Cachemaps.net – väritä oma kuntakartta

CacheMaps.net on uusi webbisivusto tai palvelu, jossa voit värittää oman kuntakartan (eikä sen tarvitse edes välttämättä olla geokätköilykartta). Geocache.fi:ssähän toimii perinteinen kuntakartta, joka värittyy sitä mukaan, kun etsii kätköjä eri kunnista. Jos kuitenkin mielii tehdä oman hieman erikoisemman kuntakartan, niin se ei (ainakaan tällä hetkellä) geocache.fi:ssä niin helposti onnistu. Tässä tulee apuun CacheMaps.net, jonka avulla onnistuu erilaisten kuntakarttojen väritys helposti. Palvelun avulla voi tehdä vaikka oman kartan kunnista, joista on hakenut FTF:n, Terrain 5 -kätkön tai saarikätkökuntakartan tai minkä tahansa muun haluamansa kartan.

CacheMaps ei käytä Geocaching.comin API:a, eikä se siis mitenkään liity olemassa oleviin sivustoihin. Karttoja ylläpidetäänkin käsin ja palvelussa voi käydä “värittämässä” kunnan sitä mukaan, kun sopivia kätköjä tulee etsittyä. Palvelussa luodulle kartalle annetaan nimi, josta kartan tunnistaa. Palveluun voi tallettaa useampia karttoja ja näytettävän kartan voi valita kätevästi pudotusvalikosta. Uuden kartan voi luoda lomakkeen avulla. Lomakkeessa merkintään kunnat, jotka halutaan luodussa kartassa värittää. Jokaiseen kuntaan voi myös halutessaan antaa tiedon kuinka monta kyseisen tyylistä kätköä sieltä on löytänyt. Tämän jälkeen kartan voi piirtää ruudulle tai tulostaa. Tulostusvaihtoehtoja on A3 tai A4 kokoiselle paperille. Halutessaan uuden kartan voi myös ladata CSV-tiedostosta. CSV-tiedoston muoto on seuraava:

Municipality,Count
Oulu,2
Tampere,5
Orivesi, 12

Eli tiedostoon merkitään kunta ja löydetty kätkömäärä kunnasta. Ensimmäinen rivi tulee olla kuten esimerkissä yllä. Tiedoston tulee olla myös UTF-8 koodauksella talletettu.

Kartan päivittäminen on käsityötä.

Palvelun avulla luotu kartta voidaan myös linkittää geocaching.comiin vaikkapa käyttäjän omaan profiiliin. Tämä vaatiin sen, että käy ensin tallettamassa omassa profiilissaan näkyvän kartan kuvaksi (Save page as image). Tämä tuntui ottavan aikansa, mutta lopulta homma onnistui. Sen jälkeen väritetty kartta on saatavilla osoitteessa: https://cachemaps.net/files/users/nimimerkki/nimimerkki.png. Osoitteeseen nimimerkki pitää tietenkin korvata omalla nimimerkillä. Kuvan voi linkata profiiliinsa seuraavalla HTML-pätkällä:

<img src="https://cachemaps.net/files/users/nimimerkki/nimimerkki.png">

Ainoa huono puoli kuvan linkkaamisessa on se, ettei kuva päivity automaattisesti kun muutoksia karttaan tekee, vaan kuva pitää käydä aina generoimassa uudelleen profiilisivulla.

Omat kartat voi merkitä yksityisiksi, jolloin muut eivät niitä näe. Jos kartan jättää julkiseksi voi sitä käydä kaveritkin katselemassa. Näin pääsee vertailemaan omaa ja geokamun karttaa vaikka kätköreissua suunnitellessa ja näkee kätevästi mistä kunnista itseltä ja kaverilta puuttuu jokin halutun tyyppinen kätkö.

Haastattelussa palvelun koodannut Ruupertti

CacheMaps.net palvelun takana on 18-vuotias nuorukainen, joka kätköilee nimimerkillä Ruupertti. Iloksemme hän suostui antamaan pienimuotoisen haastattelun.

Miten idea CacheMaps.net palvelulle syntyi?

Idea lähti alunperin Eca_74 -nimimerkkiseltä kätköilijältä, joka halusi mahdollisuuden tehdä kuntakartan hänen löytämistään FTF kätköistä.  Eca_74 ehdotti ideaa sivustosta, jolla tämä olisi mahdollista, MickieWalkerille, äidilleni, joka sitten ehdotti minulle 😀

Kauanko palvelun kehittäminen on kestänyt?

Kehitys alkoi kesän loppupuolella, eli jossain kuuden kuukauden kieppeillä. Toki sivusto on vain sivuprojekti koulun ohella, varsinaisessa kehityksessä ei ole mennyt niin kauaa.

Onko ollut joku osa-alue, joka on ollut erityisen hankala toteuttaa?

Kehityksen alkupuolella oli vaikeaa saada toimimaan karttojen piirtäminen, sillä Suomen kartasta oli vaikeaa löytää sopiva .geojson tiedosto. Aluksi oli ongelmaa myös D3.js – Javascript libraryn kanssa.

Selvempi homma. Niille, jotka eivät D3.js:ää tunne, niin kysymyksessä on kirjasto, jolla voi visualisoida erilaista dataa erilaisiin muotoihin. Entä mikä on omat ohjelmointikokemuksesi ennen projektia?

Ennen tätä projektia olin käynyt kahdella ohjelmointikurrsilla lukiossa, sekä vapaa-ajalla koodaillu jotain pieniä projekteja lähinnä C# ja Java -kielillä. Nettisivujen kehityksestä en tiennyt mitään kun lähdin sivustoa tekemään. 😀

Perinteisesti olemme kysyneet aina kaikilta haastateltaviltamme jotakin myös kätköilystä, joten minkälaisista kätköistä pidät?

Ihan hirveästi en itse enää kätköile, mutta haen mieluiten suhteellisen helppoja kiipeilykätköjä sekä sellaisia kätköjä, jotka vaativat vähän kävelemistä tai ovat hienoilla paikoilla. FTF huntit ovat ihan hauskoja myös, vaikkei niihin usein pääsekään.

Kiitos Ruupertti haastattelusta! Eli nyt vaan kaikki omaa kuntakarttaa värittämään.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.