Geokätköily helteellä

Mukavasti auringossa loikoillessa tuli mieleen kirjoittaa pieni juttu siitä, miten onnistuu geokätköily helteellä. Ja toki hyvinhän se onnistuu, eikä siinä mitään kovin ihmeellistä ole. Kunhan muistuttelen perusasioista.

Vielä muutama päivä on kuumaa eteläisessä Suomessa tarjolla ja toissa päivänä Kankaanpäässä hätyyteltiin kesäkuun lämpöennätystä. Kankaanpäässä elohopea kipusi 33.5 asteeseen, kun kesäkuun lämpöennätys Suomessa on 33,8 astetta. Ennätysluku on mitattu 24. kesäkuuta 1935 Ähtärissä. Toki ensi viikolla jo saapuu perinteisemmät kesälomakelit Suomeen takaisin, mutta toivotaan, että nämä vinkit ovat tarpeen vielä myöhemminkin tänä kesänä. Eli mitä ottaa huomioon, kun kätköilee helteellä

Vesi vanhin geovoitehista

Kaikki tietysti muistavat ottaa helteellä georetkelle riittävästi vettä. Myös lyhyille yhden tai kahden kipon reissuille kannattaa helteellä ottaa juomapullo mukaan, sillä nestehukka hyökkää kuin susi yllättäen helteillä. Myös karvaiset geoystävämme tarvitsevat vettä matkaan. Ja jos ei nestettä sattuisikaan mukaan matkaan, niin onneksi lähikauppa palvelee geokätköilyreissullakin. Kahvi ja alkoholi ei oikein sovi geokätköilyretkelle helteellä. Alkoholi harvemmin muutenkaan oli hellettä tai ei.

Jos lähtee päiväretkellä vaikka trailille, niin kannattaa miettiä mitkä eväät säilyvät lämpimässä kelissä. Autotraili voi olla hyvä vaihtoehto, koska tupakansytytinpistokkeesta toimivia kylmälaukkuja on tarjolla ne pysyvät taatusti kylmänä. Toki myös perinteiset kylmäkallet pitävät eväät kylmänä jonkin aikaa. Perinteisesti aina toimiva energiavarasto eli suklaa ei helteillä ole paras valinta, sillä se tuppaa sulamaan repussa. Tietysti jos omistaa laajakaulaisen termarin, niin sinnehän ruokatarvikkeet, jotka haluaa pysyvän kylmänä voi pakata. Kyllä siinä geokamun naama venähtää, kun korvessa seikkaillessa kaivaa eväsrepusta tasalukukätkön juhlan kunniaksi jäätelöpuikot termarista esiin. Jos et usko, niin tsekkaa luontopalvelujen twiitti.

Helteillä tietysti geokätköilyretken ajoitus on tärkeää. Kannattaa ajoittaa seikkailunsa mahdollisuuksien mukaan aamuun tai iltaan ja pitää vaikka geosiesta keskellä päivää kuumimpaan aikaan. Samalla voi jättää kierroksesta pois eniten urheilua vaativat kiipeilykätköt. Sen sijaan valkkaa mukaan reissulle jonkun sopivan saarikätkön, johon voi matkata uiden tai muuten pulahtaa samalla kuin etsii kätkön. Toki pulahdusta vaativia kätköjäkin löytyy sieltä täältä ja ne kannattaa helteisenä päivän mahduttaa kierrokseen, koska sieltä saa sopivan viilennyksen. Uikkarit siis georeppuun mukaan.

Palaako?

Useasti helteiden aikana maasto kuivuu aika tavalla ja herkästi tulee metsäpalovaroituksia. Tällöin avotulen teko on kielletty. Avotulella tarkoitetaan pääsääntöisesti nuotiota tai muuta vastaavaa eristämätöntä tulta. Kertakäyttögrilli muuten lasketaan avotuleksi. Sen sijaan joillakin laavuilla ja vastaavilla paikoilla olevia maapohjasta eristettyjä grillejä tai tiilisiä tai kivisiä tulisijoja ei lasketa avotuleksi. Näissä kuitenkin pitää huolehtia siitä, ettei tuli pääse kipinöimään. Jos pääsee, niin se lasketaan avotuleksi. Mitä sekin nyt sitten ikinä tarkoittaakaan. Joka tapauksessa tulentekijä vastaa aina avotulesta ja jos tuli pääsee karkuun voivat vahingot nousta mittaviksi.

Siksipä helteillä kannattaa olla erityisen tarkkana jos kiertää metsäkätköjä ja aikoo tehdä tulet taukopaikalla. Trangian käyttöä ei katsota avotuleksi, mutta nuotio, vaikka olisikin kivillä reunustettu, katsotaan avotuleksi.

Jos taas tupakoit, niin tupakan kanssa tulee olla erityisen varovainen, että tulipesä tipahda metsään. Melko monet metsäpalot ovat alkaneet tällä tavoin. Lisäksi tietenkin tupakantumppien heittäminen ei kuulu fiksujen geokätköilijöiden hommiin, vaan geokätköilyynkin kuuluu sama sääntö kuin muuhunkin retkeilyyn eli se minkä jaksat kantaa maastoon jaksat kantaa myös sieltä pois. Eli roskat mukaan kotimatkalle, ei jätetä niitä maastoon. Tupakantumppien maatuminen muuten kestää 12-20 vuotta.

Varustaudu kätköille oikein

Kaikki tietysti muistavat suihkia riittävät kertoimet iholle aurinkorasvapurkista, mutta kannattaa pohtia muutakin varustusta tarkemmin. Ei ole yksi eikä kaksi kertaa kun itse on tullut lähdettyä kätkölle shortseissa ja sandaaleissa. Ei hyvä yhdistelmä alkuunkaan. Ensimmäisen nokkospusikot kuljettuaan jalat polttelevat kivasti ja tulee kaduttua miksei kuitenkaan varannut pitkälahkeisia housuja mukaan. Viimestään seuraavassa risukossa naarmujen valuessa verta pohkeista kirjaa itselleen muistiin, että vaikka on helle, niin ryteikkökätköille on syytä ottaa housut kelistä huolimatta.

Sandaalitkaan eivät ole ykkösvalinta monelle kätkölle. Urbaanissa ympäristössä toimii, mutta metsässä kaiken maailman kävyt ja pikku kivet löytävät tiensä jalkapohjan ja sandaalin pohjan väliin. Ei tunnu kivalta. Crocsit toimii pikkasen paremmin tässä mielessä, mutta auton ajamista Crocseilla tai muilla jalasta mahdollisesti luiskahtavilla kengillä ei suositella. Toki kätkölle voi mennä julkisilla, pyörällä tai kävellenkin.

Helteillä kätköilijän kannattaa myös ottaa hattu mukaan vaikkei muuten pitäisikään päähineitä. Helteellä se auttaa vähän armotonta aurinkoa vastaan. Eikä ehkä ihan niin helpolla ei auringonpistos iske.

Geokätköily helteellä – hetken hupia

Eipä sitä Suomessa kuitenkaan liian usein helteitä ole. Usemmiten kätköilyreissuillakin pitää varautua pakkaseen melkeinpä kuin kovaan helteeseen. Joten nautitaan lämmöstä ja kätköistä. Ja jos ei juuri kuumana päivänä huvita, niin ehtii sitä myöhemminkin.

4 comments

  1. Oletko kätköillyt sääskirajan pohjoispuolella? Olisi hauska lukea kirjoitus siitä, miten suojaudut suuhun, silmiin ja sieraimiin leijailevilta iniseviltä itikoilta. Toki paras keino on pysyä sisällä – mutta jos kumminkin kätkötyttää 🙂

    1. Kyllä olen. Mutta vain ötökättömään aikaan kesällä ja talvella Jos on hyviä vinkkejä niin lähetä ihmeessä ja eiköhän niistä juttu saada tehtyä

    1. Joo huomasin kyllä mainitsemasi lähteet juttua kirjoittaessani, mutta asiasta on vähän ristiriitaista tietoa saatavilla, niin en jaksanut alkaa paneutumaan aiheeseen syvällisemmin, jotta olisin varmistanut kumpi lukema on oikein ja tällä kertaa valitsin pienemmän lukeman.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.