Näin uusi löytöjen kirjaussivu toimii

Muutama päivä sitten Geocaching.comissa otettiin käyttöön uusi kätkölöytöjen kirjaussivu. Aiemmin se oli koekäytössä vain luonnosten (draft eli entinen field notes) kanssa, mutta nyt se on myös kätkölöytöä normaalisti kirjaten käytössä. Jonkin verran hämmennystä uusi kirjaussivu aiheutti, mutta alkutotuttelun jälkeen se vaikuttaa varsin mainiolta tapaukselta.

Kirjaa käyntisi

Alla olevassa kuvassa näkyy uusi kirjaussivu kaikessa yksinkertaisuudessaan. Normaalisti valitaan kirjauksen tyyppi, päivämäärä ja kirjoitetaan tarina kätköllä vierailusta. Sen jälkeen vaan post ja kätkö on kuitattu.

Jos haluaa antaa suosikkipisteen kätkölle, (premium-jäsenille tarjolla oleva ominaisuus) niin klikkaa vain sydäntä ja homma on suoritettu. Klikkaamalla sydäntä uudestaan voi suosikkipisteen perua. Kameraa klikkaamalla voi lisätä loggaukseensa kuvan. Tämä onkin erityisen hyvä uudistus, koska vanha systeemi oli todella kankea kuvien lisäämisen kanssa.

Täysin ongelmaton uusi sivu ei ole ollut, eikä ikävä kyllä ole vieläkään. Testasin sivua Firefoxilla sekä Mac:llä että Windowsilla, eikä kummassakaan näkynyt kamera tai sydän -ikoneita. Oikeasta kohtaa klikkaamalla sai kyllä molemmat asiat hoidettua, mutta hieman hankalaa tähtäys oli kun ruudulla ei näkynyt mitään. Silloin tällöin kirjaussivu ei myöskään lataudu vaan latausrinkula jää pyörimään ruudulle. Yksi tai useampi refresh-napin painallus yleensä auttaa. Alla olevassa kuvassa esimerkkinä miten ikonit eivät näy.

Huoltopyyntöjä

Toinen miellyttävä uudistus on huoltopyynnön lisääminen samalla, kun kätkön kirjaa löydetyksi. Näin erillistä huoltopyyntökirjausta ei tarvita. Tämä on hyvä, sillä monesti löytökirjauksessa on tullut kirjoiteltua päällekkäistä asiaa huoltopyynnön kanssa. Uusi systeemi toimii siten, että painetaan Needs maintenance täppää (tai suomeksi vaatii huoltoa) ja ruudulle aukeaa valikko, josta valitaan mikä kätköllä on pielessä. Vaihtoehtoja on neljä

 1. Logbook is full (lokikirja täynnä)
 2. Container damaged (purkki vahingoittunut)
 3. Cache should be archived (kätkö tulisi arkistoida, vanha arkistointipyyntö kirjaus)
 4. Other (joku muu syy)

Kun jonkun näistä vaihtoehdoista valitsee ja painaa Post -nappia, kätkölle ilmestyy löytöloggauksen seuraksi myös huoltopyyntökirjaus, kuten ennenkin tapahtui erillisellä kirjauksella. Nyt tosin huoltopyyntökirjauksen viestit ovat vakiomuotoisia ja aina englanniksi riippumatta siitä, missä maassa kätkö on tai mikä on valittu sivuston kieleksi. Toisaalta englanninkielinen viesti auttaa monia ulkomailla kätköileviä ymmärtämään mikä kätköllä on vikana. Kätkön piilottajalle lähtee erillinen sähköposti huoltopyynnöstä kuten ennenkin, joten siltä osin mikään ei ole muuttunut.

Ylläolevia huoltotarveilmoituksia vastaavat nämä viestit, jotka lähtevät kätkönomistajalle

 1. This geocacher reported that the logbook is full.
 2. This geocacher reported that the cache might be missing.
 3. This geocacher reported that this geocache should be archived. A community volunteer reviewer has been notified.
 4. This geocacher reported that there is a problem with this cache.

Toinen vaihtoehto on hieman harhaanjohtava, sillä vierailijahan raportoi, että kätköpurkki on vahingoittunut, josta ainakin minulle tulee mieleen, että purkki on rikki, eikä niinkään se, että purkki on kadonnut, kuten huoltopyyntöviesti vihjaa. Ehkä nämä olisi voineet kumpainenkin olla erillisinä vaihtoehtoina, koska huoltotarve näissä voi olla hieman erilainen. Needs archived viestistä menee tieto myös kätkötarkastajalle eli heillä näkyy lista kätköistä, joiden arkistointia on pyydetty.

Tähän olisi kaivannut määrämuotoisten viestien lisäksi kenttää, johon olisi voinut vapaasti kirjoittaa mikä kätköllä on pielessä. Nyt esim. Other valinta lähettää viestin, josta kätkönomistaja ei voi tietää mikä kätköllä on vikana (alla kuvassa esimerkki). Niinpä kätkönomistaja ei voi oikein varautua huoltokeikkaan. Siksi kannattaakin kirjoittaa lyötöloggaukseensa lisätietoa, joskin kätkönomistajan pitää se sieltä erikseen käydä lukemassa, jos tapana on ollut seurata vain huoltopyyntöviestejä.

Mikäli unohdat laittaa huoltopyynnön löytökirjauksesi mukaan, niin tulee sinun kirjoittaa erikseen uusi Note, jonka mukaan huoltopyynnön voi laittaa. Ainakin tällä hetkellä (4.5. 2017) kirjauksen muokkaussivu käyttää edelleen vanhaa versiota, jossa kirjauksen mukaan ei voi laittaa huoltopyyntöä. Saa nähdä tuleeko tähän muutosta.

Tältä huoltopyyntö näyttää kätkökuvauksessa.

Matkalaiset

Matkaajien kätköön tiputtaminenkin koki uudistuksen. Vakiona matkalaislistaus on piilotettu ja sen saa näkyviin klikkaamalla Trackables (Matkalaiset) laatikkoa. Sen jälkeen saa tutun joskin entistä modernimman näköisen listauksen matkalaisista. Entisen pudotusvalikon sijasta nyt valitaan matkalaisen kohdalta haluttu toiminto klikkaamalla sopivaa nappia. No Action ei tee mitään eli matkalainen ei käynyt kätköllä. Visit käyttää matkalaisen kätköllä ja poimii sen takaisin mukaasi ja Drop pudottaa matkalaisen kätköön. Varsin kätevää.

Ehkä samaa valintanappisysteemiä olisi toivonut myös huoltopyyntöön, jolloin erillistä valikkoa ei olisi tarvinnut avata ja hiiren nappi ei kuluisi niin paljon. Etenkin jos haluaa sittenkin perua huoltopyynnön ennen löytökirjausta, on homma vaivalloista, koska klikkauksia kertyy monta.

Rajoituksia kirjaustyyppeihin

Kuten aiemmin tällä sivustolla kirjoitin, niin jatkossa kätkönomistaja ei voi kirjata löytöä tai DNF:ää omalle kätkölleen. Myöskään huoltopyynnön kirjaaminen ei onnistu. Viimeinen on vähän ikävä uudistus, sillä joskus on hyvä laittaa itselleen muistutuksena huoltopyyntö kätkölle, jos vierailijat eivät sitä tee. Muutenhan on ihan hyvä, ettei omia kätköjä tule vahingossa merkattua löydetyksi.

Omaa kätköään ei voi enää merkata löydetyksi tai DNF:tyksi

Jos taas olet kimpassa piilottanut kätkön jonkun kanssa, niin toinen henkilö, jonka tunnuksella kätkö on, ei voi kirjata löytöä, kun taas kaveri voi. Samoin, jos olet adoptoinut kätkön ja olet kätkön löytänyt ennen adoptointia, ei löytökirjauksesi poistu kätköstä. Lisäksi jos olet aiemmin ennen muutosta jostain syystä kirjannut oman kätkösi löydetyksi, ei tällainen kirjaus ole poistunut muutoksen myötä.

Myös arkistoitujen kätköjen kirjaustyyppejä on rajoitettu. Arkistoidulle kätkölle ei voi kukaan jättää huoltopyyntöä, vaan kirjaustyypit on rajoitettu löytöön, DNF:n ja Noteen. Myöskään suosikkipistettä ei voi arkistoidulle kätkölle antaa. Tämä tietysti on vahva vinkki kirjata löydöt ajoissa, jolloin  suosikkipisteen voi vielä antaa.

Arkistoidun kätkön kirjaaminen näyttää tältä.

Pieniä alkuvaikeuksia kirjaussivun kanssa on ollut ja HQ on reagoinut pahimpiin puutteisiin melko nopeasti. Esimerkiksi alkuun Basic memberit eivät voineet kirjata enää löytöjään Premium-kätköille tunnettujen porsaanreikien avulla. Käsittääkseni (tämäkin) puute on kuitenkin jo korjattu ja homma toimii kuten ennen muutostakin.

Uudessa kirjaussivussa myös ihmetyttää, mihin hiljan lisätty mark up esikatselu on kadonnut? Sitä ei ole missään. Myöskään vanhoista tutuista hymiöistä ei näy jälkeäkään. Kai ne sentään vielä toimii? No toivottavasti tämä on vain väliversio ja vielä päivityksiä tulee ripeään tahtiin.

Modernisaatio kirjaussivulle on tervetullut ja samalla on geocaching.comiin on tullut muitakin parannuksia. Löydön kirjaamisen jälkeen kätkökuvauksen ylälaidassa näkyy nykyisin banneri, josta pääsee tarkastelemaan tehtyä kirjausta. Myös jos kirjaa löydön drafteista, on bannerissa linkki takaisin luonnokset sisältävälle sivulle. Samoin eilen jaetusta souvenirista tuli hieno ilmoitus kätkökuvaukseen löytökirjauksen jälkeen. Tässä tosin oli pieni bugi ja ainakin minulla se tuli jokaiselle sivulle löytökirjauksen jälkeen.

Muutokset tietysti aina aiheuttavat muutosvastarintaa, mutta mielestäni on hyvä, että sivustoa kehitetään ja siitä saadaan modernimpi. Vielä kun HQ innostuisi kehittämään itse lajia eteenpäin aktiivisesti 🙂

2 comments

 1. Uusi loggaussivu: mistä nyt näkee, onko ja paljonko favopojoja jemmassa ? Sydäntä klikkaamalla pääsee vain eroon pojosta.

  1. Hyvä huomio Sirpalta, että uudelta loggaussivulta ei näe suosikkipisteidensä määrää. Suosikkipistemäärän joutuu käymään katsomassa omassa profiilissaan klikkaamalla omaa nimimerkkiään yläpalkissa. Avautuvan näkymän oikeassa laidassa näkyy suosikkipisteiden määrä. Ei kovin kätevää.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.