Georeissuvinkki: Savonlinnan parhaat kätköilykohteet

Tämä kesä on ehdottomasti kotimaan matkailun kulta-aikaa sattuneesta syystä. Tässä jutussa Nusut esittelee Savonlinnan parhaat kätköilykohteet ja paikat, jotka ovat ehdottomasti kokemisen arvoisia kätköilykohteita. Useimmat näistä voi löytää myös talvella, mutta erityisesti kesäisin Savonlinnan maisemat hurmaavat kauneudellaan.

Ei Savonlinnaa ilman Olavinlinnaa

Jos Savonlinnassa käy, täytyy tietysti käydä ihailemassa Olavinlinnaa. Olavinlinna on 1400-luvulla rakennettu, nykyisellään kolmetorninen linna, joka sijaitsee veden ympäröimänä pienellä kalliosaarella. Olavinlinna on auki ympäri vuoden, joten jos aika ja into riittää lähempään tutkimiseen, niin tämä on mahdollista. Toki oopperajuhlien aikaan voi törmätä tilanteeseen, että porukkaa on liikenteessä vallan kamalasti ja sisälle ei pääse ilman oopperatikettiä.  Nykyisellään linnan ihailusta saa itselleen myös virtuaalikätkölöydön.

Aivonystyrät liikkeelle Wanhalla maantiellä

Wanha maantie -sarjan kätköt on sijoitettu jonoon pätkälle vanhaa Savonlinna-Viipuri -maantietä. Kaikki kätköt ovat hienosti rakennettuja pulmapönttötyyppisiä virityksiä. Osa aukeaa helpommin, osaa saa jo hieman enemmän tutkailla.  Nykyisin tiellä ei saa autolla huristella, mutta kävellen tai pyörällä pääsee mainiosti kulkemaan reitin. Talvellakin reitillä kulkee kelkan jälkiä, joten koko matkaa ei umpihangessa tarvitse kahlata.

Vuosisadan tien harjumaisemat

Suomessa riittää vettä ja veden vierellä risteileviä harjuja. Punkaharju on paikka, jonne kannattaa poiketa, jos tätä harjujen ja veden liittoa haluaa päästä ihailemaan ja samalla tietenkin kätköilemään. Punkaharjun Harjutie on valittu vuonna 2017 vuosisadan tieksi. Tämän valinnan kunniaksi Harjutielle on laadittu 15 kätkön Vuosisadan tie -sarja. Kätköt on sijoiteltu niin, että auton saa parkkiin jokaisen kätkön lähelle, joten reitin kulkeminen autoillekin on mahdollista.

Soudetaan saareen – Hytermään

Kerimäeltä hieman itään löytyy saari nimeltä Suuri-Hytermä. Saarella ovat asustelleet 1920-1930 -luvulla nimismies Heikki Häyrynen ja hänen vaimonsa Lilli. Romu-Heikiksi kutsuttu mies oli kova keräilijä ja luonnonsuojelija. Hänen myötävaikutuksestaan Hytermä on nykyisellään luonnonsuojelualue. Yksi Romu-Heikin keräilykohde on ollut myllynkivet. Suurin kivistä rakennettu kohde on jutun esittelykuvana näkyvä Työnmuisto -taideteos. Suuri-Hytermän läheisyydessä kivisillan yhdistämänä on Laviasaari, jonne Häyryset on haudattu.

Alueelta löytyy yhteensä neljä saarikätköä ja kaikenlaista erikoista katseltavaa. Ja mikä parasta, tähän saareen pääsee ilman omaa venettä. Tämä kätköilyelämys alkaa, kun parkkipaikan vierestä etsitään ensin kätkö, jossa on veneen tappi ja avain. Rannalla lainaajaansa odottaa geotarralla varustettu vene ja pienen soutumatkan päässä odottaa Romu-Heikin valtakunta.

Savonlinna – luonnon ja hienojen kätkötoteutusten liitto

Kätköilijän Savonlinna voi tietenkin olla vielä paljon muutakin, kuin edellä esitellyt neljä kohdetta. Esimerkiksi pikkupatikasta pitäville Soininmäen siivekkäät -kätkösarja tarjoaa mukavan metsämaan ja teeman mukaisia hauskasti toteutettuja kätköjä. Trailien ystäville on tarjolla Kievarinkierros, joka on jonomainen polkuja pitkin etenevä traili. Kievarin kierroksella on reilut 60 kätköä ja lisäksi Kaijanharjun 18 kätköä tulevat samalle alueelle, joten haettavaa riittää.

Lisäksi Savonlinnasta länteen löytyy Nimipäivät -traili, jonka voi kesällä hakea autolla, mutta talvella tiet ovat ummessa ja osa nähtävästi hiihtolatuinakin. Hienoja kätkötoteutuksia havittelevan puolestaan kannattaa vierailla GEO-Officessa, joka on yksi suurimpia kätkötoteutuksia, joita on itselle vastaan tullut. Sotahistoriasta kiinnostuneille Raikuun bunkkeri on kiehtova paikka vierailla ja toki Kerimäellä käydessä kirkkokätköihin saa lisäystä Suomen suurimman puukirkon voimin. Niin paljon olisi kaikenlaista kivaa, että voi joutua tekemään toisen tai kolmannenkin reissun.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.