Dave Ulmerin visioita kätköilyn ensimmäisiltä päiviltä

Toukokuussa blogissa vietetään geokätköilyn 15-vuotisjuhlia ja tällä kertaa jatketaan geokätköilyn historian parissa. Viime historia -postauksessa oli puhetta ensimmäisestä kätköstä. Tällä kertaa keskitytään Dave Ulmerin visioihin harrastuksen suunnasta.

Viime postauksessa oli lainaus Dave Ulmerin “kuuluisasta” viestistä, jossa hän ilmoitti ensimmäisen kätkön sijainnin. Sitä pidetään usein geokätköilyn lähtölaukauksena. Tuo viesti ei kuitenkaan ole ensimmäinen minkä Dave Ulmer kirjoitti aiheesta. Ennen tuota koordinaatteja sisältänyttä viestiä Dave kirjoitti samaiseen sci.geo.satellite-nav uutisryhmään seuraavan viestin:

The Great American GPS Stash Hunt !!

— Now that SA is off we can start a worldwide Stash Game!! With Non-SA accuracy it should be easy to find a stash from waypoint information. Waypoints of secret stashes could be shared on the Internet, people could navigate to the stashes and get some stuff. The only rule  for stashes is: Get some Stuff, Leave some Stuff!! The more valuable the stuff the more stashes will be started.

I’m thinking of half burying a five gallon plastic bucket with
lid at the stash point. Putting in some stuff. Adding a logbook
and pencil so visitors can record their find. The log should
contain: Date, Time, What you got, and What you put in. Scanning the log book should give you a quick inventory of the stash.

I’ll look for a place near a road where few people would
normally go… Put in some cash, an old digital camera, and some antique silverware!! I will come up with a cool name for my stash and post coordinates soon!!!
Make your own stash in a unique location, put in some stuff and
a log book. Post the location on the Internet. Soon we will have
thousands of stashes all over the world to go searching for.
Have Fun!!

Dave…

Kuten viestistä käy ilmi oli Davella jo aika selkeät suunnitelmat kätköilyn suhteen: kävijät kirjaavat päivämäärän, ajan ja mitä vaihtoivat logikirjaan. Ulmer myös maalailee, että pian kätköjä olisi tuhansia ympäri maailmaa. Kuinka oikeassa hän olikaan 🙂

Koordinaatit sisältäneessä viestissä Dave Ulmer viittaa tähän edelliseen viestiin “Well, I did it..” lauseessa. 4. toukokuuta Ulmer kirjoitti uutisryhmässä, että joku oli käynyt löytämässä kätkön. Kätkön camona olleet lehdet oli siirretty syrjään. Tarkemmin Dave ei ollut kuitenkaan ehtinyt logikirjaan tutustua, joten loggauksen sisällöstä ei ole tarkempaa tietoa säästynyt. Löydössä ilmoittavassa viestissä Dave Ulmer maailailee jälleen lajin tulevaisuutta tavalla joka kuulostaa nykykätköilijän korvaan hämmästyttävän tutulta:

Yep, someone already visited Stash #1 !! Leaf cover moved !

Stash #1 at N45 17.460 W122 24.800

I didn’t have time to look inside but will do that later.

What did they take?

What did they leave?

What did they write in the logbook?

What a mystery!

Stash #1 is easy to find but I’ll be making some harder to find
ones, like: Floating Stash, Underwater Stash, Tree Stash, Sand
dune stash, you might know where they are but how do you get to them??

Underground and building stashes will be the hardest to find.
Like in a subway you’ll need to use a compass and some
orienteering skills to find the stashes where GPS signals are
not. Good Luck !

Dave

Viesti on päivätty siis 4. toukokuuta 2000. Silloin jo Dave miettii, että kätköjä voisi piilottaa erilaisiin paikkoihin: kelluva kätkö, vedenalainen kätkö, puukätkö ja kätkö vaikkapa hiekkadyyneillä. Ideana siis se, että kätkön näkee, mutta pitäisi miettiä miten sen saa käsiinsä. Kuulostaa tutulta. Toisaalta ihan kaikki visiot eivät ole toteutuneet ainakaan kovin laajasti. Maanalaisia kätköjä ja rakennusten sisällä olevia kätköjä ei hirvesti tule vastaan nykyisin, mutta kyllähän niitäkin jonkin verran on.

Ensimmäisissä viesteissä Ulmer nimitti lajia Great American GPS Stash Huntiksi, mutta viestissään 4.5. 2000 hän mainitsee, että lajin nimi on Global Positioning Stash Hunt (GPSH):

GPSH is the new name of the stash hunt game. Stash boxes can be imprinted with ‘GPS’ to indicate a Global Positioning Stash.

I need help putting together a FAQ and a Charter document for
the game. I need WEB help to put up a web site to host the list
of stash locations. Software will be needed to identify stashes
in your area or along your route.

Especially need people to create new stashes so the fun can
really begin. Its really easy, just stash a plastic bucket
somewhere, put in a log book and some stuff, post the location
on the net and you are done.

Stash #1 is at N45 17.460 W122 24.800 loaded with goodies!!
WSG84 by the way.. and we need to decide on the exact format
for announcing the location of a stash.

Thanks,

Dave

Viestissään Ulmer ehdottaa kätköjen merkitsemistä sanalla ‘GPS’, jotta kätkön tunnistaa kuuluvan osaksi GPSH:ta. Mies pyytää myös apua Web-sivun pystytykseen kätköjä varten ja myös ehdottaa, että tarvittaisiin ohjelma, joka osaisi näyttää oman alueen kätköt tai reitin varrelle osuvat purkit. Erityisesti Ulmer toivoo, että ihmiset alkaisivat tehdä lisää kätköjä, jolloin homma yleistyisi.

Seuraavassa historiapostauksessa katsomme hieman miltä geokätköilyn ensimmäinen kuukausi näytti ja mitä silloin tapahtui. Sitä ennen kuitenkin jotain ihan muuta. Stay tuned 🙂

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.