Vinkkejä GIFF-miitin järkkäämiseen

Kansainvälinen geokätköilyaiheistein lyhytelokuvien filmifestivaali GIFF (Geocaching International Film Festival) tulee taas. Tänä vuonna GIFF järjestetään kolmatta kertaa ympäri maailmaa GIFF-miitteinä. Ennen vuotta 2015 tapahtuma järjestettiin aina Geocaching Block Partyn yhteydessä Seattlessa. Keräsimme muutaman vinkin, joiden avulla voit järjestää onnistuneen tapahtuman.

Näin järjestät GIFF-miitin

GIFF-miitin järjestäminen on miltei yhtä helppoa kuin minkä tahansa muunkin miitin. Oikeastaan vaatimuksena on vain sopivan paikan löytäminen elokuvien näyttämiselle. Niinpä GIFF-miitin järjestämisen voisi tiivistää neljän kohdan ohjeeksi seuraavasti:

  1. Etsi sopiva paikka, jossa voit GIFF-filmejä esittää ja osallistujien on mukava niitä katsella.
  2. Luo kätkökuvaus ja lähetä se tarkastettavaksi, kuten mikä tahansa muukin kätkö. Miitin tulee olla 2-6.11. 2017 välillä.
  3. Kun miittisi on julkaistu täytä GIFF-miitin anomuslomake
  4. Jonkin ajan kuluttua saat HQ:sta sähköpostilla viestin, jos miittisi on hyväksytty GIFF-miitiksi. Sähköpostissa on lisää toimintaohjeita.

GIFF-miittiin osallistumalla saa itselleen souvenirin. Tämän saa vain hyväksytyistä GIFF-miiteistä, joten kohta 3 on olennainen souvenirin kannalta. Ja myös sen kannalta, että saat GIFF-filmit sisältävän tiedoston. Tässä vielä muutamia vinkkejä onnistuneen tapahtuman järkkäämiseen.

Oikea välineistö

GIFF-miitin järjestäjän vastuulla on miettiä, miten aikoo filmit näyttää. Filmit toimitetaan videotiedostona. Viime vuonna tiedosto oli kooltaan n. 25 gigaa ja se oli .mov tyyppiä. Luultavasti tänä vuonna mennään samalla kaavalla. Vuonna 2015 tiedosto ladattiin HQ:n Dropboxista, mutta valtavat tiedonsiirtomäärät sulki HQ:n tunnuksen. Viime vuonna tiedoston jakaminen oli ongelmatonta. Joskin 25 gigan tiedostoa voi joutua jonkin aikaa lataamaan riippuen siitä, millainen internet-yhteys on käytettävissä. Tiedoston latauslinkki toimitetaan viikkoa tai paria ennen GIFF-miittien alkua. Filmien yhteiskesto on noin tunti.

Osallistujien määrä vaikuttaa paljon siihen millaisella varustuksella filmejä näyttää

  • Jos osallistujia on parikymmentä tai alle, niin iso TV liitettynä tietokoneeseen riittää hyvin
  • Jos osallistujia on 20-60 voi olla hyvä hankkia tapahtumaan videotykki ja kangas, jolla elokuvia näyttää
  • Yli 60 hengen tapahtuma voi olla parasta järjestää elokuvateatterissa.

Tietenkin ylläolevat on vain suuntaa antavia lukuja eli videotykillä voi näyttää isommallekin joukolle filmejä, jos tila on muutoin sopiva. Ja aina voi tietenkin järjestää useamman näytöksen jos tulijoita on paljon. Jos paikkoja on rajoitettu määrä (esim. elokuvateatteri), niin geocaching.comin ohjenuorat sallivat erillisen lipunmyyntijärjestelmän käyttämisen. Tai siis liput voi antaa ilmaiseksikin 🙂 Itse olen käyttänyt EventBritea, jonka käyttö on ilmaista ilmaisille tapahtumille. Näin voin varmistua, että jokainen miittiin tulija saa istumapaikan elokuvateatterista, eikä kenekään tarvitse pettyneenä kääntyä ovelta kotiin, kun ei mahtunutkaan mukaan. Kääntöpuolena tietysti on, että monet tykkäävät varata lipun ajoissa, mutta eivät sitten peru lippuaan jos heille ilmaantuukin este. Erityisen kiusallista tämä on, jos tulijoita on paljon ja tapahtuma on loppuunmyyty. Onneksi ainakin toistaiseksi meidän järjestämiin tapahtumiin on aina vapautunut tilaa ja kaikki halukkaat lopulta mahtuneet mukaan.

Tapahtumapaikkaa voi halutessaan koristella asiaan kuuluvalla krääsällä. Myös osallistujille on hyvä kertoa saako paikalta ostettua popcornia, karkkia, limpparia, yms. Samoin jos popparit ovat kiellettyjä asiasta on hyvä mainita.

Voittajan on helppo hymyillä

GIFF-tapahtumassa ei ole virallista äänestystä järjestetty. Jos haluat järjestää äänestyksen voittajafilmin valitsemiseksi, niin se pitää tehdä itse. Ensimmäisenä vuonna kokeilimme äänestystä paperilapuilla. Se oli huono ratkaisu, sillä jokaisella pitää olla kynä mukana ja elokuvateatterin hämärässä paperin lapun täyttäminen on hankalaa. Viime vuonna käyttämämme Google Forms -lomake toimi paremmin. Ennen elokuvia ruudulla oli QR-koodi ja web-osoite, josta äänestyslomake löytyi. Elokuvien välissä sitten nopeasti ehti klikkaamaan sopivaa pistemäärää juuri nähdylle filmille. Myös tulosten laskeminen Googlen Excel-taulukosta oli helppoa verrattuna paperilappujen käsityöhön. Luultavasti tänäkin vuonna käytämme Google Formsia, jollei joku vinkkaa parempaa systeemiä.

Omissa miiteissämme on ollut myös tuomaristo paikalla. Tuomariston rooli on ollut kertoa mielipiteensä ääneen tapahtuman jatkoilla. Tampereen Geofilmifestivaaleilla tuomaristo on aina koostunut yhdestä kokeneesta geokätköilijästä ja kahdesta jollakin tavalla elokuvientekoon liittyvästä henkilöstä. Tuomaristossa on ollut mm. näyttelijöitä, elokuvajärjestäjä, tubettaja ja käsikirjoittaja. Saa nähdä ketä tänä vuonna näemme tuomaristossa.

Olen aina lähettänyt onnittelut henkilökohtaisesti Tampereen Geofilmifestivaalien voittajafilmin tekijälle. Yleensä sieltä on tullut runsaat kiitokset vastauksena. Viime vuonna Geocaching HQ yllätti julkaisemalla GIFF:n maailmanlaajuisen voittajan. Tieto tuli HQ:lle tuttuun tapaan vähän puskista. Ilmeisesti kyse oli vapaaehtoisten kätkötarkastajien raadin valinnasta. Mielenkiintoisesti se oli täysin eri kuin mitä Tampereen GIFF:ssä ja muutamassa muussa oltiin valittu parhaaksi. Saa nähdä miten tänä vuonna käy.

Jos oman filmifestarin järkkääminen vaikuttaa liian isotöiseltä, niin aina voi myös valita jonkun filmifestarin ja lähteä sinne vieraaksi. GIFF-elokuvien taso yleisesti vaihtelee todella paljon pitkästyttävästä hykerryttävän hauskaan. Ja kaikkea siltä väliltä. GIFF-miitissä on luvassa ainakin varsin erilainen miittikokemus, jos ei mitään muuta.

Alta voi katsoa lämmittelyksi yhden tämän vuoden GIFF finaalista pudonneen filmin ja viime vuosien suosikkeja Tampereen geofilmifestivaaleilta

2016

2015

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.