20 joululahjaideaa geokätköilijälle

20ideaa

Joulu lähestyy ja moni pohtii mitä kätköilevälle puolisolleen tai tuttavalleen ostaisi. 61°23° Tampere rientää kaikkien geoleskien avuksi ja listaa 20 joululahjaideaa geokätköilijälle. Jos taas olet itse geokätköilijä, niin jätäpä tämä sivu auki selaimeen strategisella hetkellä, niin ehkä puolisosi/kaverisi ymmärtää vinkin. Ja jos ei ymmärrä, toista operaatio tarvittaessa sopivan *köh, köh* äänen saattelemana.

Yleisesti ottaen ehkä olen tyhmä, mutta sivusto ei näiden(kään) tuotteiden mainostuksesta latiakaan saa. Toivottavasti lukija kuitenkin saa hyviä ideoita joululahjoiksi. Hintahaarukkaa lahjoilla on laidasta laitaan, joten joka budjetille varmasti löytyy jotakin.

1. Kätkörasia

Kuva 13 - Kun purkki sisältöineen ja merkkauksineen on valmis on aika kiikuttaa se maastoon ja laatia kätkökuvaus.No mitä sitä muutakaan geokätköilijä toivoisi lahjaksi kuin kätkörasian 🙂 Kätkörasia on varsin monipuolinen lahja, koska oikeastaan mielikuvitus vain rajoittaa sitä, miten tästä lahjasta tuunaa oman näköisensä. Kätkörasian voi täyttää vaikkapa joulumakeisilla tai jollain muulla kivalla, kuten uuden geobiilin avaimilla. Tai sitten antaa piilotusvalmiin rasian, jossa on logikirja, kynät, silicat, vaihtotavarat, yms. mukana. Tärkeintä kätkörasiassa kätköilijälle on tietenkin se, että se on kestävä kätköpurkkina ja vesitiivis. Eli mitä tahansa purkkia ei kannata antaa kätköilijälle lahjaksi. Hyviä vaihtoehtoja löytyy Kiven Alla -kaupasta tai lähimarketin Curver -rasiat ovat myös mainioita. Samoin hiljan blogissakin mainittu Bilteman iskunkestävä rasia on sopiva.

Hinta: Muutamasta eurosta ylöspäin vailla ylärajaa

2. Monitoimityökalu

Kuva 1 - Monitoimityökalu on kätevä monesti purkkien sisällön kanssa ährätessä. Joskus siitä on apua myös purkin käsiin saamisessa.

Kätköpurkkien kanssa tusatessa usein tarvii monitoimityökalua. Milloin loki pitää ottaa pihdeillä purkin ahtaasta suuaukosta tai milloin tarvii ruuvata purkki auki. Joskus myös nuotiotulilla voi tulla tarvetta linkkarille. Niinpä Leatherman tai joku vastaava kopio (oman budjetin mukaan) on oiva lahja kätköilijälle. Myös Leathermanin uutuus Leatherman Tread voi olla propellihattuisen kätköilijän mieleen – se kun yhdistää korun ja työkalun. Hintaa Treadilla on hulppeat 200 euroa. Jos työkalun ei tarvi olla Leatherman, pääsee huomattavasti halvemmalla.

Hinta: 10 – 200 eur

3. Loggauskynä

Kuva 2 - Toinen melkeinpä pakollinen varuste kätköilijälle on kynä.

Kätköilijällä tulee aina olla kynä matkassa. Mieluusti useita. Lyijykynä on hyvä valinta, mutta se ei toimi kaikkiin kätköihin. Etenkin jos logikirja on märkä, lyijärillä voi olla hankala saadaa kirjausta aikaiseksi. Niinpä kätköilijällä usein on tehtävään erityinen avaruuskynä, jolla kirjoitttaminen onnistuu märkään paperiin, pakkasessa tai sitten päällään seisten. Hyvä vaihtoehto on esim. Kiven Alla myynnissä oleva Power tank -kynä. Hintakaan ei ole paha 5.90 eur. Jos kätköilijällä on näitä jo jokaisessa taskussa, niin ehkäpä on syytä hankkia sitten varakynä. Varakynäksi sopii blogissakin arvioitu Beta K. Hintaa tällä tosin on Kiven Alla jo 19.90 eur, mutta kynä tulee hienossa pakkauksessa.

Hinta: 5.90 – 20 eur

 

 

4. Mysteerinratkontakirja

Kuva 1 - Mysteerikirjassa on reilut 300 sivua, joten lukemista piisaa.

Kyseleekö kätköilevä puolisosi kokoajan apuja pulmatehtäviin? Kenties hän on innokas mysteerinratkoja. Jos näin on, niin hyvä valinta on How to Puzzle Cache -kirja. Kirjan arvion löydät täältä. Kirjassa on 300 sivua johdatusta mysteerienratkonnan saloihin. Kirja tosin vaatii englannin osaamista, koska kirjoittaja Cully Long ei vielä ole pitkällä suomenkielen opinnoissaan. Kirjan saa kätevästi tilattua Lulusta. Kannattaa kytätä silloin tällöin saatavilla olevia Lulun alennuskoodeja, jolla hinnasta saa jonkin verran pois. Tämän kanssa kannattaa olla ajoissa, että kirja ehtii pukinkonttiin, sillä Lulun tuotteet tulevat jostain päin Eurooppaa ja postitus kestää jonkin aikaa. Kirjan pääsee tilaamaan täältä. Kirjasta on muuten tarjolla sekä sidottu että kierreselällä oleva versio.

Hinta: 24.95 USD (n. 22.50 eur)

 

 

5. Geokätköilyaiheinen lastenkirja

Jos lahjan saaja on hieman nuorempi, ehkä alakouluikäinen, geokätköilijä kannattaa harkita josko geokätköilyaiheinen lastenkirja olisikin hyvä vaihtoehto. Johanna Hulkon Geoetsivät -kirjasarja sisältää geokätköilyseikkailuita, jotka soveltuvat mainiosti alakouluikäisille. Miksei hieman nuoremmillekin jos niitä lukee ääneen. Sen voin sanoa, että kirjat toimivat myös aikuisille, kun muutaman niistä luin tehdessäni arviota eräästä sarjan kirjasta.

Hinta: n. 17.50 eur

 

 

6. Geokätköilyaiheinen värityskirja

Jos taas nuori kätköilijä ei ole innostunut niin paljon lukemisesta, mutta piirtäminen on kova juttu, niin kyseeseen voisi tulla geokätköilyaiheinen värityskirja Sean and Friends. Kirja sisältää värityskuvia ja erilaisia tehtäviä lapsille. Kirja on englanniksi, mutta vain muutama pulma vaatii kirjoittamista, joten pääosin tämä ei ole ongelma. Kirjaan voit tutustua tarkemmin tässä jutussa. Värityskirjan saa tilattua jo aiemmin mainitusta Lulusta.

Hinta: 7.95 USD (n. 7.1o eur)

 

 

7. Teleskooppitikkaat

telescope_ladderKätköilijällä tulee useasti eteen se tilanne, että oman varsi ei riitä kätkön noukintaan. Etenkin jos ei ole koripalloilijan pituutta. Roskanpoimija tai vastaava auttaa johonkin saakka, mutta teleskooppitikkaat ovat hyödyllinen kapistus kätköilijälle. Teleskooppitikkaat menevät pieneen tilaan ja kulkevat kätevästi auton takaluukussa, eivätkä vie tolkuttomasti tilaa kuten tavalliset tikkaat. Teleskooppitikkaat ovat kätevät myös puukätköillä, jos alimmainen oksa on sen verran korkealla, että siihen on muutoin hankala kiivetä. Teleskooppitikkaita löytyy eri pituisia, pisimpien ollessa 3.8 metrisiä. Lyhyemmät ovat monesti kätköilykäytössä turhan lyhyet, joten pidempi on parempi. 3.8 metrisiä tikkaita löytyy mm. verkkokauppa.comista (tilaustuotteena) tai Kärkkäiseltä (varastosta). Lyhyempiä esim. Motonetista ja Biltemasta.

Hinta: n. 100 euroa.

 

8. Geocaching Premium-jäsenyys

premiumEikö geokätköilevällä ystävälläsi ole geocaching.com premium-jäsenyyttä? Mikä olisikaan parempi lahja kuin 30 euron arvoinen vuoden premium-jäsenyys. Premiumilla aukeaa niin pääsy premium-kätköjen kätkökuvauksiin kuin mobiilisovellukseen kaikki kätkötyypit. Lisäksi premium-jäsenet voivat tehdä bookmark-listoja ja Pocket queryjä ja paljon muuta. Sekään ei haittaa jos ei ole varma onko tuttavalla jo premium-jäsenyys: Jos hänellä on jo jäsenyys, niin lahja pidentää premiumin voimassa oloaikaa vuodella pidemmäksi.

Hinta: 30 euroa.

9. Geocache.fi Turbo-jäsenyys

geocachefiJos taas olet sitä mieltä, että pitäisi tukea suomalaista yrittäjää, niin hyvä vaihtoehto on antaa lahjaksi turbo-jäsenyys geocache.fi sivustolle, jota ylläpitää Karkun oma veijari Haksu10. Turbo-jäsenyydellä geocache.fi:ssä saa lisää ominaisuuksia jo muutenkin kattavalle sivustolle. Tähän tosin vaikuttaa se, että onko pohjalla premium-jäsenyys vai ei. Kannattaa katsoa tarkemmin mitä turbo-jäsenyydellä saa täältä. Ja jos aikoo tosissaan tukea suomalaista yrittäjää, niin aina voi hankkia eeppisen jäsenyyden geocache.fi:hin, jolla saa myös erikoisgeokolikon ja ilmaiset postikulut putiikista yli 50 euron ostoista.

Hinta: 30-99 euroa

10. Geokätköilyaiheinen lauta/korttipeli

treasurehuntPitääkö geokätköilijätuttusi lauta- tai korttipeleistä? Jos vastasit kyllä, niin miksipä et antaisi hänelle lahjaksi geokätköilyaiheista peliä. Tarjolla on muutamiakin vaihtoehtoja. Tässäkin blogissa on arvioitu useampi geokätköilyaiheinen peli: Cache Me If You Can, Treasure Hunt, Go Cache ja First to Find. Ensin mainittua ei ole kovin usein saatavana Euroopasta, joten hankinta voi mennä hankalaksi. Treasure Hunttia ja Go Cachea sen sijaan on tarjolla www.kivenalla.fi -verkkokaupasta. First to Find -peliä taas löytyy esimerkiksi Geocache Landista.

 

 

11. Viilto- tai pistosuojahanskat

Kuva 1 - Viilto- tai pistosuojahanskat estävät haavoja CITO:ssa, mutta tavallisillakin työhanskoilla pärjää hyvin.

Siinä vaiheessa, kun geokätköilijä törmää huumeneuloihin kätköä etsiessään, alkaa ensimmäistä kertaa miettiä kannattaako joka paikkaan tunkea kättään sokkona. Aina tietysti ei joka paikkaan näe edes älypuhelimen kameran avulla ja pitää edetä vain käsikopelolla. Näissä tapauksissa (ja miksei muutenkin) tulee apuun pistosuojahanskat, joiden pitäisi suojata myös neuloilta. Hanskat ovat loistava suoja myös lasinsiruja vastaan. Periaatteessa niiden pitäisi suojata myös kyyn puremalta, mutta en kyllä lähtisi sitä kokeilemaan. Myös CITOissa halvemmat viiltosuojahanskat ovat loistava tapa suojata kätensä. Nämä eivät toimi neuloja vastaan, mutta ovat toistaalta halvemmat.

Hinta: 20-75 euroa

 

12. UV-taskulamppu

metallit_darkUV-taskulamppua ei varmasti monelta jästiltä löydy kotoa. Monelta pitempään harrastaneelta geokätköilijältä se kuitenkin löytyy. UV-taskulamppua tarvitaan geokätköilyssä uv-attribuutilla merkattujen mysteerien tai multien ratkaisuun. UV-taskulamppuja saa nykyään ihan Motonetistä ja muista vastaavista kaupoista. Jos et tiedä millainen UV-lamppu olisi hyvä hankinta, kannattaa perehtyä aiemmin tällä sivustolla julkaistuun UV-lampputestiin.

Hinta: 5-100 euroa

 

13. Taskulamppu

Kuva 3 - 300 lumenin kiinalamppu näyttää tältä.

Jos UV-lamppu tuntuu liian eksoottiselta, niin geokätköilijällä on aina käyttöä myös tavalliselle taskulampulle. Tai useammalle. Led-taskulamput jyräävät ja kysymys on vain kuinka paljon lumeneita lompakko kestää. Enemmän on tietysti parempi. Hyviä lamppuja löytyy esimerkiksi Fenixiltä tai Olightilta. Jos on liikkeellä säästöbudjetilla niin aina voi tilata lampun Kiinasta, mutta kannattaa varautua pitempään toimitusaikaan ja laatu (kuten todelliset lumenet) on heikompi. Myös akkujen malli voi olla hyvä ottaa huomioon lamppua hankkiessa. Käyttääkö lamppu tavallisia AA-pattereita ja akkuja vai vaatiiko se eksoottisempia akkuja kuten 18650? Jos lamppu käyttää 18650:aa tai muita eksoottisempia akkuja niin…

Hinta: 5 eurosta ylöspäin ilman ylärajaa

 

 

14. Akkupatterit

eneloop_tropical_8pack_large… voi olla hyvä idea hankkia taskulampun kanssa samaan pakettiin akkupatterit, niin ei tule pettymystä aattoiltana kun uutta lamppua ei heti pääsekään kokeilemaan. AA-akkuja käsi-GPS laitetta käyttävä kätköilijä tarvitsee muutenkin, joten ilman lamppuakin niitä voi hankkia lahjaksi. AA-akuista kannattaa valita Eneloopit, eikä Bilteman alelaarin akkuja. Eneloopeista on iloa vielä seuraavanakin jouluna. Pattereita kannattaa tilalla Akkulasta.

Hinta:Riippuu määrästä, muutamasta eurosta ylöspäin

15. Varavirtalähde

Jos taas lahjan saaja kätköilee pääasiassa kännykällä (tai pelaa Pokémon Go:ta) niin hyvä lahja on varavirtalähde, jolla voi ladata kännykän akkua. Varavirtalähteissä milliampeeritunnit ratkaisevat ja mitä enemmän niitä on, niin sitä parempi. Mikrobitin testin mukaan Vartan varavirtalähde ainakin on kelvollinen. Aivan halvimpia varavirtalähteitä ei kannata ostaa, koska niiden laatu vaihtelee kovasti ja ne antavat sen verran vähän virtaa, että toimivat ennemmin lyhyenä hätävarana kuin oikeana varavirtalähteenä, jolla kännykän tai tabletin akun saa ladattua useampaan kertaan täyteen asti. Varavirtalähde on siitä hyvä lahja, että vaikka kätköilyinto hiipuisi, on lahjalle varmasti käyttöä muutoinkin.

Hinta: 20-40 euroa

16. Onkivapa

Onki ei välttämättä ole ihan ilmeinen joululahja geokätköilijälle, mutta yllättäen siitäkin on hyötyä kätköilyssä. Joskus kätköpurkki voi olla sijoitettu puuhun tai muualle korkealle siten, että sen kuitenkin saa irti piilostaan. Tällöin helppo tapa noukkia kätköpurkki logattavaksi on pitkä onki. Eli jos geokätköilijälle on onkea lahjaksi ostamassa kannattaa panostaa pituuteen. Mitä pidempi, sen parempi. Esim. Motonetistä löytyy 8 metrin onkivapa http://www.motonet.fi/fi/tuote/543158/Onkivapa-8m, joka on hyvä valinta hinta-laatusuhteeltaan.

Hinta: 14.90 eur

17. Geokolikko

Geokolikko
Kuva 12 – Geokolikot usein kulkevat muovitaskussa, jossa saattaa olla lappu, jossa kerrotaan kolikon tehtävä.

Geokolikko on mukava pieni lahja geokätköilijälle. Geokolikko on siis yleensä kolikon näköinen esine, jonka idea on kiertää kätköstä toiseen ja sen liikkeitä voi seurata geocaching.comissa. Geokolikoita myyvät geokätköilyyn keskittyneet kaupat, kuten Suomessa Kiven Alla tai Geotukku. Geokolikoiden hinta vaihtelee paljon ja halvimillaan kyse on n. seitsemän euron lahjasta ja kalleimmillaan geokolikkoon voi upota satasia. Se millaisen kolikon haluat antaa lahjaksi riippuu täysin sinusta, eli ulkonäöllä ei ole muuta merkitystä kuin esteettiset seikat.

Hinta: alkaen 7:stä eurosta

 

 

 

18. Suomen luolat -kirja

Ehkäpä lahjonnan kohde tykkää lukemisesta? Tai geokohteista? Jos on niin, unelmlahja voisi olla Suomen luolat -kirja, josta löytyy tietoa suomen luolamuodostumista. Kirjasta löytyy yli 1000 luolan tiedot luokitteluineen, syntytietoineen sekä sijainteineen. Osasta luolia on enemmän juttua ja niistä löytyy kuviakin. Teos pohjautuu Helsingin yliopiston geologian ja paleontologian professori Veli-Pekka Salosen sekä geologien Aimo Kejosen, Sakari Kieloston ja FT Seppo I. Lahden vuonna 1982 aloittaman, edelleen jatkuvan luolaprojektin tallentamiin aineistoihin. Geokätköilijälle kirja esittelee mahtavia kätköpaikkoja, joihin voi piilottaa purkin tai tehdä vaikkapa geokohteen.

Hinta: 39.90 eur

19. Lumikengät

Vaikka talvet ovat etelässä muuttuneet aina vähemmän ja vähemmän lumisiksi, on tuota valkoista kätköilynestoainetta kuitenkin melkein joka talvi ollut sen verran, ettei sitä viitsi poluttomassa metsässä kovin pitkälle purkin perässä raahustaa. Varsinkin, jos ei ole lumikenkiä. Mutta joulupukin apulaisena toimiessa voi tämänkin puutteen geokätköilijän varustekassista korjata. Lumikengät ovat mukava kumppani talviselle kätköreissulle. Halvoillakin lumikengillä pääsee hyvin geokätkölle.

Hinta: n. 80 eurosta ylöspäin

20. Geokätköilyreissu

travel-globe-800pxMikä olisikaan geokätköilijälle mieluisampi lahja kuin geokätköilyreissu hyvässä seurassa? Niinpä voit antaa reissun lahjaksi. Tässä on mahdollisuus käyttää mielikuvitusta ja/tai paljon rahaa. Tietenkin parasta hommassa on se, että lupaat lähteä itse geokätköilijän mukaan. Ehkä itse et välitä kätköilystä, mutta voit tehdä vaikka lahjakortin, jolla sinut saa mukaan kätköilijän valitsemalle kätköreissulle. Eikä tämä lahja maksa välttämättä mitään. Tietysti voit myös järjestää matkan kätköilemään jonnekin. Budjetista riippuen joko Suomeen tai sitten pidemmälle. Vai tiedätkö, että kätköilijällä on haave päästä tietylle kätkölle? Esim. viimeinen aktiivinen APE -kätkö tai Geocaching HQ ovat kohteita, jotka ovat monen kätköilijän bucket listilla. Jos budjetti antaa myöten, niin tällainen vierailu olisi varmasti ikimuistoinen lahja kelle tahansa geokätköilijälle. Pienemmällä budjetilla voi järjestää matkan vaikka jompaan kumpaan ensi kesän megoista: kesäkuussa Kiilopäälle tai heinäkuussa Porvooseen. Tai molempiin.

Hinta: 0 eur – vain taivas on rajana

 

Mitä sinä toivot joulupukin tuovan lahjaksi? Jaa oma lahjatoiveesi tai vinkkisi kommentoimalla..

4 comments

  1. Loistavia ehdotuksia! Tämän jutunhan voisi vaikka suoraan postittaa Korvatunturille. Tai ehkä jättää puolison postitettavaksi.

  2. Tokihan sen voisi sinne itsekin viedä (ja hakea samalla kätkön GC2DBV5). Toki se voisi samalla olla joululahja käydä Korvatunturilla kätköilemässä. Sehän on rajavyöhykettä.

    1. Joo tuo voisi kyllä olla jo joululahja sinänsä käydä Korvatunturilla kätköilemässä.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.