Geokätköily ja koronavirus

Pitkään ajattelin, että en kirjoita koronaviruksesta, koska uutisointia epidemiasta on varmasti moni seurannut useammasta eri lähteestä jo kyllästymiseenkin asti. Ja miten geokätköily ja koronavirus edes liittyisi toisiinsa? Mutta nyt kun maailmalta alkaa kuulua tietoja, että koronaviruksella on vaikutusta kätköilyynkin, niin päätin minäkin lyhyesti kirjoittaa aiheesta.

Pitääkö olla huolissaan?

En ole sen sorttinen tohtori, että voisin ottaa kantaa pitääkö viruksesta olla huolissaan. Jokainen voi sen osalta lukea muita medioita tai viranomaisten ylläpitämiä tiedotesivustoja ja tehdä omat päätelmänsä. Vakavasti tietysti uhkaan täytyy suhtautua, koska maailmalla siihen on kuollut jo yli 4000 ihmistä ja sairastuneita on noin 117 000. Kuolleisuus on noin 3.4 prosentin luokkaa tällä hetkellä. Lisäksi esimerkiksi Italia on käytännössä suljettu, kun kaikki maan asukkaat on laitettu karanteeniin. Kannattaa huomata, että Italiassa tartunnat lisääntyivät muutamasta kymmenestä tuhansiin vain kahdessa viikossa.

Siksipä on selvää, että mikäli viranomaisten määräämiä karanteeneja ei noudateta, niin virus leviää todennäköisesti nopeasti. Tietenkin tartuntariski kasvaa silloin, jos kantaja ei itsekään tiedä kantavansa virusta.

Geokätköily ja koronavirus – miten ne liittyvät toisiinsa?

Suomessa toistaiseksi viruksen saaminen on suoranainen ihme. Tilanne voi kuitenkin muuttua nopeastikin, kuten kävi Italiassa. Teoriassa viruksen voisi saada geokätköpurkista, jos virukselle altistunut kätköilijä kävisi purkilla. Pääosin koronavirus tarttuu pisaratartuntana, kun sairastunut henkilö yskii tai koskettaa. Niinpä jos virusta kantava kätköilijä vierailisi purkilla, voisi teoriassa seuraava(t) kävijät saada tartunnan purkilta omiin käsiin ja siitä eteenpäin koskettelemalla omia kasvojaan.

THL:n tietojen mukaan koronavirus ei kuitenkaan elä pitkään pinnoilla, etenkään vaihtelevissa lämpötiloissa, joten kätkörasiasta viruksen “löytäminen” on melko teoreettinen mahdollisuus. Maailmalta tulee tosin vähän ristiriitaisia tietoja tästä asiasta, joka kuvastaa varmasti osin sitä, ettei tieteellisesti varmaa tietoa vielä ole. CDC:n mukaan on teoriassa mahdollista saada tartunta jonkin esineen pinnalta, vaikkei se olekaan pääasiallinen viruksen leviämistapa. WHO:n sivujen mukaan viruksen selviytymisestä erilaisilla pinnoilla ei ole varmaan tietoa ja tämän hetkinen tieto on, että virus selviytyisi erilaisilla pinnoilla muutamasta tunnista muutamaan päivään riippuen materiaalista. Tässä on pientä eroavaisuutta THL:n viestin kanssa.

Täysin ei voi siis pois sulkea, etteikö kätköltä voisi saada koronavirusta, jos sillä on käynyt sairastunut henkilö, joita ei tällä hetkellä Suomessa kovin monia ole. Tietenkin jos haluaa olla varma, ettei tartuntaa saa, pitäisi kädet käytännössä desinfioida purkilla käynnin jälkeen aina ennen kuin jatkaa nenänkaivuuta tai karkkien syömistä geobiilissä. Pidemmällä kätköilyrupeamalla tämä ei ole kovin realistista, koska kädet varmasti kuivuisivat kovasti. Joka tapauksessa, en olisi tästä asiasta kovinkaan huolissani.

Miitit vaakalaudalla

Se kätköpurkkeja vakavampi uhka kätköilylle on miittien ja muiden tapahtumien peruminen. Maailmalta onkin jo kuulunut, että Geocaching HQ:n vierailukeskus on tällä hetkellä suljettu koronaviruksen vuoksi toistaiseksi. HQ:n kätkön logikirja on tälläkin hetkellä käytettävissä vierailukeskuksen ulkopuolella, vaikka vierailulle ei pääsekään. Vielä ei 20-vuotisjuhlia ole kuitenkaan lähdetty perumaan. Se olisi iso menetys kyllä. Tilanne tämän osalta varmasti selviytyy tulevina kuukausina.

Lisäksi tänään Tsekeistä kuului monia suomalaisiakin koskettavia kurjia uutisia Covid-19 viruksen tiimoilta. Tsekki on kieltänyt kaikki yli 100 hengen tapahtumat toistaiseksi viruksen leviämisen estämiseksi. Monet suomalaisetkin geokätköilijät ovat aikeissa lähteä Tsekin Giga -tapahtumaan, jossa on myös GPS Maze tarjolla. Giga on suunniteltu järjestettäväksi toukokuun alussa (1.-3. 5. 2020), joten vielä on liian aikaista sanoa miten käy tämänkään suhteen. Jos koronavirusepidemia saadaan hallintaan, tilanne varmasti ehtii korjautua ja tapahtuma järjestetään suunnitellusti. Jos tilanne taas ei helpota, ovat järjestäjät ilmottaneet, että tapahtuma järjestetään myöhempänä ajankohtana. Hankala tilanne järjestäjille ja varmasti monille osallistujille. Jos tapahtumaa jouduttaisiin siirtämään, aiheuttaisi se varmasti monille harmaita hiuksia, kun lentoja, hotellivarauksia ja lomia pitäisi sumplia uudelle ajankohdalle. Järjestäjien mukaan tapahtumaan odotetaan 10000 vierailijaa, joista noin puolet ovat tulossa ulkomailta. Alla järjestäjien viesti asiasta:

Jos Suomessa koronavirusepidemia pahenee, niin viranomaiset voivat tartuntatautilakiin nojaten määrätä vastaavia rajoituksia. Tällöin hiemankaan suuremmat miitit olisivat vaakalaudalla. Samoin myös megatapahtumat Lappajärvellä ja Eurajoella voisivat olla vaarassa. Mutta vielä on liian aikaista sanoa mitään varmaksi, koska tilanne voi muuttua suuntaan tai toiseen nopeastikin. Tietysti odottavan aika on pitkä ja sitä haluaisi varmuuden pitääkö omat matkasuunnitelmat vai ei.

Maakohtaisia Covid-19 tilastoja voi tarkastella esimerkiksi täällä.

4 comments

  1. Ottamatta nyt kantaa asiaan muutoin….. käsien desinfiointi asianmukaisella käsidesillä ei kuivata käsiä juurikaan, useimpiin markkinoilla myytäviin käsideseihin on lisäksi lisätty glyserolia. Muutoin jäisi minulla ainakin herkkä ihoisena työt sairaalassa tekemättä.

    1. Joo näin varmasti on, en epäile. Kovin käytännöllistä käsien desinfiointi jokaisen kätkön jälkeen ei ole. Ja pitäisi muistaa olla kaivamatta sitä nenää purkilla 🙂 Mutta kuten jutussa muutenkin totesin, ei tuo skenaario ole kovin todennäköinen, että kätköpurkilta saisi tartunnan.

  2. Tämähän on Lab, virtuaali ja waymarkkien kulta-aikaa! Ei tarvitse pakasterasioita raplata.

    1. No joo niissä ei tarvitse purkkeja räplätä. Tosin hallituksen toimet näyttävät siltä, että kohta ratkotaan vain mysteereitä kotioloissa jos tulee rajoituksia liikkumiseen, mikä näyttää todennäköiseltä tällä hetkellä.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.