Vinkkejä pakkaspäivien kätköilyyn

Nyt kun pakkanen paukkuu nurkissa ja talvi on vihdoin alkanut eteläisessäkin Suomessa, niin ajattelin kirjoittaa hieman vinkkejä pakkaspäivien kätköilyyn. En voi sanoa olevani mikään kova talvinen eränkävijä, mutta ihan alusta asti olen kätköillyt myös talvisin. Kätköilyssä olen noudattanut aika pitkälle eräältä geokollegalta kuultua lausahdusta: “ei ole huonoa kätköilysäätä, on vain väärää varustautumista.”

Se tosin täytyy tässä kohtaa sanoa, että kun lämpömittari eräs talvi näytti -33°C ja kiipeiltiin betonisillan rakenteissa näpit umpijäässä sovimme, että pakkasraja kätköreissulle olkoon -30°C. Sen verran ikävältä homma alkoi jo siinä kohtaa tuntua. Tässä siis oli kyse pidemmästä kierroksesta. Toki aina muutaman purkin hakee pakkasillakin 😉

Etukäteissuunnittelu kannattaa

winter-yes
Kuva 1 – Talviattribuutti kertoo löytyykö kätkö talvella vai ei.

Kun ulkona on paljon pakkasta kannattaa geokätköilyreissua ruveta suunnittelemaan etukäteen hieman tarkemmin. Kyllä sitä kuitenkin mielummin viettää kodin lämmössä suunnittelemassa reissua pikkuisen pidemmän ajan kuin ulkona pakkasessa varpaat ja näpit jäässä. Kannattaa siis suunnitella kätköreissu etukäteen. Ylipäätään talvella kannattaa katsoa etukäteen, onko kätkö talvilöydettävä vai ei (onko siinä Available during winter -attribuutti, kuva 1). Tämä attribuutti ei kuitenkaan aina kerro koko totuutta. On mahdollista, että vaikka kätkössä ei tuota attribuuttia olekaan, niin kätkö on löydettävissä. Ainakin, jos joku on kaivanut purkin lumen alta hiljattain. Niinpä kannattaa katsoa myös koska kätkö on viimeksi löydetty. Se kertoo aika hyvin onko kätkö löydettävissä.

Kätköreissu kannattaa suunnitella talvilöydettävien ja/tai hiljan löydettyjen kätköjen pohjalta. Yksinään ei oikein kumpaankaan voi kuitenkaan luottaa. Aina on mahdollista, että talviattribuutti on merkitty kätköön väärin tai kätkö on vaikka jäätynyt talvilöydettävään piiloonsa, eikä siten ole saavutettavissa. Samoin vaikka kätköä olisi hiljan löydetty – jos löytöjen jälkeen on satanut lunta, on tilanne voinut muuttua. Kannattaakin siis painaa mieleen milloin alueella on satanut viimeksi lunta ja kätköreissua suunnitellessa valita kätköjä, jotka on löydetty tämän päivämäärän jälkeen tai ovat merkitty talvilöydettäviksi. Tästä aiheesta tulikin kirjoitettua myös viime talvena. Tietysti ei-talvilöydettävänkin purkinkin löytäminen on mahdollista, mutta silloin tulee olla varovainen, ettei purkki hajoa. Tästäkin aiheesta lisää viime kevään kirjoituksesta.

Tietysti, jos lähialueen talvilöydettävät kätköt on jo haettu tai muuten kova pakkanen ei houkuttele, niin ainahan sitä voi ratkoa mysteereitä. Jos niitä ei lähialueilta löydy, niin aina voi suunnitella kevään tai kesän kätköilyreissuja ja ratkoa mysteereitä varastoon.

Pakkanen kiristyy, hermot ei

Pakkasella tietysti suurin ongelma on se, että näpit ja varpaat nipistelevät pakkasen kourissa. On sanomattakin selvää, että kannattaa pukea lämmintä päälle ja suosia kerrospukeutumista. Mikäli kätköilee kosketusnäyttöisellä puhelimella tai käsi-GPS:llä voi pukea kosketusnäyttösormikkaat ja vetää paksummat rukkaset päälle. Näin ruutua ei tarvitse näppäillä paljain sormin. Jos maassa on lunta, voivat hanskat myös kastua, joten varahanskat on hyvä olla mukana. Kynsikkäätkin ovat ihan hyvä valinta rukkasten alle, etenkin jos aikoo nano-kätköjä etsiä. Koska jossain kohtaa näpit kuitenkin jäätyvät, on mukavaa jos voi lämmitellä käsiään vaikkapa termarista kaadetun kuuman kaakaon ääressä. Tai sitten voi hankkia uudelleen aktivoitavan kädenlämmittimen (kuva 2). Kädenlämmitimen sisällä olevaa metallilevyä taitetaan, joka saa aikaiseksi lämpöä tuottavan kemiallisen reaktion, jonka avulla saa kohmeiset sormet (tai miksei varpaatkin) nopeasti lämpimäksi. Tyyny pysyy lämpöisenä jopa 45 min. Käytön jälkeen kädenlämmitin aktivoidaan uudelleen keittämällä sitä viisi minuuttia vedessä.

Kuva 2 - Kädenlämmittimellä voi lämmittää kohmeiset sormet.
Kuva 2 – Kädenlämmittimellä voi lämmittää kohmeiset sormet.

Geokätköilijöiden Facebook -ryhmässä oli myös linkki juttuun, jossa vinkattiin miten varpaat saa pidettyä pakkasella lämpösenä. Tuota ei ole tullut kokeiltua. Jos jollain on tästä kokemuksia, niin jakakaahan kommenttina. Lisäksi on olemassa myös sähkölämmitteisiä pohjallisia, joita voi harkita. Näistäkään ei minulla ole kokemusta. Vaikuttavat ainakin jonkin verran hintavalta ratkaisulta.

Jos taas tykkää kohmeisten sormien nipistelystä, niin hyvä konsti viilentää sormet on puukiipeilykätköt. Puukiipeilykätköillä sormet ovat kokoajan kiinni jäisissä oksissa ja pakastuvat nopeasti. Niinpä puukiipeilykätköjä ei oikein voi pakkasilla suositella. Lisäksi maastoluokitus hieman saattaa kasvaa, koska jäiset oksat ovat hyvin liukkaita ja oksista tarvitsee pitää käsillä hieman tukevampaa otetta siltä varalta, että jalka tai kaksi luiskahtaa oksalta. Puukiipeilykätköt on helpointa jättää lauhempaan aikaan, vaikka toki niiden etsiminen kovalla pakkasellakin onnistuu.

Toinen tapa kangistaa itsensä kylmässä on puusilmäily. Kun DNF:ää pukkaa, niin siinä rupeaa etsijän naama sinertymään ihan kirjaimellisesti. Niinpä pakkasilla kannattaa valita helppoja kätköjä ja jättää ne roikkunanot kuuseen odottelemaan lauhempaa keliä ja myös luovuttaa ajoissa, jos purkkia ei meinaa löytyä. Muistan kyllä joskus sulatelleeni sormiani auton lämmittimen ritilän vieressä vartin tuloksettoman etsinnän seurauksena. Ei kiva.

Kätköilijällähän on aina mukana oma kynä. Jos on kuitenkin tottunut käyttämään tavallista kuulakärkkäriä tai ohutkärkistä tussia, ne saattavat pakkasilla tuottaa pettymyksen. Lyijykynä on tietysti pakkasessakin toimiva vaihtoehto. Myös RitR- tai Powertank -kynät toimivat hyvin myös kylmässä eivätkä hyydy.

Vielä viimeiseksi geoautoilijalle vinkki pakkassäiden varalle. Pidä huolta, että akussa on varausta. Pakkasella heikko akku on siitä hyvä, ettei se päästä välttämättä liikkeelle ollenkaan. Pelkästään huonokuntoinen akku voi olla siitä ikävä, että sillä pääsee liikkeelle, mutta vaikka autossa lämmitellessä esim. Webasto päällä se sitten hyytyykin. Se ei paljon naurata, kun on jo valmiiksi paikat jäässä ja auto ei lähde käyntiin ja lämmityskin loppuu. Siinä voi tulla mahdollisesti pitkäkin kävelymatka kätköpaikalta lähitaloon kysymään varasähköä. Tietysti auto voi muutenkin vikaantua. Tekniikka kun tuppaa pettämään juuri ääriolosuhteissa. Kannattaa siis mitoittaa vaatetus, etäisyys asutuksesta, jne. sopivasti, että myös ongelmatilanteen yllättäessä ei käy köpelösti.

Näin näet hiljan löydetyt kätköt – Aloittelijan kätkönhaku vinkit

Kätköt, jotka on löydetty hiljattain tai ovat vain talvilöydettäviä voi hakea helposti Geocache.fi -palvelussa tai sitten tekemällä Pocket Queryn Geocaching.comissa. Pocket Queryihin palataan myöhemmin tänä vuonna.

Geocache.fi:ssä homma onnistuu Premium -jäseniltä kätevästi. Jos premiumia ei ole, ei hakuvaihtoehdot ole kovin kummoset ja eikä tätäkään hakua voi tehdä. Kannattaa siis hankkia premium-jäsenyys jos tuntuu, että kätköily innostaa. Etusivulta navigoidaan Kätköt -> Kartalla ja valitaan hakulomake välilehti. Jos haluat hakea kaikki talvilöydettävät kätköt laita rasti kohtaan 1, kuvassa 3. Muista valita myös haun  keskipiste, joko kunnalla tai koordinaateilla, ja kuinka monta hakutulosta haluat. Sitten vain painat keskipistehaku -nappia. Vastaavasti hiljan löydetyt kätköt löydät kuvan 3 kohdan 2 valinnalla. Voit toki laittaa molemmat valinnat, mutta tällöin voi jäädä jotkut kätköt, joissa ei ole talviattribuuttia tai on negatiivinen talviattribuutti, hakutuloksista pois. Näitä on kuitenkin saatettu löytää lähiaikoina.

Kuva 3 - Geocache.fi:n avulla näet kartalla hiljattain löydetyt kätköt yhdellä valinnalla. Samoin onnistuu talvilöydettävien kätköjen haku.
Kuva 3 – Geocache.fi:n avulla näet kartalla hiljattain löydetyt kätköt yhdellä valinnalla. Samoin onnistuu talvilöydettävien kätköjen haku.

Lopuksi

Tässä pakkaskelin kätköilyvinkit. Onko sinulla hyviä vinkkejä pakkaspäivien kätköilyyn? Jos on, niin jaa ne toki kommentoimalla. Palaamme talvikätköilyyn etenkin lumisena aikana vielä uudestaan ennemmin tai myöhemmin.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.