Mistä tiedän, että kätköpaikkani on vapaa?

Yksi yleinen ongelma on se, että omaa kätköä tehdessä ei välttämättä tiedä, onko kätköpaikka oikeasti vapaa. Pahimmassa tapauksessa on ehtinyt jo naamioida paikkaan sopivan hienon kätkön ja laatia kätkökuvauksen ja pettymys tulee kuin DNF puusilmälle siinä vaiheessa, kun tarkastaja käskee siirtää purkkia, koska liian lähellä on jokin toinen kätkö. Niin – mistäpä sitä voisi nuorempi lajin harrastaja kaikkien multien ja mysteereiden loppupisteet tietää, kun pitempään harrastaneetkaan eivät nykyisellä julkaisutahdilla kaikkia mysteereitä ja multeja ehdi ratkoa? He sentään ovat mahdollisesti etsineet jo vuosia sitten julkaistut kätköt. Niinpä ei oikeastaan koskaan voi olla täysin varma, että onko valittu kätköpaikka vapaa. Ellei sitten ole hakenut alueen kaikkia kätköjä.

Pettymys siinä vaiheessa, kun purkki on täysin valmis, on tietysti kova. Onneksi kätkötarkastajat tarjoavat tähän ongelmaan ratkaisua. Mikäli et ole varma, onko kätköpaikkasi vapaa, voit tehdä ns. saturaatiotarkastuksen eli selvittää onko valitsemasi kätköpaikka vapaa vai ei. Homma tapahtuu niin, että kun suunnittelet uutta kätköä, luot kätkökuvauksen ensimmäisenä. Sinun ei tarvitse kirjoittaa kuvausta, eikä lisätä attribuutteja. Sen sijaan koordinaatit tulee olla haluamasi kätköpaikan koordinaatit. Kätkön nimeksi voit kirjoittaa isoilla kirjaimilla SATURAATIOTARKASTUS. Kun tämä on tehty, laitat kätkön julkaisujonoon (Submit for review). Kätköön on syytä laittaa myös viesti Reviewer note:lla, joka siis on loggaustyyppi, joka on valittavissa vain ennen kätkön julkaisua (kuva 1). Reviewer noteen on hyvä kirjoittaa, että kätkö ei ole paikallaan, eikä kuvausta ole syytä oikeasti julkaista, vaan olet tekemässä vain saturaatiotarkastusta nähdäksesi, onko kätköpaikka vapaa vai ei.

Kuva 1 - Kätkötarkastajille voi laittaa viestiä reviewer note -loggauksella. Nämä loggaukset poistuvat kuvaussivulta kun kätkö julkaistaan.
Kuva 1 – Kätkötarkastajille voi laittaa viestiä reviewer note -loggauksella. Nämä loggaukset poistuvat kuvaussivulta, kun kätkö julkaistaan.

Sitten vain odotellaan ja tarkastaja vastailee todennäköisesti kätkösivulle viestillä. Reviewer noteja ei edes tarvi jälkikäteen kätkökuvauksesta poistaa, sillä ne eivät tule näkymään kätkön julkaisun jälkeen. Jos kätköpaikka ei ollut vapaa, voit uudelleenkäyttää kätkökuvauksen jossain muussa kätkössä. Yksinkertaisesti vain vaihdat koordinaatteja ja teet uuden saturaatiotarkastuksen. Tai jos et jostain syystä haluakaan tehdä kätköä, koska ko. paikka ei ollut vapaa, niin kätkökuvauksen voi aina arkistoida – myös tässä vaiheessa.

No entä jos joku muu ehtii ensin?

Tällä tavoin siis saa selville onko suunniteltu kätköpaikka vapaa. No entäpä sitten jos tarvitsen aikaa kätköni työstämiseen? Joskus hieno toteutus voi vaatia aikaa viikkoja tai jopa kuukausia, jotta toteutuksen saa valmiiksi. Tietysti toteutusta voi aloittaa jo etukäteen. Mutta joskus tietenkin tilanne on se, että toteutus tehdään kätköpaikkaa varten, jolloin paikan on oltava ensin tiedossa. Ongelmaa helpottaa kuitenkin se, että jos kätkökuvauksesi on tietyssä paikassa, niin jos tuohon paikkaan meinataan julkaista kätköä, kätkötarkastajat ystävällisesti kysyvät, että aiotko vielä toteuttaa kätkösi vai et. Kätköpaikka ei siis pääse karkaamaan alta. Tästä kirjoitinkin jo aiemmin. Varaus ei kuitenkaan ole ikuinen. Jos kätkökuvaukseen ei ole pitkään aikaan tehty muutoksia, voivat tarkastajat julkaista paikalle kätkön kysymättä. Kuvausta siis kannattaa päivittää (vaikkapa reviewer notella), jotta tieto, että kätkö on oikeasti tulossa lähiaikoina välittyy tarkastajille. Jos kuvausta ei päivitä, niin lopulta Geocaching HQ saattaa arkistoida kätköraakileesi. Minun yhdelle ikuisuusprojektilleni kävi näin. Eipä sillä, että se olisi vieläkään valmis 🙂

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.