Onko geokätköily trendikästä?

Geokätköily täytti 16 vuotta 2.5. 2016. Geocaching HQ muisteli tapahtumaa kirjoittamalla blogissaan lyhyen historiikin geokätköilystä (pidempikin historiikki löytyy 6123tampere-blogista). Eräs asia blogikirjoituksessa kuitenkin kiinnitti huomioini ylitse historian oppitunnin. Nimittäin kirjoituksessa mainittiin, että miljoonan kätkön raja ylittyi maaliskuun 8. päivä 2010. Kahden miljoonan raja ylittyi helmikuun 26. päivä 2013. Kätköjen määrä kaksinkertaistui alle kolmessa vuodessa. Tällä hetkellä toukokuussa 2016 aktiivisia kätköjä on kuitenkin 2.8 miljoonaa. Kolmen miljoonan raja olisi pitänyt samalla kasvutahdilla ylittyä jo vuoden 2015 lopussa tai 2016 alussa. Uusien kätköjen ilmestymistahti on siis hiipunut. Tämä herättää kysymyksen, onko geokätköily enää trendikästä?

Kauan eläköön geokätköily

Ensimmäisenä tietenkin pitää tarkastaa Suomen tilanne. Onko täällä kätkömäärän kehityksessä tapahtunut muutosta? Suunnaksi geocache.fi ja sieltä löytyy kuvan 1 mukainen tilasto.
Käyrät näyttävät jyrkästi ylöspäin ja vaikka kuinka zoomailen ja mittailen viivottimella, niin näyttää siltä, että Suomessa kätköjen julkaisutahti ei ole hiipunut. Edelleen vahvaa kasvua. Huh, tilanne ei näytä pahalta, vaikka maailmanlaajuisesti pientä pudotusta on.

Kuva 1 - Suomen kätkömäärän kehitys. Ei merkittävää muutosta.
Kuva 1 – Suomen kätkömäärän kehitys. Ei merkittävää muutosta.

Tietysti tulee mieleen, että ehkä parhaat kätköpaikat on jo käytetty ja siksi kätköjä tehdään vähemmän. Näin varmasti onkin. Lähialueilta parhaat paikat ovat jo ajat sitten kätkötetty. Toisaalta joillakin paikoilla on ollut jo useampikin kätkö. Eli vanha on arkistoitu ja uusi tullut tilalle. Tämä ei kuitenkaan muuta aktiivisten kätköjen määrää suuntaan tai toiseen. Toisaalta Suomeenkin viiveellä rantautunut Power trail -buumi on omiaan nostamaan kätköjen määrää. Power traililla saattaa olla suhteellisen mitättömän tien tai polun varressa satakin kätköä.

Plääh! Ei tästä ota selvää, että onko kätköily trendikästä vai hiipumassa oleva harrastus. Ehkä Google tietää vastauksen.

Trendit muuttuu vai muuttuuko?

Suuntaan Google Trendsiin. Sen on pakko tietää totuus: onko kätköily trendikästä vai ei? Google trends kertoo siis kuinka usein jotakin termiä on haettu Googlesta. Ehkä se on hyvä mittari siihen onko kätköilyn suosio hiipumassa vai ei. Ensimmäisenä tietenkin haen “geocaching” -sanan trendejä. Saan kuvan 2 käppyrän eteeni, josta yhdellä vilkaisulla paljastuu, että geokätköily on kesälaji. Kesäisin geocaching-sanaan liittyviä hakuja tehdään paljon enemmän kuin muulloin. Kuvaajasta myös nähdään, että trendi on laskeva. Suurin huippu saavutettiin 2011. Talvella 2015-16 hauissa ollaan oltu yhtä matalalla tasolla kuin joskus vuosien 2007-2008 paikkeilla.

Kuva 2 - Geocaching -hakusanan trendi on laskeva.
Kuva 2 – Geocaching -hakusanan trendi on laskeva.

Ehkä hakusanani oli vain väärä ja ihmiset hakevat jotain muuta sanaa. Miten esimerkiksi “geocache” -sana? Kuva 3 kertoo tulokset: Sama trendi toistuu myös geocache -sanan kohdalla. Sitä haetaan nykyisin vähemmän kuin aiemmin. Tällä hakusanalla kovimmat hakupiikit tosin ajoittuvat vuoden 2006 (!!!) ja 2011 kesään.

Kuva 3 - Myös "geocache"-hakusanan trendi on laskeva.
Kuva 3 – Myös “geocache”-hakusanan trendi on laskeva.

No entä sitten Suomessa? Geokätköily -sanalla varmasti haetaan paljon. Kuvan 4 käyrä kertoo geokätköily -sanan hakutrendin. Termiä on selkeästi ryhdytty etsimään enemmän vuoden 2009 tienoilla. 2011 trendi on ollut korkeimmillaan, mutta muutoin on tasaista. Paitsi 2015, jolloin hakumäärät ovat jääneet alle 2009 vuoden tason. Eli laskeva trendi.

Kuva 4 - "Geokätköily"-hakusanan trendi on myös laskeva, joskin lasku on alkanut vasta hiljan.
Kuva 4 – “Geokätköily”-hakusanan trendi on myös laskeva, joskin lasku on alkanut vasta hiljan.

En vielä luovuta vaan päätän hakea termiä geokätkö. Ehkä se on suositumpi hakutermi. Kuva 5 kertoo tuloksen. Vihdoin nouseva trendi! Kovimmat hakupiikit osuvat kesälle 2015 ja vuoden 2006 loppuun. Ei siis hätää – geokätköily on trendikästä.

Kuva 5 - "Geokätkö" -hakusanan trendi on nouseva.
Kuva 5 – “Geokätkö” -hakusanan trendi on nouseva.

Kun nyt olen tilastoja taas innostunut pöyhimään niin samalla katsastan aiheeseen liityvät nopeimmin kasvavat hakusanat. Ne ovat: geocaching app, geocaching Android ja geocaching iOS. Vahvasti ollaan siis menossa kohti kännykällä kätköilyä. Tai ainakin monet etsivät aiheeseen liittyen tietoa Googlesta.

Trendikästä tai ei..

Ehkä tilastot kertovat omaa kieltään siitä, että suurin uutuudenviehätys ja hype kätköilyn ympäriltä on hiljalleen laantumassa. Kätköily harrastuksena ei ole suinkaan mihinkään katoamassa vaan vakiintuu kuten kaikki muutkin uudet lajit. Tällä hetkellä kätköjä ja kätköilijöitä on varmaan enemmän kuin koskaan ja etsittävää riittää. Ei siis syytä huoleen. Ja monille varmasti on mieluisaakin, että suurin hype hiljalleen laantuu ja kätköilyä ei ihan joka viikko ole esillä jossain lehdessä tai mediassa. Oli kätköily trendikästä tai ei, niin taidanpa tästä lähteä purkille. Tai parille. Parillekymmenelle.

2 comments

  1. Heips! Rentikästä vai ei – asiaan yksi näkökulma tässä: Hakusanatuloksista tuli mieleen, että ennen älypuhelinta ja geosovelluksia menin PC-selaimella geocaching-sivuille penkomaan ja loggaamaan. Sivustolle pääsi nopeasti, kun kirjoitti hakusanaksi ‘geocaching’.. elettiin juuri käppyröiden huippuvuosia ennen älykännykkäbuumia. Älykännykän ja geosovelluksen hankinnan jälkeen tulee harvoin mentyä oikealle sivustolle ja sen myötä googleen tulee todella harvoin kirjoitettua enää geocaching. Siinäkin syytä hakusanan suosion hiipumiselle. Mysteerien ratkomisen yhteydessä sitä tulee käytettyä yhä. Eniveis: ihan huippu harrastus ja irrottautumiskeino arjesta. Harrastus joka on aina mukana.

  2. Kiitos TupuGirls näkökulmasta. Ihan hyvä pointti tuossa sinulla kyllä. Eipä tullut itselle tuo mieleen, kun tulee kirjoitettua itse koko osoite tai sitten käytettyä bookmarkkia.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.