AR-kätköille 6 kuukautta jatkoaikaa

Keväällä alkanut AR-kätköjen kokeilu, joka alkoi kesäkuun alussa, saa jatkoaikaa 6 kuukautta. AR (Augmented Reality)-kätköjen tekemisestä Metaversellä oli puhetta tuolloin keväällä tässä jutussa. Kokeilun piti päättyä 6. syyskuuta. Nyt kuitenkin HQ on päivittänyt AR-kätköjä koskevaa Help center – artikkeliaan ja siellä mainitaan, että kokeilu saa jatkoaikaa 6 kuukautta ja päättyisi näillä näkymin 6. maaliskuuta 2019. Tällöin tehdään päätöksiä liittyen AR-kätköjen: Arkistoiko HQ ne vai jäävätkö ne grandfathered-kätköinä (joku vois oikeesti keksiä tälle hyvän suomenkielisen vastineen) elämään vai muuttuvatko AR-kätköt osaksi geokätköilyä ja jos niin miten.

Suomessa toistaiseksi vain kaksi AR-kätköä

Kokeilun ensimmäisen kolmen kuukauden aikana Suomeen on julkaistu vain kaksi AR-kätköä: oma kätköni Tampereella ja yksi Vaasassa. Molemmat julkaistiin heti kokeilun aluksi ja sen jälkeen uusia AR-kätköjä ei ole nähty. Selkeästi AR-kätkön tekemisessä on oma vaivansa, kun hommaa ei ole useampi lähtenyt kokeilemaan. Ja onhan se tietysti totta, että vaivannäkö voi mennä hukkaan, jos HQ päättää arkistoida kätköt. Itse koin AR-kätkön tekemisen hauskaksi ja onpa Metaverse lähestynyt minua (ja muita AR-kokemusten tekijöitä) ja kysynyt haluaisinko tehdä AR-seikkailuita pientä korvausta (5-20$) vastaan. Vielä en ainakaan ole kätköilyaikaani lähtenyt tähän uhraamaan.

Aiemmin HP Reveal, joka oli kokeilun alun aikaan se toinen hyväksytty AR-alusta, ei toiminut iPhonella laisinkaan. Sittemmin siihen tuli päivitys ja nyt se tuntuisi toimivan iPhonellakin. Hieman ehkä polttelisi kokeilla tätäkin ja miten kätkön tekeminen sillä onnistuu. Voi jäädä kuitenkin ajanpuutteen vuoksi vaan ajatuksen asteelle. Saa nähdä. Lisäksi sittemmin on ilmaantunut kolmas hyväksytty alusta TaleBlazer.

Saa nähdä tuleeko seuraavan 6 kuukauden aikana lisää AR-kätköjä vai ei. Metaversen kanssa oma kokemukseni on ollut hyvä, mutta monien kätköllä vierailleiden ei. Android -puhelimia on Suomen puhelinkannasta noin 65 prosenttia ja Metaverse toimii joillakin Android-laitteilla kohtalaisesti ja toisilla ei ollenkaan. Onneksi kätköilijät ovat ymmärtäväisesti suhtautuneet ongelmiin, kun kätkökuvauksessa niistä on riittävästi varoitettu. Mutta eihän se kiva ole, että homma jää teknisistä asioista kiinni. Vaikka AR-seikkailu olisi kuinka hyvä, niin latistaa se kuitenkin tunnelmaa, kun tekniikka pettää. Tässäkin valossa olisi kiva kokeilla sitä HP:n Revealia. Innostuisikohan vaikka joku Android-kätköilijä testailemaan AR-kätkön tekemistä?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.