GPS:n tarkkuuden mittausmiitin tuloksia

Heinäkuun ensimmäinen pidimme miitin Tampereella Arboretumissa, jossa tarkasteltiin GPS:n tarkkuutta. Paikalla oli siis kiintopiste, jonka koordinaatit olivat tiedossa (=miitin koordinaatit). Osallistujat vuorotellen asettivat oman GPS-laitteensa tai älypuhelimensa kiintopisteen päälle ja mittasivat etäisyyden miitin koordinaatteihin. Keräsimme tulokset talteen ja tässä seuraa kevyt analyysi mittaustuloksista.

360 näkymä tarkkuuden tarkastusmiitistä.

Näin mitattiin

Aina silloin tällöin näkee kysymyksiä Facebookin geokätköilyryhmissä, että mikä puhelin kannattaisi ostaa geokätköilykäyttöön ja että missä on tarkin GPS. Tulosten perusteella sanoisin, että kaikkien puhelimien (tai erillisten GPS-laitteiden) GPS on riittävän tarkka geokätköilyyn. Mittaustuloksia saimme kerättyä 71 kappaletta ja niiden perusteella GPS:n keskimääräinen heitto on 2.93 metriä (kaikkien mittaustulosten keskiarvo). Mediaani on puolestaan 2 metrin kohdalla. Sanoisin siis, että oli laite mikä hyvänsä, ei kätköpurkin löytymättömyys johdu laitteen tarkkuudesta, vaan puusilmäisestä etsijästä tai sitten ympäristön aiheuttamista heijastuksista GPS-signaaliin.

Mittaukset suoritettiin järven rannalla suhteellisen avoimella paikalla. Kiintopisteen reunoilla oli muutamia puita varjostamassa, mutta suoraan ylöspäin ei ollut esteitä. Mittauskohdasta noin 8 metriä oli muutaman metrin nousu, joten täysin tasainen mittauspaikka ei ollut. Mittauspaikan valinnan kriteereinä oli siis kiintopiste ja riittävän aukea paikka, johon osallistujien on helppo saapua. Jokainen raportoi mittaustulokset itse. Mitenkään vakioituja mittaustulokset eivät ole ja jotkut odottelivat rauhassa, jotta saivat parhaan mahdollisen lukeman, kun taas jotkut suorittivat mittauksen nopeasti, jotta pääsivät juttelemaan kollegoiden kanssa. Jotkut käyttivät myös reittipisteen keskiarvoistusta, jolloin mittaustarkkuus toki paranee.

Kumpi on tarkempi: käsi-GPS vai älypuhelin?

Kaikkien huulilla on tietenkin kysymys kumpi on tarkempi: käsi-GPS vai älypuhelin. Miitin tulosten perusteella tarkempia laitteita keskimäärin ovat käsi-GPS:t. Käsi-GPS-laitteiden heitto oli keskiarvoltaan 2.38 metriä kun taas älypuhelimien 3.39 metriä. Jos tarkastellaan mediaania niin ero on pienempi: Käsi-GPS:t 2 metriä kun taas älypuhelimet 2.32 metriä.

No millaisia laitteita geokätköilijät sitten käyttävät? Tuloksista voidaan päätellä, että noin puolet geokätköilijöistä kätköilee älypuhelimella ja puolet erillisellä GPS-laitteella. Mukana oli myös yksi GPS-kello, joka on laskettu mukaan käsi-GPS ryhmään.

Käsi-GPS vai älypuhelin?

No entäpä mitä käsi-GPS laitetta geokätköilijät suosivat? Otos ei tietenkään ole kovin suuri, mutta näyttäisi, että suosituimmat laitteet ovat Garmin Dakota 20 ja Garmin Oregon 600-sarja. Muutoin tilanne on kovin tasaista tässä otoksessa. GPS-laitteiden tarkkuuksista täytyy vielä todeta se, että Garmin Dakota 20 -laitteen keskiarvoheitto oli vain 0.8 metriä. GPSMap -sarjan laitteet kun niputtaa yhdeksi ryhmäksi, niiden keskiarvotarkkuudeksi saadaan tasan 2 metriä. eTrex ja Oregon 600 -sarja puolestaan saavat tyytyä 2.8 metrin keskiarvotarkkuuksiin. Miitissä tuntui muutenkin geokätköilijöillä olevan käsitys, että Dakota 20 on kaikkein tarkin Garminin laitteista ja tulokset tuntuvat puoltavan väitettä.

Mikä käsi-GPS laite?

No entäpä älypuhelimellä kätköilijät, mikä puhelin heillä on käytössään? Noin 2/3 miittiin osallistuneista kätköilijöistä käyttää Android -käyttöjärjestelmän omaavaa puhelinta. 27 % käytti Applen puhelinta ja ja reilu 5 % Windows Phonea. Erilaisia käytössä olevia puhelinmalleja oli niin paljon, ettei niiden luetteleminen ole järkevää, mutta Android-leirissä suosituimpia olivat Samsungin Galaxy S7 ja Galaxy A5 sekä Huawein Honor 8 ja Sonyn Xperia. Applen puhelimista suosituin oli iPhone 6.

Mikä älypuhelin?

 

Kätköilysovelluksista ylivoimaisesti suosituin oli vain Androidille saatavissa oleva c:geo. Toiseksi suosituin sovellus oli virallinen HQ:n Geocaching App. Muita sovelluksia oli satunnaisesti käytössä. Alla olevassa kuvaajassa N/A tarkoittaa, ettei mittaustuloksen raportoija ole kertonyt tarkempaa sovellusta laisinkaan.

Järjestä oma tarkkuusmiitti

Miitissä mittaustuloksia kertyi 71 kappaletta, mikä on ihan hyvä yhden miitin saldo. Mutta jos kuitenkin haluamme varmuuden siitä mikä GPS tai puhelin on tarkin, niin dataa tulisi kerätä vielä lisää. Toki varmasti järjestämme vielä uusintamittauksen, mutta voit järjestää mittausmiitin omalla paikkakunnalla ja auttaa datan keräämisessä. Mittausmiittihän syntyy helposti seuraavilla ohjeilla.

  1. Etsi sopiva avoimella paikalla oleva kiintopiste ja selvitä sen koordinaatit. Kiintopisteiden tiedot löytyvät yleensä kunnan omasta karttapalvelusta
  2. Tee miittikuvaus ja aseta miitin koordinaateiksi kiintopisteen koordinaatit
  3. Kokontukaa mittaamaan GPS:n tarkkuus
  4. Ilmoittakaa tulokset http://tinyurl.com/tarkkuusmiitti

Tietysti olisi kiva kuulla, jos olet tällaista miittiä järjestämässä, niin tiedän, että lisää dataa on luvassa 🙂

2 comments

  1. Mielenkiintoinen tapahtuma ja mittaukset! Poikani on joskus harrastanut tuota geokätköilyä, hänellä oli mielestäni Android puhelin käytössä ja GPS palvelu suhteellisen tarkka. En muista oliko kyseessä juurikin tuo c:geo.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.