Kansainvälinen Earthcache-päivä 2018

Varma lähestyvän lokakuun puolivälin merkki on jokavuotinen Kansainvälinen Earthcache -päivä, jota vietetään taas ensi viikonloppuna. Nimitys Earthcache-päivä tosin on nykyisin hieman harhaanjohtava, koska kyseessä on kaksi päivää: lauantai 13.10. ja sunnuntai 14.10. 2018. Kun kumpana tahansa näistä päivistä etsiä pätkäyttää Earthcachen ja vielä kirjaa sen löydetyksi, niin palkinnoksi saa uuden mahtavan souvenirin kätköilyprofiiliinsa. Mitä sillä tekee, onkin sitten toinen juttu, mutta saapahan kuitenkin.

Earth-kätköissähän ei ole fyysistä purkkia, kuten muissa kätköissä, vaan sen sijaan Earth-kätköt esittelevät jonkin ainutlaatuisen kohteen ja opettavat hieman paikan geologiasta jotakin kätköilijälle. Tyypillisesti kysymykset ovat sellaisia, että niihin osaa vastata kuvauksen ja paikalta löytyvän tiedon avulla yläkoululainenkin.

Maailma on täynnä mahtavia Earthcacheja, kuten vaikkapa alla kuvassa oleva Giant’s Causeway Irlannista. Suomessa perinteisesti Earthcachet esittelevät jääkauden aikana muodostuneita kohteita, kuten harjuja, hiidenkirnuja ja Yoldian merenrantoja. Onneksi myös muita virkistäviä paikkoja on esitelty Earthkätköjen avulla, vaikkei ensin mainituissakaan isompaa vikaa ole. Earthkätköjen teko ei ole kovin helppoa ja siihen liittyy omia säädöksiään, joihin ehkä joskus palataan blogissakin. Ehkä tekemisen monimutkaisuudesta johtuen Suomessa onkin tällä hetkellä vain 151 aktiivista Earthkätköä. Jos on pidempään harrastanut ja Earthkätköjäkin paljon etsinyt, voi kansainvälinen Earthcache -päivä tarkoittaa pidempääkin kätköilyreissua jos souvenirin mielii itselleen saada.

Aloitteleville kätköilijöille ja etenkin Basic membereille on mukava kädenojennus luvassa Geocaching HQ:lta ensi viikonloppuna. Earthcache-viikonloppuna virallisen Geocaching -sovelluksen avulla näkee myös Earthkätköjen sijainnit normaalista poiketen ilmaiseksi. Paitsi jos Earthkätkö on saatavilla vain premium-jäsenille.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.