Nimen kirjaaminen lokivihkoon jää historiaan

Jatkossa lokikirja voi näyttää tältä: sieltä löytyy vain QR-koodi ja satunnainen vierailija on kirjannut vanhanaikaisesti nimensä vihkoon.
Jatkossa lokikirja voi näyttää tältä: sieltä löytyy vain QR-koodi ja satunnainen vierailija on kirjannut vanhanaikaisesti nimensä vihkoon.

Olemme saaneet tietoomme, että Geocaching HQ suunnittelee suurta muutosta kätköjen loggaamistapaan. Seuraavassa Geocaching Appin päivityksessä, joka ilmestyy minä hetkenä hyvänsä, lanseerataan uusi kätkön kirjaamistapa. Geokätköilyn 16. vuosipäivästä alkaen (siis 1.5.) uusiin kätköihin tulee logikirjaan tulostaa QR-koodi, jonka saa kätkökuvauksen luotuaan. Vierailijat sitten skannaavat Geocaching -sovelluksella tämän koodin ja löytö kirjautuu automaattisesti kätkösivulle. Mahdollisuus löydön kirjaamiseen kätkökuvaussivun kautta uusissa kätköissä poistuu samassa yhteydessä. Aiemmin piilotetut kätköt säilyvät ns. Grandfathered-tyyppisinä ja niissä kätkön löydetyksikirjaaminen jatkuu entiseen malliin, ellei kätkönomistaja tulosta kätköön uuden loggaustavan mahdollistavaa QR-koodia ja päivitä kätkökuvausta, jolloin nettikirjausmahdollisuus poistuu.

Taustalla muutoksessa on se, että nykyisin kätköissä ei ole kynää ja jos on joskus ollutkin, niin joku kätköilijä kynänhimoissaan kätköstä sen poistanut. Monet tietysti pitävät mukanaan omaa kynää, mutta eivät kaikki. Koska tällöin nimeä ei voi vihkoon kirjoittaa, ei kätkönomistaja voi kätkölöytöä varmistaa mitenkään. Myös kuvaloggaukset ovat herättäneet paljon tunteita maailmalla ja asiaan selvitystä vaativat kätkönomistajat ovat tukkineet Geocaching.comin appeals-sähköpostin. Niinpä HQ on kehittänyt tämän uuden QR-koodipohjaisen loggaustavan kätköille. Samalla Geocaching HQ saa promottua hiljan kasvojen kohotuksen saanutta mobiilisovellustaan kätköilijöille entistä laajempaan käyttöön. Ideana tietysti on myös saada yhä useampi ostamaan premium-jäsenyys ja siten tukemaan sivuston toimintaa.

Uusi loggaustapa on varsin ilahduttava uutinen kätkönomistajille. Heidän ei tarvitse enää miettiä logivihkon täyttymistä tai käydä vaihtamassa märkiä logeja kuiviin. Riittää kuin laminoitu QR-koodi löytyy purkista ja homma toimii. Toisaalta QR-koodi ei välttämättä mahdu kaikkein pienimpiin nano-purkkeihin. Nähtäväksi
jää onnistuuko nano-kokoisen QR-koodin käyttäminen helposti vai siirtyvätkö nano-purkit historiaan ja saamme jatkossa nauttia vain järkevän kokoisista kätköpurkeista.

Vaikka kynää ei nyt uudistuksen myötä uusilla purkeilla tarvitsekaan, täytyy se pitää mukana vielä vanhempia kätköjä varten. Muutenkin uudistus on hieman ongelmallinen, koska voihan kännykästäkin loppua akku ja sitten löytöloggaus ei enää onnistukaan. Onneksi on olemassa varavirtapankkeja, joilla saa kännykkään uutta virtaa akunkin hyytyessä. Mielenkiintoista on myös nähdä, millä aikataululla Garmin tähän uudistukseen reagoi ja onko heidän GPS-laitteisiin tulossa tukea tälle toiminnolle vai muuttuuko geokätköily vain älypuhelimella harrastettavaksi lajiksi. Aika näyttää.

Geocaching HQ harkitsee myös, että uuden kirjaamistavan myötä tekstiloggauksista luovuttaisiin kokonaan. Näin kätkönomistajia harmistuttavat KK -kirjaukset jäisivät historiaan. Kätkökuvaukseen vain ilmestyisi tieto kuka kätkön on kirjannut ja mahdollisuutta kommentointiin ei olisi. Loggaustyyppi kuitenkin säilyisi eli huoltotarpeista ja denareista voisi ilmoittaa kätkönomistajalle entiseen tapaan. Tämä tietysti tarkottaisi sitä, että jollain aikavälillä perinteisistä lokikirjoista luovuttaisiin kokonaan.

61°23° Tampere tavoittikin Kiven Allan Harrin, joka kommentoi asiaa seuraavasti:

“Eihän se kivalta tunnu, että logikirjoista luovutaan. Se on iso lovi tilipussiin pienelle yrittäjälle, kun lokikirjan kaltainen suosittu tuote ei enää mene kaupaksi.”

Jäämme jännityksellä seuraamaan millä aikataululla uudistusta ollaan virallisemmin julkistamassa.

4 comments

  1. Aamuisessa unenpöpperössä ehdin jo lopettaa harrastuksen – kunnes muistin, mikä päivä tänään on!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.