauskin riippuu toki mallista.

Onko packraft niin hyvä kuin lupaa?

Onko tällainen reppulautta sitten niin hyvä käytännössä kuin luvataan? En vielä itse päässyt koeajolle, mutta sain kollegani Jarkko Waarin kirjoittelemaan kokemuksistaan packraftin kanssa, joten päästetäänpä mies ääneen.

Vesistöjä löytyy tästä maasta niin paljon, ja tuntuu vaikka että on tallannut paljon luontopoluilla ja rannoilla, vedet ovat jääneet tutkimatta. Miltä asiat näyttäisivät vesiperspektiivistä? Lisäksi saavuttamattomissa olevat pikkusaaret ovat kiinnostaneet. Meillä on hieman aikaisempaa kokemusta kajakeilla melomisesta ja olemme käyneet merimelontakurssinkin, tosin 10 vuotta sitten. Melominen on siis aina kiinnostanut, mutta oman kajakin hankkiminen on tuntunut mahdottomalta, ja kun asutaan maaseudulla, vuokraaminen ei myöskään olisi niin näppärää. Sitten vastaan tuli packraft ja alettiin pohtimaan, olisiko tämä reppulautta meille sopiva. Ajatuksena mukana helposti kulkeva, nopeasti täytettävä reppulautta kuulosti kiinnostavalta. Kesällä hankittiin sitten pitkän harkinnan jälkeen kahden hengen packraft Melomosta. Meidän valinta oli Barracuda R2, mikä on Melomon suurin lautta, mutta samalla se on virtaviivaisempi kuin kahden hengen Adventure X2, joten kahden hengen melominen pitäisi sujua nopeasti.

Olemme ehtineet testata lauttaa tätä kirjoittaessa vasta pari kertaa, sillä paketin toimituksessa kesti kuutisen viikkoa, ja saatiin lautta vasta heinäkuun loppupuolella. Kesän korvilla taisi ostajia olla enemmän kuin normaalisti. Käyttöönotto oli helppo, koottavia osia ei ollut, ainoastaan etupenkin selkänoja kiinnitettiin paikalleen. Muuten lautta oli ilmantäyttöä vaille valmis käyttöön.

On helppo kuljettaa lautta tyhjänä ja taiteltuna veden äärelle ja täyttää se rannassa. Lauttahan painaa vain 6 kg, joten se on helppo ja kevyt kantaa. Melat menevät myös mukavasti kasaan. Täyttäminen on nopea toimenpide, vaikka epäilin sitä alkuun. Ensin istuimien täyttö, johon riittää muutama puhallus, ja sitten raftin täyttö ilmapussilla. Ilmapussi kiinnitetään venttiiliin ja puristetaan pussilla ilmaa lauttaan. Ilmapussi oli näppärä käyttää ja kuljettaa, ja sillä saa ilmaa saa paljon kerralla sisään. Puhaltamalla loppusilaus, jotta lautan saa pinkeäksi erillisen takaiskuventtiilin kautta. Täyttämiseen meni meiltä kahdelta n. 5 minuuttia. Saatavilla on myös kaikenlaisia pumppuja jalkapumpuista usb-käyttöisiin vekottimiin, mutta pussisysteemi tuntuu toimivalta, ja tietty pussin saa rullattua pieneen tilaan, jolloin se kulkee näppärästi mukana retkellä.

Melontaretkemme olemme tehneet kapeissa joissa. Jokiperspektiivissä maisema vaihtuu nopeasti ja esimerkiksi kuvissa näkyvässä Laajoessa tuntui, että meloi jossakin kaukomaan tropiikissa, kun puut kaartuivat yläpuolelle ja juuret upposivat veteen joen pientareilta. Melominen tuntui seikkailulta!

Laajoen maisemia

Aluksi jännitti, että osataanko meloa samaan tahtiin. Kahdestaan melominen sujui kuitenkin yllättävän hyvin. Aika nopeasti löydettiin sama tahti alkuhötkyilyjen jälkeen. Kahdestaan meloessa lautta liikkui myös mukavan vauhdikkaasti eteenpäin, ainakin tyynellä säällä. Luulen, että ilmatäytteiset lautat eivät ole parhaimmillaan tuulisilla säillä. Yksin melominenkin onnistuu, kun toinen haluaa levätä välillä. Tällöin kokeneempi / enemmän melomista suorittavan kannattaa istua takimmaisella paikalla. Takapaikalta on helpompi ohjata lauttaa, vaikka etummainen lepäisi. Viimeisellä melontareissulla alaselkä ilmoitteli joko huonosta melontatekniikasta, väärästä istuimen selkänojan säädöstä tai istuma-asennosta, joten noihin pitää kiinnittää huomiota ensi kerralla.

En ole vielä kokeillut yksin melomista, mutta luulen, että jos yksin meloo, niin kannattaa laittaa lautan pohjaan evä, joka tuli paketissa mukana. Evän avulla suunta pysyy vakaampana. Me emme ole käyttäneet evää, kun olemme meloneet kahdestaan ja lautta tuntui menevän suht vakaasti eteenpäin ilman evääkin.

Lautan materiaali vaikuttaa kestävältä ja saumat laadukkailta, joten melko turvallisin mielin tällä voisi mennä pienistä koskistakin läpi. Ilman evää melottaessa lautta on hyvin vähän pinnan alla, joten melko matalistakin kohdista pääsee yli. Vielä ei olla uskaltauduttu sellaisille reiteille, mutta varmasti jossakin kohtaa päästään kokeilemaan virtaavatkin vedet.

Packraft kainalossa. Tuli muistutus että vettä valuu meloista omille jaloille aika paljon, eli housut pitäisi olla semmoiset, mitkä saa kastua!

Jos reppulauttailu kiinnostaa, kannattaa liittyä Packrafting Finland-ryhmään Facebookissa. Siellä ihmiset kyselee sopivista malleista ja jakavat kokemuksia melontareissuista ja reiteistä. Oli siellä kirjoitushetkellä yksi käytetty lauttakin myynnissä.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.