Tarkennuksia multeja ja mysteerejä koskeviin ohjenuoriin

Geocaching HQ on päivittänyt multeja ja mysteerejä koskevia ohjenuoria hiljattain syksyllä. Ennen päivityksiä jonkin verran onkin ollut epäselvyyksiä siitä, milloin kätkö on multi ja milloin se on mysteeri. Keskustelua on käyty ainakin siitä voiko multin välipisteellä olla QR-koodi tai jokin muu pieni pulma. Tulisiko tällaisen kätkön olla mysteeri vai ei? Tähän Geocaching HQ yrittää saada selkeyttä uusilla ohjenuorilla. Ikävä kyllä ohjenuorat ovat edelleenkin (ehkä tarkoituksellakin) hieman tulkinnanvaraisia.

Mysti, mysse vai mysteeri?

Ohjenuorien mukaan mysteerikätköiksi pitäisi luokitella seuraavanlaiset kätköt:

 • Pulmakätköt – Kätkökuvauksessa on pulma, joka pitää ratkaista saadakseen koordinaatit kätkölle. Tarvittava tieto ratkaisuun pitäisi olla kätkökuvauksessa.
 • Beacon -kätköt – kts. alla tarkemmin
 • Bonuskätköt – Kätkö, joiden sijainti paljastuu keräämällä vihjeet toisista kätköistä. Toisten kätköjen tulee kuulua samalle kätkönomistajalle kuin bonuskätkökin ja bonuskätkön vihjeet eivät saisi olla toisessa bonuskätkössä.
 • Haastekätköt – Kätköt, jotka vaativat, että loggaajat ovat suorittaneet jonkin kätköilyyn liittyvän haasteen (tällä hetkellä uusia haastekätköjä ei voi tehdä)
 • Yökätköt – kts. alla tarkemmin
 • Muut – Kaikki kätköt, jotka ovat ohjenuorien mukaiset, mutta eivät sovi muihin kätkötyyppeihin.

Yleisenä ohjeena mysteerikätköjen tekemisessä kannattaa muistaa, että kätkön etsimisen pitää sisältää GPS:n ja tarkkojen koordinaattien käyttöä. Se, että mene koordinaatteihin ja siirry niistä x metriä suuntaan y ei ole siis enää ok. Tarkat koordinaatit vaaditaan uusilta kätköiltä. Jo maastossa olevia kätköjä ei ole tarpeen muuttaa.

Toinen asia mysteereiden piilotuksessa, mistä on aiemminkin ollut puhetta, on että ratkaisuun vaadittavan tiedon tulisi olla julkisesti saatavilla kätköilijöille. Julkisiin webbisivuihin perustuvat pulmat ovat hyväksyttäviä, mutta sähköpostin lähettäminen kätkönomistajalle koordinaattien tai jonkun muun ratkaisussa tarvittavan asian saamiseksi ei.

Myöskään se ei ole hyväksyttävää, että pitää vierailla webbisivulla, johon täytyy kirjautua sisään tai antaa henkilökohtaisia tietoja. Tähän varmasti liittyy myös se, että kätköilijöitä ei saisi seurata rakentamassaan webbisivu -pulmassa.

Myös mysteerikätköissä voi olla useampi kuin yksi välipiste. Jos kätkössä on useampi välipiste ja sen voi suorittaa ilman etukäteisvalmisteluja ja välipisteillä on vain yksinkertaista matikkaa tarvitsevia pulmia. Tai yksinkertaisia konversioita, kuten A=1, B=2, C=3, jne, tulisi kätkö listata multikätkönä. Nykyisin liian usein näkeekin mysteereitä, jotka oikeasti ovat multeja. Selkeästi multeista ei pidetä ja halutaan vaan ratkoa mysteereitä, vaikka tehtävä oliskin multitasoa 🙂

Beacon -kätköt

Kaikki kätköt, jotka hyödyntävät langatonta tiedonsiirtoa ovat ns. Beacon -kätköjä (suom. majakka) ja niissä tulee olla Beacon -attribuutti (kuvassa vasemmalla). Tällaisia kätköjä ovat esimerkiksi Chirpin, NFC:n tai Bluetoothin avulla koordinaatteja jakavat kätköt. Beacon -attribuutin sisältävä kätkö voi olla myös multikätkö, jos kätkön voi löytää vaihtoehtoisella tavalla. Jos ainoa tapa päästä kätkölle on lukea Beaconista koordinaatit on kätkön tyyppi mysteeri. Beacon -kätkön lähettimen sisältävät välipisteet tulisi merkitä kätköön fyysisinä välipisteinä (Physical stage), joka tietenkin tarkoittaa sitä, että niiden tulee olla 161 metrin päästä muista kätköistä. Poikkeuksena tähän sääntöön WiFi -lähetin, jonka voi merkitä virtuaalisena pisteenä. Ajatuksena tässä on tietenkin se, että WiFiä kätköilijä ei ole vienyt maastoon vaan se ikään kuin on jo valmiina sijainnissaan.

Beacon -kätköjen kuvauksessa voidaan mainita Chirp tai NFC, jos teksti on lyhyt eikä ole kirjoitettu promootio- tai markkinointi- tarkoituksissa. GPS -valmistajien nimet tai yhteensopivat mallit eivät ole sallittuja kätkökuvaussivulla. Tämä mielestäni on hieman liioittelua, mutta ohjenuorat ovat mitä ovat. Geocaching HQ on ilmoittanut, ettei heillä ole aikomuksia tehdä Beacon -kätköistä omaa kätkötyyppiään, vaikka jotkut ovat asiaa toivoneet.

Yökätköt

nightcache-yesYökätköt ovat nimensä mukaisesti kätköjä, jotka on suunniteltu etsittäväksi yöaikaan. Ne voi olla vaikea tai jopa mahdoton löytää päivällä. Ehkäpä yleisin yökätkötyyppi onkin sellainen, missä taskulampun valokeilan avulla pitää löytää heijastinnastoja ja seurata nastoja kätkölle asti. Yökätköt tulisi merkata omalla yökätköattribuutillaan. Lisäksi niissä on hyvä olla “suositellaan yöaikaan” ja “taskulamppu tarvitaan” -attribuutit. UV-kätköt ovat eräs hieman toisenlainen yökätkötyyppi. UV-kätköissä kätköilijän tulee usein UV-lampun avulla löytää koordinaatit tai seurata UV-maalilla tehtyjä merkintöjä kätköpaikalle. Tällaisista kätköistä pitäisi luonnollisesti löytyä UV-attribuutti.

Yö- ja UV-kätköt yleensä merkataan mysteerikätköiksi. Joskus myös multikätköjä näkee. Usein annetut koordinaatit osoittavat ensimmäisen heijastinnastan tai UV-merkinnän sijainnin. Yökätköjä tehdessä on hyvä pitää mielessä, että GPS:n käyttö tulee toteutua kätkössä tavalla tai toisella. Myös loppupurkin sijainti tulee ilmoittaa kätkökuvauksessa piilotettuna reittipisteenä.

No milloin se multimysteeri on multi?

Multikätkön määritelmähän on kätkö, jossa kätköilijän tulee käydä vähintään yhdellä välipisteellä ennen lopullisen purkin löytämistä. Multissa annetut koordinaatit pitäisi viedä aina ensimmäiselle pisteelle, jossa tulee vierailla. Multikätkön tulisi olla myös sellainen, että jos kätköilijällä on kätkökuvaus ja annetut koordinaatit mukanaan, niin kätköilijän tulisi pystyä suorittamaan tehtävä kentällä. Multi ei voi siis sisältää kovin vaikeita tehtäviä. Esimerkiksi QR-koodi mielestäni menee jo tämän rajan yli. QR-koodia ei voi ratkoa pelkästään kätkökuvauksen avulla, vaan siihen tarvitaan joko erityistä osaamista tai älypuhelin.

Sen sijaan multikätkössä voi olla seuraavia elementtejä:

 • Välipurkki (tai muu objekti), josta löytyy seuraavan pisteen tai kätkön koordinaatit
 • Kaava, jonka avulla jostakin välipisteeltä löytyvä informaatio voidaan muuntaa koordinaateiksi tai vihjeiksi
 • Asioiden laskemista välipisteellä
 • Yksinkertaisia laskutoimituksia (plus-, miinus-, jako- ja kertolaskuja)
 • Yksinkertainen salaus (A=1, B=2, C=3, jne)
 • Monivalintakysymys, johon välipisteeltä tulee löytää vastaus
 • Yksinkertainen field puzzle
 • Koordinaattiprojektio (annetaan suunta ja etäisyys, joiden avulla määritetään seuraavat koordinaatit).

Sinänsä tämä vaikuttaa varsin selkeältä. Oikeastaan kaksi kohtaa multikätköjen listassa on hieman epäselviä. Nimittäin yksinkertainen salaus ja yksinkertainen kentällä ratkottava pulma (field puzzle). Mikä on yksinkertainen? Jollekin joku juttu voi olla yksinkertaisempi kuin toiselle. Itse kyllä kokisin molemmat niin, että yksinkertaista pulmaa ei tarvitse edes miettiä, vaan laskutapa on kerrottu kuvauksessa. Jos näin ei ole, niin ei voi olla varma, että kuka tahansa kätköilijä pääsee tehtävässä maaliin. Yksinkertaisen field puzzlenkin näkisin niin, että tehtävä on vaikkapa palapeli, johon muodostuu koordinaatit. Pääpaino ei siis olisi niinkään ongelman ratkaisussa, vaan puuhailussa, että koordinaatit saa esiin.

Häilyvä raja

Mysteeri- ja multikätköjen välinen raja on varsin häilyvä, eikä yleispätevää ohjetta voi antaa siihen millainen tehtävä ei enää kelpaa multiksi vaan on mysteeri. Toisaalta viime aikoina on enenevässä määrin näkynyt myös mysteerikätköjä, jotka oikeasti ovat ihan puhtaita multeja. Jos ei ole varma kumpi kätkötyyppi olisi omalle kätköidealle oikea, niin ehdotan sparrailua kätköilykaverin kanssa. Kaverille kun esittelee idean, niin usein homma kirkastuu itsellekin paremmin. Jos kätköilee yksin niin apua on saatavilla foorumeilta tai Facebook -ryhmistä. Tai sitten vaikka tämän blogin kautta. Lupaan vastata kaikille kyselijöille 🙂

4 comments

 1. Jos heijastinkätköt on mystejä, niin miten vastaava idea, mutta päiväversiona maalilänteillä puissa?

  1. Hyvä kysymys. Vastausta piti vähän pohtia. Mielestäni maalipläntit tipahtavat samaan kategoriaan heijastinnastojen kanssa eli ovat mysteerikätköjä. Multikätköt ovat sellaisia, joissa välipisteeltä saa koordinaatit seuraavalle pisteelle: joko laskemalla laskukaavojen avulla tai suoraan piilotetusta purkista tai lätkästä, joka sisältää koordinaatit. Heijastinkätköt kuten maalipläntillä tehty kätkökin ei oikein mahdu tähän määritelmään. Mysteerikätkötyyppi on tehty “catch all” kätkötyypiksi, eli se sisältää kaikki muut kätkötyypit, jotka ei oikein mene muiden tyyppien määritelmään (esim. haastekätköt). Tällä perusteella laittaisin maaliplänttikätkönkin mysteeriksi.
   Kannattaa muuten huomata, että puiden maalaamiseen täytyy sitten olla maanomistajan lupa ellei omilla mailla puita maalaa. Samoin nastojenkin kiinnittäminen toisen puihin on vähän niin ja näin, mutta käsittääkseni tässä on ajateltu niin, että nastat kiinnitettäisiin puihin, joissa on paksu kaarna (=mänty) eikä nasta siten vaurioittaisi puuta. Mutta kyllä ehkä itse pyytäisin myös yökätköön luvan maanomistajalta.

  1. Hyvä huomio +R. En ole ainakaan aiemmin tuota mainintaa wifi-lähettimestä huomannut, joten voi olla lisätty (tai sitten ei). Päivitänpä juttua tuon perusteella hieman

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.