Huoltokeikalla

“Kätköiljät on fiksua porukkaa” on sanonta, joka ei myyttisyydestään huolimatta vain suostu kuolemaan. Taas tuli huoltokeikalla todistettua, ettei tämä pidä enää alkuunkaan paikkaansa. Ehkä 10 vuotta sitten tilanne oli vielä erilainen, kun kätköily oli suhteellisen pienen piirin harrastus. Nykyään harrastajia on niin iso joukko, että siihen mahtuu kyllä kaikenlaista väkeä.

Kätköä huoltamassa

Kun kätkön piilottaa, tulee hyväksyneeksi myös sen faktan, että sitä kätkö tulee myös huoltaa. Tietysti kaikki eivät purkkejaan juuri huolla, mutta se on eri asia. Piilottaessani aiemmin blogissakin esiintynyttä askartelubetonista tehtyä kätköä arvelin, että purkki ei välttämättä ole sieltä kestävimmästä päästä ja huoltokeikkoja voisi tulla tiheään ihan sen takia, että nano-kätkön logi on melko pieni nykyisille harrastajamäärille. Etenkin jos purkin piilottaa Tampereen kokoisen kaupungin keskustaan.

Etukäteen ajattelin, että askarreltu purkki pettää ensimmäisenä nanokätköpurkin kiinnityskohdasta. Näin ei kuitenkaan käynyt, vaan joku päätti kokeilla avata tontun kotia vääntämällä itse talo osaa ja sen alustaa eri suuntiin. No niinhän siinä kävi, että talo osa jäi voimamiehelle käteen ja kävimme sitten liimaamassa purkin taas kasaan. En olisi ikimaailmassa uskonut, että joku ei huomaa nanopurkkia pohjassa ja kuvittelee, että logikirja on betonimökin sisällä. No toisaalta, olihan siinä vähän saumalta näyttävä kohta 🙂

Jälleen muutama päivä sitten kätköltä kuului huolestuttavia uutisia. Alla ote kätkölle tulleesta notesta. Noten kirjoittanut Mattokauppias ei ole purkkia kertomuksensa mukaan vääntänyt rikki, joten ei nyt syytetä häntä.

Kätkölle tullut note.

Note oli sinänsä jännä, koska yleensä olen kirjannut DNF:n jos kätköä en ole saanut auki, vaikka purkin olisinkin löytänyt. Note on sitten matkaajien pudottelua varten. No ei ruveta kätköilypoliisiksi,  koska se työsarka on loputon ja silloin kaikein toivon voi heittää. Huolestuttavaa oli tietenkin näin kätkönomistajan näkökulmasta se, että suhteellisen herkkää purkkia on koitettu vääntää ja kiertää, vaikka kuinka. Otin yhteyttä Mattokauppiaaseen ja selvitettiin asiaa ja ilmeisesti kätkö oli jo rikki. Sitten kun purkille muutamaa päivää myöhemmin tuli toinen note, jossa kerrottiin, että purkkia ei saatu auki, niin oli aika hyllyttää kätkö. Uskoisin, että tässä välissä purkilla oli useampi käynyt kääntymässä ilman notetusta tai DNF:ää.

Tuhoja korjaamassa

Polkupyöräilin paikalle ja päätin kipaista koppaamassa purkin. No ei löytynyt sieltä, missä sen piti olla. Sen sijaan purkki oli maassa vähän kuin heitetty piilopaikkaansa. Joskin siis 2 metriä alkuperäisestä. Nanopurkki oli irti ja mökin alustasta oli puolet haljennut. Huoh. Onneksi olin varannut mukaan liimaa, jolla purkin saisi korjattua. Puuttuvaa palasta alustasta ei vain lyötynyt mistään. Nanopurkista oli maalit lähteneet ja se näytti siltä, että sitä on väännetty pihdeillä.

Tältä kevättalvella askarreltu purkki näyttää nyt 🙁

Pikainen analyysini purkin hajoamisesta on se, että joko se on pudonnut kätköilijältä tai kätkö on palautettu väärään paikkaan noin metrin korkeudelle, josta se voi pudota kivikkoon, josta purkin siis nyt löysin. Alunperin purkki oli maantasolla juurikin siitä syystä, ettei se putoa. Kolmas, mutta epätodennäköinen vaihtoehto on, että purkkia on pidetty pihdeillä kiinni ja toisilla väännetty purkkia auki, jolloin siitä on lohjennut pala. Pelkillä käsivoimilla en saanut purkista toista kulmaa irti, vaikka huoltokeikalla huvikseni kokeilin. Sen verran kestävää siis tuo betoni kuitenkin on.

Purkki itsessään on voinut irrota camosta omia aikojaan. Sen uskoinkin tapahtuvan jossain kohtaa, kun purkilla käy satoja kävijöitä. Toisaalta purkki oli tosiaan niin lujasti väännetty kiinni, ettei sitä käsin ollut mitään toivoa saada auki. Pihdeillä pitkällisen taistelun päätteeksi onnistuin purkin avaamaan. Uskoisin, että joku on purkin siis pihdeillä vääntänyt kiinni – sen verran tiukassa se oli. Tämä osaltaan taas tukee teoriaa siitä, että normaalilla käsittelyllä purkki ei olisi vielä irronnut camostaan. No mene ja tiedä.

Mutta sellaista se kätkönomistajan virka on – kätköjä pitää silloin tällöin huoltaa ja se kuuluu asiaan. Ai niin, miksikö olen sitä mieltä, että kätköiljät eivät enää ole fiksua porukkaa? Kukaan ei missään vaiheessa ollut laittanut kätkölle huoltopyyntöä, vaikka kätköpurkkia ei saanut käsin enää auki, logissa oli enää tilaa kahdelle nimimerkille, camo oli haljennut rikki ja purkki oli irti camosta.

Vähän liimaa ja taas mennään hetken aikaa, kunnes uusi purkki saadaan askarreltua (sen tekeminen ottaa oman aikansa ja vaivansa). Kuvasta näkee myös kuinka nanopurkista on maalit lähteneet – mahdollisesti pihdeillä väännettäessä.

10 comments

 1. No joo, eilen ihmeteltiin tätä ihan samaa asiaa. Ihmeteltiin erään multin ykköspisteellä, että olemmeko ymmärtäneet jotain ihan väärin, kun tarvittavaa tietoa ei ollut saatavilla. Sitten muiden loggauksia luettaessa selvisi, että kyseiset kyltit on viety pois, josta tarvittavan tiedon saisi kerättyä. Tarkistin vielä tänään koneelta, että koska kyltit ovat mahdollisesti kadonneet ja niiden perusteella voi sanoa, että noin vuosi siitä on aikaa… Kukaan ei ole sitten viitsinyt pistää minkäänlaista huolto/arkistointi pyyntöä kätköntekijälle asian korjaamiseksi. Monet ovat kyllä kätkön löytäneet ja niin mekin pienellä päättelyllä, mutta kellään vaan ei ole käynyt mielessä pistää sitä pienen pientä huoltopyyntöä:(

  1. Aikamonella tätä kirjoitusta Facebookin puolella kommentoineella tuntuu olevan samankaltaisia kokemuksia. Ikävää, että tähän on tultu ja ongelma on niin laaja. Kai te TeamRaase kirjasitte huoltopyynnön tuolle multille, mistä kerroitte.

 2. Myönnettäköön, että en ole koskaan tehnyt huoltopyyntöä. Olen kuvitellut että kun lokiin laittaa maininnan vaikkapa siitä että loki on täynnä, niin kätkön omistaja tuon näkee. Käsitystä on tukenut se, että parilla kätköllä on omistajalta tullut yhteydenotto minuutteja sen jälkeen kun lokkasin kätkön ja mainitsin siinä jostain ongelmasta.
  Nettisivulta löysin aika nopeasti (tosin joutui kyllä erikseen hakemaan) paikan missä ilmeisesti tuon huoltopyynnön voi jättää. Täytynee ilmeisesti koittaa löytää noita myös appeista. Apeista?

  1. Joo kyllä se huoltopyyntö on hyvä laittaa teppo42eppo42. Tietysti sekin on jo hyvä, että kirjoittaa purkin tilasta löytöloggauksessaan. Monet eivät vaivaudu sitäkään tekemään. Itse luen kaikki loggaukset, joten kyllä yleensä reagoin juurikin mainitsemallasi tavalla muutaman minuutin sisällä, jos löytöloggauksessa mainitaan huoltotarpeesta.
   Erillinen huoltopyyntö on monella tapaa kuitenkin tarpeellinen. Jotkut kätköntekijät (etenkin sellaiset, joilla on satoja piilotuksia) eivät lue kaikkia loggauksia vaan suodattavat niistä huoltopyynnöt erikseen. Tällöin löytöloggauksessa kerrottu huoltotarve menee ohi.
   Toiseksi huoltopyyntö lisää kätköön huoltotarveattribuutin. Tämän on muille etsijöille hyvää tietoa, että purkki ei ehkä tällä hetkellä ole siinä kunnossa, mitä kätköntekijän on alunperin ajatellut. Tietää ehkä etukäteen katsoa mikä purkilla on vikana ja voi vaikka tehdä ensiapuhuollon siinä samalla. Mutta esimerkiksi logikirjaa en ehkä itse lähtisi toisen kätköstä ilman lupaa vaihtamaan.
   Huoltotarveattribuutti toimii myös hyvänä muistutuksena kätköntekijälle, että purkki kaipaa edelleen huoltoa jos nyt ei ihan heti ehdi käydä purkkia huoltamassa.
   Huoltopyynnön jättäminen tosiaan uudistui hiljan ja se onnistuu näppärästi samalla kun tekee löytölogin. Pitäisi tuo sovelluksista löytyä myös. Appiukosta tai muista apeista tuskin 😉

 3. Kommentoin lähinnä vain tuota “Tämän on muille etsijöille hyvää tietoa” -kohtaa. Parista maakunnasta löytyy muutama “sankari” (tai “kokenut kätköntekijä”, kuten joissain yhteyksissä aina käytetään…), jotka postaavat “owner maintenancen” ja sitten deletoivat huoltopyyntölogin ja oman “huolto”login pois. Parhaimmillaan tämä on tapahtunut minuutteja huoltopyyntölogin jälkeen. Vastauksena moiseen toimintaan ovat vastanneet… No, sanotaanko, että joka junaan on hötkyilijöitä ja osa jää asemalle. P.S. Kiitos ihan pätevästä blogista.

  1. Oho, enpäs ole tuommoisesta toiminnasta kuullut. Mutta aika ikäväähän tuokin on, ei ole tullut itselle vastaan. Joskus olen huoltopyynnön kuitannut käymättä kätköllä, kun huoltopyyntö on tullut aiheesta kynässä on terä tylsä. Vaikka periaatteessahan sekin ihan asiallinen pyyntö tietysti on.

 4. Kirjaanpa oman kokemukseni. Kuljin viime syksynä erään metsätrailin. Siihen sisältyi nyös bonuskätkö josta löytyi koordinaatit varsinaiselle bonuslokille. Bonus oli mysteeri, vaikkamielestäni enemmän multi. En löytänyt loppupistettä, kohde oli aika selkeä. Pimeys yllätti enkä hakenut kauan ympäristöstä. Myöhemmin luin kotona aiempia lokkauksia ja selvisi, että purkki ei olekaan siinä oletetussa paikassa vaan on vaikea ja ovela tms. No nyt otin loppupisteen naatitja menin uudelle käynnille etsien sitä ovelaa sen oletetun kohteen läheisyydestä. Ei löytynyt, mutta sen sijaan löytyi puolittain näkyvistä ns. oletuspaikasta tyyppillä D1. Ihmettelin ja lisäksi sisältö oli märkä ja osin rikki. Laitoin kokemuksen lokiin ja kätkön omistajalle viestin. Vastaus oli että kätkön paikka oli talvella vaihdettu, mutta se palaa alkuperäiselle paikalleen vielä. Se ei käynyt selville, oliko bonus”mysteerin” kantapisteessä loppupisteen naatit korjattu, mutta tekstissä ei ainakaan mainittu muutosta. Ja tyyppi oli vaihdettu myssestä kenttämysseksi. Pointtini, että kuvaukseen pitäisi merkitä jos multin tai myssemultin loppupisteen koordinaatit vaihdetaan, koska en liene ainoa, jolta jää syystä tai toisesta loppupisteellä käynti myöhempään aikaan, eikä silloin tule mieleen käydä alkupisteellä uudelleen naatteja katsomassa. No bonus on lokattu eikä tuosta paha mieli tullut, mutta minusta kaikki ei ole edennyt ihan hyvin.

  1. Tuo mysteerin loppupisteiden päivitys on hankala juttu. Vaikka kuvaukseen lisäisikin huomautuksen, että loppupistettä muutettu tietyllä päivämäärällä, niin kuinka moni lukee kuvauksen etukäteen uusintakäynnillä? Ehkä sitten kun purkki ei löydy, niin vilkaistaan kuvausta. Ei se siis täysin turha huomio olisi. Itse olen koittanut aina mysteereihin kirjoittaa kuvaukseen, jos loppupiste on vaihtunut. Mutta vedenpitävää ratkaisua tähän tuskin on. Ehkä jos HQ toteuttaisi systeemin joka lähettäisi sähköpostia, kun sellaisen mysteerin loppupiste, johon on tallennettu ratkaistut koordinaatit, muuttuu.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: