CITO-viikko on täällä pian – 5 vinkkiä CITOn järjestäjälle

CITO-viikko on pian taas täällä ja osallistumalla CITO-tapahtumaan 22. – 30. huhtikuuta saa osallistumisestaan profiiliinsa myös CITO-matkamuiston. Vuoden toinen CITO-viikkohan on tulossa sitten syssymmällä eli 23. syyskuuta – 1. lokakuuta 2017. Se, saako siitä saman vai eri souvenirin, on minulle vielä hieman epäselvää.

CITOja on tuolle jaksolle jo jonkun verran julkaistu, mutta vielä mahtuu lisää. CITOn järjestäminen vaatiikin tavallista pönötysmiittiä enemmän suunnittelua ja järjestäjän tulee jopa tehdä jotakin, esim. miettiä miten roskat kuljetetaan alueelta pois tai olla yhteydessä johonkuhun, joka homman hoitaa.

Huomatkaahan, että CITO-viikolle mielivän CITO-tapahtuman tulee olla tarkastusjonossa vähintään kaksi viikkoa ennen tapahtumaa. Joten jos mielii järjestää CITOn 22. huhtikuuta, tulee tapahtuman olla tarkastusjonossa viimeistään jo lauantaina 8.4. Eli aikaa ei ole enää paljon. Tässä viisi vihjettä onnistuneen CITOn järjestämiseen. Kannattaa myös tsekata aiempi kirjoitus CITOn järkkäämisestä.

1. Tee yhteistyötä

CITOon on järjestäjän hyvä tuoda jätesäkkejä osallistujille ja järjestää roskienkuljetus pois tavalla tai toisella. Lisäksi parhaissa CITO-tapahtumissa on tarjolla roskanpoimijoita ja hanskoja lainaksi, jos omat on jäänyt matkasta. Yksittäisen henkilön on monesti hankala tarjota isolle porukalle siivousvälineitä. Roskapussit sentään saa suhteellisen edullisesti lähimarketista ja meneehän säkkeihin kuluneet rahat hyvään tarkoitukseen.

Mutta hommaa ei kuitenkaan kannata hoitaa yksin. Usein kannattaa olla yhteydessä kaupungin tai kunnan ympäristöasioista vastaavaan henkilöön. Yleensä heidän yhteystietonsa löytyy kunnan tai kaupungin sivuilta. Monesti he voivat tarjota roskienkuljetuksen, keräysastiat ja jätesäkit. Oman kokemuksen mukaan heiltä ei kuitenkaan saa tarpeeksi jätesäkkejä satapäiselle osallistujajoukolle, joten ennen CITOa kannattaa käydä hakemassa vielä lisää jätesäkkejä. Mutta moni asia helpottuu, kun saa vetoapua kaupungilta tai kunnalta. Heiltä voi kysellä myös siivottavia alueita, jos itselle ei tule mieleen riittävän siivotonta kohdetta.

Mahdollisesti voi olla yhteydessä myös paikallisiin yhdistyksiin, jos heitä kiinnostaisi avustaa CITO -tapahtumaa. Yritysten kanssa yhteistyö on vähän kiikuli kaakuli, koska nykyään se valitettavasti usein tulkitaan kaupalliseksi toiminnaksi. Siksi esimerkiksi kauppojen piha-alueiden siivoaminen ei käy CITO-paikaksi. Tämä on mielestäni varsin ikävää – kauppojen ympäristöt kun ovat usein sottaisia.

2. Valitse alue

Geokätköilijöiden pelilauta on tietenkin koko maailma. On tietenkin kiva putsata jonkun kätkön lähialue, mutta useasti kovin pieni alue ei riitä jos CITOon on odotettavissa paljon siivoajia. Yleensä CITO-viikoilla osallistujia on paljon, koska kätköilijät haluavat souvenirin. Suomen mittakaavalla isoissa kaupungeissa CITOon voi helposti osallistua yli sata ihmistä. Tällöin siivousalue kannattaa valita riittävän laajaksi, jotta kaikille riittää siivottavaa. Hyviä kohteita ovat puistot ja kävelytiet. Kannattaa suunnitella alue niin, että siinä on eri alueita, jonne voi lähettää osallistujia siivoamaan. Lisäksi, jos osallistujia ei tulekaan riittävästi, voi siivousaluetta rajata kätevästi pienemmälle alueelle. Siivousalueesta kannattaa myös piirtää kartta ja lisätä se kätkökuvaukseen sekä ottaa mukaan tapahtumapäivänä, jotta voi opastaa ihmisiä oikeille alueille.

Joskus CITOssa voi sataa ja on hyvä varustautua sen mukaan.

Alueen valinnassa kannattaa ottaa myös huomioon riittävä parkkipaikka-alue. Monet tulevat paikalle autolle, koska haluavat jatkaa kätköilypäivää CITOn jälkeen. Toisaalta kaupunkien keskustoissa voi luottaa myös siihen, että ihmiset pääsevät paikalle julkisilla, jolloin parkkialue ei ole niin välttämätön. Tarvittaessa myös voi harkita liikenteenohjausta parkkipaikalle.

3. Valitse aktiviteetti

Nimensä mukaisesti CITO on roskien keräämistä, mutta sen ei välttämättä tarvitse sitä olla. Se voi olla myös muuta. CITO:ssa voidaan myös kitkeä vieraslajeja, kunnostaa polkuja, korjata kätköilijöiden aiheuttamia tuhoja, kunnostaa kosteikkoja tai muuta vastaavaa. CITOssa tarvittavat järjestelyt (ja varusteet) tietenkin riippuvat aktiviteetista ja se on hyvä kommunikoida myös osallistujille. Jos meinaa kunnostaa esim. polkuja, kannattaa olla yhteydessä mahdollisella CITO-alueella toimiviin tahoihin, jotka osaavat neuvoa mitä oikeastaan tarvisi tehdä. Omin päin ei polkuja kannata lähteä kunnostamaan.

4. Muistuta osallistujia

CITOssa osallistujat voivat tarvita erilaista varustusta riippuen paikasta. Joskus on hyvä olla kumpparit ja joskus näppylähanskat riittävät ja välillä taas voivat järeämmät hanskat olla tarpeen. Lisäksi, jos CITOssa kitketään esimerkiksi jättiputkea, on hyvä ohjeistaa osallistujia, miten jättiputkia tulisi käsitellä, jotta kasvin palovammankaltaisia oireita aiheuttavat nesteet eivät roisku iholle.

Oikeasta varustautumisesta on hyvä kertoa tapahtuman kätkökuvauksessa, mutta myös muistuttaa Announcement -loggauksella ennen tapahtumaa, jotta asia on tuoreessa muistissa.

5. Tarjoa kakkua

Osallistujat tekevät hyvää työtä luonnon puolesta, joten he ovat pienen palkinnon työstään ansainneet. Siispä voit tarjota heille kakkua, kahvia, keksejä tai mitä ikinä keksitkään. Myös mehut, limpparit, vichyt, yms ovat kelvanneet talkoissa janoisille suille. Kahvipiste onkin hyvä kokoontumispaikka siivoilun jälkeen. Kunhan koko porukka ei jumita kahvipisteelle ennen siivoiluja ja unohda koko asiaa miksi paikalle ylipäätään tultiin.

CITO-tunnelmaan voi valmistautua katsomalla (kertauksena), miten Jöpö76:lta sujuu CITOilu

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.