Geocaching.com ottaa käyttöön Markdown -notaation kätkö- ja matkalaiskirjauksissa.

Geocaching.comin logit kokevat suuren mullistuksen 2.2. 2016 kun käyttöön otetaan Markdown -formaatti logeissa. Tavalliselle tallaajalle Markdown voi olla melko tuntematon käsite, mutta blogaajille ja wikien käyttäjille Markdown on varmasti tuttu. Helmikuun toinen päivä loppuu myös tuki UBB ja HTML-koodille loggauksissa. Aika harva kuitenkaan on näitä käyttänyt, koska ominaisuutta ei ole suuremmin mainostettu. Etenkin ulkomaisten kätköilijöiden loggauksissa on näkynyt värejä ja muita UBB/HTML -elementtejä. Jos UBB ei ole tuttu, niin sen avulla on saanut – ja saa 2.2. asti – loggaukseensa erilaisia HTML:stä tuttuja elementtejä, kuten seuraavat kaksi esimerkkiä näyttää:

Esimerkki                                          Lopputulos
linkki [url]www.6123tampere.com[/url]     www.6123tampere.com
korostuksia [b]puusilmäilin[/b]

Näistä merkkaustavoista ollaan nyt kuitenkin luopumassa turvallisuussyistä ja osin siksi, että mobiiliympäristö tukee paremmin Markdownia kuin näitä vanhoja HTML ja UBB tageja. Joillain mobiililaitteilla HTML ja UBB -merkinnät eivät ole näkyneet oikein ja niiden lukeminen on ollut hankalaa

Alle kolme prosenttia

Alle 3.5 prosenttia olemassa olevista kätkö- ja matkalaisloggauksista käyttää edellä mainittuja tageja (0.45% HTML-merkkausta ja 3 % UBB -tageja). 2. helmikuuta 2016 jälkeen nämä logit näkyvät väärin geocaching.comissa. Geocaching.com lopettaa näiden merkkausten renderöinnin, joka tarkoittaa sitä, että vanhat tagit näkyvät loggauksissa tageina, ei korostettuna tekstinä, jne. Kuitenkaan vielä tällä hetkellä Markdown ei toimi logeissa, joten sen käyttöä ei voi vielä aloittaa. Jos haluaa, että vanhat logit näkyvät oikein, ne pitäisi käsin editoida, jos ne sisältävät HTML tai UBB merkkauksia. Enpä taida ainakaan itse jaksaa käydä 10000 loggaustani läpi.

Markdownista puuttuu aiemmin käytössä ollut mahdollisuus muuttaa fontin väriä ja kokoa. Fontin kokoa tosin voi jatkossakin säätää käyttäen Header -merkkausta. Geocaching.comin Markdown -notaatio vaatii risuaitamerkit (‘#’) molemmin puolin headeria. Hyperlinkit toimivat jatkossakin ja jos hyperlinkki osoittaa geocaching.comin ulkopuolelle, tulee varmistuskysymys haluaako käyttäjä todella avata linkin, kuten nytkin viestikeskuksessa (message center). Hymiöt toimivat jatkossakin kuten tähän astikin,  samoin loggausten kappalejaot.

Mitä sää näät, on mitä sää saat

Suurin käyttäjälle näkyvä uudistus varmasti on se, että loggaussivulle tulee tekstieditori, jolla pääsee muokkaamaan tekstiä. Markdown -syntaksia ei siis tarvitse välttämättä opetella käyttääkseen uusia ominaisuuksia. Editorista saa suoraan säädettyä tekstin ulkoasua ja siinä on myös esikatselutoiminto. Editori on käytössä vain WWW-käyttöliittymässä. Nähtäväksi jää miten mobiililaitteet osaavat tuota tukea vai pitääkö niissä käyttää Markdownia käsin kirjoittaen. Ainakin Geocaching HQ mainostaa, että Markdown toimisi suoraan myös Androidissa, iPhonessa, Windows Phonessa, GPS-laitteissa ja GPX-tiedostoissa sekä Geocaching.comin API:n kautta). Mitä tuo käytännössä tarkoittaa on hieman epäselvää ainakin minulle.

Yleisesti ottaen uudistus on hyvä. Vaikka värejä ei jatkossa voi käyttääkään, niin ainakaan minä en niitä jää kaipaamaan. Niitä kun on usein käytetty mahdollisimman paljon huomiota herättävien loggausten tekemiseen, usein sisällön kustannuksella. Mukavaa on myös, että jos HQ:n lupaukset pitävät paikkaansa, logit näkyvät kaikilla laitteilla jatkossa oikein. Ei siis tarvi tulkita tekstiä erinäisten tagien joukosta. Saa nähdä vain miten suomalaisen geocache.fi:n taas käy uudistusten keskellä. Toivottavasti haksu10 jaksaa ahkeroida – jälleen kerran.

No miksi sitten vanhoja logeja ei automaattisesti konvertoida uuteen formaattiin? Vanhoja logeja on yli 560 miljoonaa kappaletta ja niiden konvertointi ei ole ongelmatonta. Geocaching HQ:n väki on tullut siihen tulokseen, että on parempi olla konvertoimatta vanhoja logeja, koska se voisi aiheuttaa löytökirjausten korruptoitumista (ja pahimmillaan katoamista). Pienempi haitta jos 3.5 % vanhoista logeista ei näy täysin oikein. Kätkökuvauksiinhan tämä ei vaikuta mitenkään. Ne pysyvät ennallaan. Ja tietenkään Markdownia tai editoria ei ole pakko käyttää laisinkaan.

Markdown

Vaikka Markdownia ei tarvitse (toivottavasti) kirjoittaa käsin jatkossa. Niin niille, joita kiinnostaa tässä lyhyt oppimäärä Markdownista. Kappalejako onnistuu siinä kuten ennenkin eli tyhjärivi tekstin lomassa kertoo kappalejaosta. Ei mitään ihmeellistä siis. Otsikot sen sijaan vaativat risuaitamerkin (‘#’) eteensä. Geocaching.comissa ilmeisesti myös perään. Risuaitojen määrä kertoo, minkä tason otsikosta on kysymys.

# Ylimmän tason otsikko (vastaa <h1> tagia HTML:ssä) #
## Toiseksi ylimmän tason otsikko (<h2> tagi) ##
…
###### 6. tason otsikko (<h6> tagi) ######

Blockquoten tekeminen onnistuu suurempi kuin -merkin avulla (>).

> Tämä teksti on sisennetty
 (tyhjä rivi lopettaa sisennyksen)

Tekstin muotoilu puolestaan onnistuu seuraavasti

**Tämä teksti on lihavoitu**
*Tämä teksti on kursivoitu*
**Tämä teksti on lihavoitu ja _sisältää kursivoitua_ tekstiä**
_kursivointi toimii myös näin_

Geocaching.comin valitsema toteutus ei tue yliviivausta, joka on joissain Markdown -toteutuksissa mukana. Bulletti-listan puolestaan saa aikaiseksi kahdella tapaa:

* Asia 1
* Asia 2
* Asia 3

tai

- Asia 1
- Asia 2
- Asia 3

Numeroitu lista puolestaan onnistuu näin yksinkertaisesti:

1. Ensimmäinen
2. Toinen
3. Kolmas

Jos taas haluaa, että tekstiä ei muotoilla tai oikeastaan näytetään, kuten se kirjoitettu, niin tulee käyttää `-merkkiä.

```**Tämä teksti näytetään tismalleen kuten se on kirjoitettu**```

Tuossa yllä siis ** ei aiheuta tekstin lihavointia, vaan teksti näkyy tuollaisenaan ilman `-merkkejä. Linkkejä Markdownin avulla voi tehdä seuraavasti

[Suomen suosituin geokätköilyblogi](http://www.6123tampere.com).

Eli ensin annetaan linkin teksti hakasuluissa, jonka jälkeen suluissa URL-osoite halutulle sivustolle. Kuvassa 1 näkyy miltä yllä olevat esimerkit voisivat näyttää käytännössä.

Kuva 1 - Ylläolevat markdown -esimerkit muuntuvat tämän näköiseksi. Mielenkiinnolla odotamme millaisia logeja jatkossa näemme.
Kuva 1 – Ylläolevat Markdown -esimerkit muuntuvat tämän näköiseksi. Mielenkiinnolla odotamme millaisia logeja jatkossa näemme.

Markdownista voi lukea lisää vaikka Githubista ja sitä pääsee kokeilemaan täällä.

Miten löydän omat rikki menevät logini?

Jos haluaa löytää omista logeistaan ne, joihin muutos vaikuttaa, ei homma ole ihan helppo. En heti tiedä miten sen geocaching.fi:stä näkisi saatikka sitten geocaching.comista. Mutta GSAK -työkalu tulee hätiin. GSAKista ei tässä blogissa ole (vielä) ollut juttua, mutta eiköhän sen perusteisiin joskus palata. Joka tapauksessa päätin nyt laittaa tällaisen vinkin GSAK -käyttäjille siitä, miten omien hajoavien logien löytäminen onnistuu ohjelman avulla näppärästi. Valitettavasti Live API ei tarjoa mahdollisuutta muokata kätköloggauksia, joten ainoa tapa korjata loggaukset on yksitellen geocaching.comissa.

Eli GSAKissa suunnaksi SQLite manager (löytyy Tools -valikosta). Sieltä valitaan File ja avataan löydetyt kätköt sisältävä tietokanta. Sitten vain alla oleva tietokantakysely oikealla ylhäällä olevaan ruutuun. Vaihda kuitenkin alla merkittyyn kohtaan vielä oma nimimerkki niin tulokset ovat paremmat. Kyseinen haku antaa myös vääriä tuloksia – esimerkiksi jos olet käyttänyt hakasulkuja loggauksissa (esim. kryptatut logit), niin ne näkyvät tuloksissa. Mutta myös UBB- ja HTML-tagit pitäisi tulla näkyviin. Jos joku osaa taikoa paremman kyselyn, joka antaa vähemmän vääriä tuloksia niin saa jakaa kommenttina 😉 Kuvassa 2 omat tulokseni alla olevalla kyselyllä.

SELECT Logs.lParent AS GC_Code,
 Caches.Name AS Cache_Name,
 Logs.lLogId AS Log_ID,
 Logs.lType AS Log_Type,
 Logs.lDate AS Log_Date,
 LogMemo.lText AS Log_Text
 FROM Logs
 INNER JOIN LogMemo
 ON LogMemo.lLogId = Logs.lLogId
 INNER JOIN Caches
 ON Caches.Code = Logs.lParent
 WHERE Logs.lBy LIKE '%oma nimimerkki%'
 AND g_Regex('[\[\<][a-z\*]+', LogMemo.lText)
 ORDER BY Log_ID DESC

Kuva 2 - GSAK:lla 2.2. 2016 rikki menevien logien etsiminen onnistuu.
Kuva 2 – GSAK:lla 2.2. 2016 rikki menevien logien etsiminen onnistuu.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.