Adventure Lab – uusi sovellus lab-kätköille

Geocaching Adventure lab

Tänä vuonna suomalaisia geokätköilijöitä hellitään peräti kolmella megatapahtumalla: Oulussa, Kiilopäällä ja Lahdessa. Megoissa on kaikenlaista ohjelmaa luvassa, mutta myös lab-kätköjä. Lab-kätköthän ovat kokeellisia kätköjä, jotka ovat vakiinnuttaneet paikkansa osana megatapahtumia. Tyypillisesti megassa (tai gigassa) on 8-20 lab-kätköä vierailijoiden etsittävänä ja ne ovat etsittävissä vain tapahtuman ajan. Usein lab-kätköt ovat myös sellaisia kätköjä, joita ei voisi normaalisti maastoon toteuttaa. Tai tämä ainakin on niiden tavoite, toteutukset sitten usein vaihtelevat.

Lab-kätköjä on perinteisesti etsitty labs.geocaching.com sivun avulla. Sivusto on näyttänyt labien sijainnin kartalla ja etäisyyden kuhunkin labiin. Lisäksi sivustolta on voinut ladata labit GPX-tiedostona geokätköilysovellusta tai GPS-laitetta varten. Nyt kuitenkin on julkaistu uusi lab-kätköille omistettu sovellus: Adventure lab.

Seikkailulaboratorio

Adventure Lab -sovellus on ladattavissa sekä Play -kaupasta että AppStoresta ilmaiseksi. Alla latauslinkit


Sovelluksella näkee siis megoja varten luodut lab-kokonaisuudet. Jokaiselle seikkailulle on oma kuvansa, jota täppäämällä näkee siihen liittyvät kätköt. Seikkailut esitetään järjestyksessä siten, että lähimmät seikkailut ovat listassa ylimmäisenä. Kun seikkailun valitsee, aukeaa seikkailun kuvaus, josta edelleen voi aloittaa labien etsimisen painamalla start. Tällöin sovellus näyttää labit kartalla ja valitsemalla kohteen pääsee katsomaan lab-kätkön kuvausta. Labin kirjaamiseksi tarvitsee olla lab-kätkön lähettyvillä.

Tällä pyritään estämään laajalle levinnyttä “huijaamista” labien kanssa. Lab-kätköissähän on koodi, joka tarvitaan kätkön kirjaamiseksi. Monissa megoissa järjestäjät ovat saaneet lukuisia yhteydenottoja, joissa pyydetään labien koodeja ties millä verukkeella. Joskus aiheesta ja joskus vain tarkoituksena saada kätköjä kirjattua käymättä niillä oikeasti. Tästä on aiheunut megajärjestäjille turhaa työkuormaa kun pyyntöjen todenperäisyyttä on joutunut selvittelemään. Nyt lab-kätkön kirjaamiseksi tulee olla siis lähellä kätköä itse.

Toinen uudistus sovelluksen myötä on se, että jatkossa labeja saattaa joutua tekemään tietyssä järjestyksessä. Sovelluksen avulla lab-seikkailun tekijä voi vaatia, että geokätköilijä kiertää labit tietyssä järjestyksessä. Tämä voi äkkiseltään tuntua turhalta pakottamiselta, mutta tämä kuitenkin mahdollistaa lineaaristen seikkailujen tekemisen, jossa voi olla joku suurempi tarina taustalla. Pakko tätä ominaisuutta ei kuitenkaan ole käyttää, joten tämä vain mahdollistaa tarinankertojille paremmat mahdollisuudet seikkailujen rakentamiseen.

Koska lab-kätköjen järjestyksellä tulee jatkossa olemaan mahdollisesti merkitystä, eikä GPX-tiedostomuoto tätä ominaisuutta tue, niin jatkossa labeja (tai Locationseja) ei tule saamaan ladattavana GPX-tiedostona. Käytännössä jatkossa siis ainoa tapa suorittaa seikkailulabran tehtäviä on aiemmin mainittu Adventure Lab -sovellus.

Sovellus tulee korvaamaan vanhan labs.geocaching.com sivun kokonaan. Alkuun HQ ilmoitti muutaman kuukauden siirtymäjaksosta, mutta tätä kirjoitettaessa noin kuukausi sovelluksen julkaisusta vaikuttaa siltä, että vanha sivu on jo saanut väistyä.

Terminologian muutoksia

On aina helppo aloittaa uusien asioiden kertominen lukijalle tutuista asioista, kuten tässä tapauksessa lab-kätköistä. Näyttäisi kuitenkin siltä, että lab-kätkö on jatkossa jäämässä terminä historiaan. Adventure lab -sovelluksen myötä aiheeseen liittyvät termistökin muuttuu seuraavasti:

  • (Geocaching) Labs tai Adventures tunnetaan jatkossa nimellä Adventure Lab. Tämä vaikuttaa siis lähinnä aiemmin käytössä olleeseen webbisivuun.
  • Yksittäiset Lab kätköt ovat nyt nimeltään Locations (suom. sijainti), jotka kuuluvat aina Adventure:en eli seikkailuun.

Jokainen Adventuren tai seikkailun tekijä (lähinnä siis megajärjestäjä) voi valita seikailulleen yhden kolmesta tilasta: julkinen (public), yksityinen (private), tai pois päältä (off). Julkinen seikkailu tarkoittaa sitä, että seikkailu on julkisesti listattu Adventure Lab -sovelluksen listauksessa. Yksityistä seikkailua ei ole julkisesti listattu ja sitä pääsee ihmettelemään vain ne käyttäjät, jotka ovat saaneet seikkailun tekijältä koodin, jolla seikkailu aukeaa. Pois päältä (off) puolestaan tarkoittaa, että seikkailua ei julkisesti listata, eikä sitä pääse muutoinkaan katsomaan.

Eli ei muuta kuin latamaan uusi sovellus jo nyt, niin se on valmiina kun megassa päästään tositoimiin sovelluksen kanssa.

5 thoughts on “Adventure Lab – uusi sovellus lab-kätköille”

  1. Ihmettelen vain miksi tällekin on pitänyt luoda erillinen sovellus, eikä ole yhdistetty Groundspeakin omaan Geocaching-sovellukseen.

    1. Ihan hyvä ihmettelyn aihe J. Harmi vain, ettemme voi tietää vastausta. Ehkä syyt liittyvät liiketoimintaan tai ehkäpä teknologiaan? Sovelluksesta voisi tulla melko monimutkainen ylläpitää. Tai sitten asia liittyy siihen, että Adventures (ent. lab-kätköt) eivät kartuta muita kuin löytötilastoja ja ne halutaan tästäkin syystä pitää erillään. Niillähän ei ole varsinaista kätkökuvausta. Jos taas olisi, niin se vaatisi muuten isompaa jumppaa siihen miten seikkailuita käytetään. Tai ehkä tämä on kokeilu, joka on helppo haudata kun se on erillisessä sovelluksessa. Mutta kuten sanottu, niin vaikea sanoa mikä on syy taustalla.

  2. Satutko tietämään onnistuuko näiden uusien labien “lokkauksen” poisto jostain? Tilastofriikki inhoaa kun eri sivujen tilastot menevät eri tahtiin, ja joskus poistinkin jonkun megan yhteydessä kirjatut labit. Tätä uuttakin halusin kokeilla, en vaan tajunnut että menee “lokkaus” suoraan:(

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.