Cachly 3.0 tulossa

iPhone käyttäjien keskuudessa suositusta ja melkeinpä de facto -asemaan nousseesta geokätköilysovelluksesta Cachlystä on tulossa kesäkuun 29. päivä versio 3.0. Etkö ole kuullut Cachlystä? No luepa tämä arvio versiosta 1.0 ja palaa sitten tarkastamaan mitä uutta versio 3.0 tuo mukanaan.

Parannuksia Offline-tilaan

Suurimmat parannukset 3.0 versiossa liittyvät offline-tilaan. Suomalaisittain ja eurooppalaisesta näkövinkkelistä offline-tilan tärkeys on vähentynyt huimasti roaming-hintojen pudottua huomattavasti. Melkeinpä jokaiseen liittymään nykyään kuuluukin jokin datapaketti myös ulkomailla, jonka jälkeen data maksaa hieman enemmän, mutta merkittävästi vähemmän kuin aiemmin. Tietysti jos kätköilee Euroopan ulkopuolella tällä on vieläkin merkitystä ja offline-tilalle on käyttöä. Mutta katsotaanpa mitä uutta on luvassa.

Offline-listat

Cachly 3.0:ssa on mahdollista tallettaa massiivisia listoja. Ohjelman tekijä Nic Hubbard kertoo kokeilleensa käyttää yli 50 000 kätkön listoja ja ohjelma pystyy suorituskykyparannusten myötä käsittelemään isoja listoja ongelmitta ja lataamaan ne nopeasti. Halutessaan Offline-listan sisältämät kätköt voi näyttää klusteroituna, jolloin suorituskyky paranee. Klusteroinnin voi halutessaan kytkeä pois päältä asetuksista, mutta silloin lataaminen kestää hieman kauemmin. Lisäksi halutessaan voi pyytää kuvien lataamista offline-tilaan, mikä sekin on varsin näppärältä kuulostava toiminto.

Offline-listojen kätköjä voi myös suodattaa Cachly 3.0:ssa. Käytössä ovat seuraavat suodatusvaihtoehdot: Arkistoidut kätköt, attribuuttien perusteella, kätkö ei ole hyllyllä, kätkössä on muistiinpano, kätkö tyyppi, kätkönomistaja, kätkön koko, maa, olenko kirjannut kätköön DNF:n, kätkökuvaus, vaikeusluokitus, maastoluokitus suosikkipisteet, löydetyt kätköt, gc koodi, omat kätköt, onko koordinaatit korjattu, onko kätköön lisätty kuvia, onko kätkössä matkaajia, onko kätkölläreittipisteistä, onko kätkö highlighted (mitä ikinä tämä tarkoittaakaan), onko kätköön vihjettä, onko kätkö premium-kätkö, logiteksti, kätkön nimi ja kuka kätkön on piilottanut (eri kuin omistaja). Eli paljon on vaihtoehtoja tarjolla.

Muita uudistuksia

Offline toiminnallisuuden parantumisen lisäksi mukana on myös joukko muita uudistuksia. Kovasti kaivattu ominaisuus, jonka avulla voi lähettää kaikki draftit (entiset field notet) geocaching.comiin, on vihdoin Cachlyssä. Vain napin painallus ja kätkölogien luonnokset siirtyvä geocaching.comiin. Lisäksi kartalle on ilmaantunut osoitin, joka näyttää mihin suuntaan olet matkaamassa. Näin heti karttaa vilkaistuaan tietää mihin on matkalla. Lisäksi kätköjen hakutuloksia voi nyt rajata maan tai osavaltion perusteella. Haku osaa jatkossa hakea myös coord.info palvelun osoitteen perusteella. Eli jos hakukenttään lisää coord.info osoitteen, vaikkapa pikaviestimestä, osaa sovellushakea kätkön linkin perusteella.

Vihdoin Cachly 3.0 tuo myös koordinaattiprojision suoraan sovellukseen. Olen ihmetellytkin miksi tämä ominaisuus sovelluksesta puuttuu. Vaan ei puutu enää. Lisäksi Cachlyyn on ilmestynyt näkymä, josta pääsee näkemään paljonko Cachly vie levyä ja halutessaan tuhoamaan kaikki ladatatut kuvat ja kartat. Samasta näkymästä pääsee katsomaan myös paljonko geocaching.comin Live APIa on tullut käytettyä ja montako kätköä voi vielä tänään ladata.

Ja vielä lisää ominaisuuksia

Lisäksi mukana on joukko pienempiä parannuksia. Esimerkiksi asetuksista voi jatkossa säätää lataako sovellus alussa kätköjä vai ei. Tämä kuulostaa kätevältä, koska jos haluaa vaikkapa logata tai tarkistaa matkalaisen tiedot, niin kätköjen lataaminen ja sijainnin etsiminen käynnistyksessä hidastaa turhaan.

Eräs ainakin minua kummastuttanut toiminallisuus Cachlyssä on ollut koordinaattien syöttäminen. Aiemmin se tapahtui “rullien” avulla, joista pyöriteltiin oikeat koordinaatit. Jatkossa rullien sijasta on tarjolla suoraan tekstikenttä, johon koordinaatit voi kirjoittaa. Tervetullut uudistus. Lisäksi käyttöön on otettu uusi koordinaattijäsennin, joka mahdollistaa koordinaattihaun missä tahansa koordinaattimuodossa. Lisäksi UTM -koordinaatit näytetään jokaisen kätkön lisätiedot -näkymässä.

Jo ensimmäisessä Cachly arviossa kuulutin eläväisempää ulkonäköä ja ehdotin, että esimerkiksi edellisten loggausten symboli voisi olla hymy/surunaama nykyisen vihreä ja punaisen pallon sijasta. Cachly 3.0:n myötä hymiöt tulevat edellisissä logeissa käyttöön. Muita uudistuksia ovat vaakatason moodi ylösalaisin, löydettyjen kätköjen poisto, field notejen nimi on muutettu drafteiksi.

Jaa mitä päivitys maksaa? No ei mitään jos olet jo kerran sovelluksen ostanut. Ja jos et, viimeistään nyt kannattaa sijoittaa vitonen tähän helppokäyttöiseen ja monipuoliseen geokätköilysovellukseen. Lämmin suositus tälle sovellukselle heltiää täältä edelleen.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.