Takara – Kerää bitcoineja geokätköilemällä

IMG_4774Bitcoinit ovat monille tuttuja. Kysymys on siis avoimen lähdekoodin digitaalisesta valuutasta, joka syntyi vuonna 2008. Bittikolikot ovat arvossaan – yksi bitcoin maksaa yli 350 euroa tätä kirjoittaessa. Nyt joku on keksinyt yhdistää tämän ihmeellisen digirahan geokätköilyyn ja tuloksena on Takara – Geokätköilypeli.

Takara (takara on japania ja tarkoittaa aarretta) on uusi iOS appis, joka yhdistää geokätköilyä ja aarteenmetsästystä sekä Bitcoin  -rahan. Käyttäjät voivat pudottaa bitcoineja nykyiseen sijaintiinsa tai valita kartan paikalta, johon haluavat aarteen sijoittaa (kuva 2). Vaihtoehtona on pudottaa, joko 4000, 10000, 30000 tai 80000 bittiä. Euroina nuo vastaavat suurin piirtein summia 1,41 eur, 3,53 eur, 10,60 eur ja 28,26 eur. Muut Takara -käyttäjät näkevät pudotetut aarteet kartalla ja voivat suunnistaa kohteeseen ja kerätä aarteen talteen omalle tililleen. Varsinaisia kätköjä ei tietenkään maastossa ole, vaan sovellus rekisteröi koordinaateissa käynnin ja sillä tavoin aarre voidaan hakea. Lisäksi piilottaja voi lisätä “kätköönsä” kysymyksen, johon vierailijan tulee vastata oikein saadakseen aarteen itselleen. Sovelluksesta voi siirtää bittirahat toiseen palveluun talteen ja käyttää ne miten lystää.

Kuva 1 - Montaa Bitcoin -jemmaa ei vielä kartalla näy. Toki tilanne elää reaaliajassa.
Kuva 1 – Montaa Bitcoin -jemmaa ei vielä kartalla näy. Toki tilanne elää reaaliajassa.

Peli on suhteellisen tuore ja sen ensimmäinen versio on julkaistu tammikuun 2016 puolivälissä. Ennen kuin ryntää aarrejahtiin keräämään bitcoineja kannattaa huomata, että testihetkellä lähin aarre oli Göteborgissa Ruotsissa (kuva 1). Euroopassa oli muutama kymmenen aarretta ja Suomessa ei ainuttakaan. Idea on tietysti mielenkiintoinen ja bitcoin -kätköjen etsiminen on huomattavasti tuottavampaakin kuin perinteinen kätköily. Takarassahan kätköilijä tienaa rahaa, kun perinteisessä geokätköilyssä kätköjen hakeminen usein kuluttaa rahaa (bensa, julkisten liput, pyörän varaosat, jne).

Ideana sovelluksessa osittain varmaankin on se, että mainostajat voivat houkutella aarteiden avulla ihmisiä tiettyyn paikkaan. Joskin voisi kuvitella, että halvempiakin konsteja houkutella ihmisiä paikalle on kuin 1,4 euron aarre. Etenkin kun aarteen saa vain ensimmäinen. Vaikka idea on kiinnostava, en oikein jaksa uskoa, että Takara yleistyy. Miksi ihmeessä kukaan haluaisi kylvää rahaa maastoon? Geokätköilyssäkin kätkönomistajan osa on joskus aikamoinen koiranvirka.

Kuva 2 - Omia Bitcoin -jemmoja voi tehdä varsin helposti.
Kuva 2 – Omia Bitcoin -jemmoja voi tehdä varsin helposti.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.