Kätköilijän varusteet osa 1 : GPS ja kynä

Kätköilijöillä on mitä moninaisempia varusteita (englanniksi monesti tools of the trade tai TotT) ja oikeastaan vain taivas on rajana siinä, mitä ihmiset ovat keksineet käyttää apuna kätköilyssä. Nyt on aika katsoa hieman millaisia varusteita kätköilijät käyttävät ja esittelen hieman omaa varusterepertuaariani. Tässä sarjan ensimmäisessä postauksessa keskityn niihin varusteisiin, joita ilman ei oikeastaan pärjää.

Sinänsähän geokätköilyssä ei paljoa varusteita tarvita, vaan alkuun pääsee ihan sillä, että omistaa älypuhelimen. Monesti kuitenkin varusteita tuppaa kertymään kun kätköilykokemusta karttuu, koska hiljalleen oppii DNF-kokemusten kautta, mitä olisi pitänyt olla matkassa. Monilla kätköilijöillä on erityinen kätköilyreppu/-laukku, joka on aina valmiina kätköilyretkeä varten ja joka on helppo heittää selkään reissuun lähtiessä.

Tämän postaussarjan seuraavissa osissa hiljalleen siirrymme eksoottisempiin varusteisiin, mutta tällä kertaa esittelen vain nämä miltei pakolliset varusteet, jotka on syytä olla aina mukana.

GPS / Älypuhelin

Oikeastaan se ainoa pakollinen varuste on GPS-laite (kuva 1) tai älypuhelin . Monesti ensimmäisiä kätköjään etsivät kätköilijät etsivät ne älypuhelimellaan. Se onkin hyvät tapa aloittaa harrastus, koska silloin pystyy lajia kokeilemaan ilman suurempaa invenstointia ja katsomaan onko kätköily sittenkään se oma juttu vai ei.

Kuva 1 - Monet kätköilijät käyttävät käsi-GPS:ää, koska se kestää paremmin erilaisia sääolosuhteita ja iskuja kuin tavallinen älypuhelin.
Kuva 1 – Monet kätköilijät käyttävät käsi-GPS:ää, koska se kestää paremmin erilaisia sääolosuhteita ja iskuja kuin tavallinen älypuhelin. Kuvassa Garmin GPSMAP 62S ja Garmin Oregon 650.

Älypuhelimella pärjää hyvin pitkälle. Itse etsin ensimmäiset 500 kätköä älypuhelimella ennen kuin vaihdoin Garmin Colorado 300 laitteeseen. Alkuun käsi-GPS tuntui hieman kömpelöltä ja hankalakäyttöiseltä laitteelta. Melkein voisin sanoa, että olin hieman pettynyt, koska laite ei ollutkaan niin mukava käyttää kuin kuvittelin. Hiljalleen laitteeseen ja sen oikkuihin tottui ja homma alkoi sujua. Sen jälkeen ei oikeastaan ole tullut mieleenkään palata pelkästään älypuhelimella kätköilyyn. Sen verran monta kertaa käsi-GPS on lentänyt kädestä kivikkoon, että tavallinen iPhone tai muu älyluuri olisi varmasti hajonnut jo moneen kertaan. Älypuhelin on edelleen kuitenkin käsi-GPS:n rinnalla ja käytössä ex tempore -kätköilyssä.

Käsi-GPS:tkään eivät ole säästyneet kolhuilta. Kuvan 1 GPSMAP 62s (vasemmalla) on ottanut osumaa ja kuten kuvasta näkyykin, sen kumikuoret repsottavat aika tavalla. Myös Oregonissa on käytön jälkiä ja muovikuoressa monta uurretta, mutta vaikka sekin on kivikkoon tippunut, niin hyvin se toimii. Veikkaisin, että iPhone ei vastaavaa olisi kestänyt. Tietenkään erillisen gepsin käyttö ei takaa, että älypuhelin on taskussa turvassa. Itseasiassa olenkin saanut yhden älypuhelimen näytön rikki kätköillessä, vaikka puhelin oli suojassa takin taskussa.

Toinen käsi-GPS:n etu on säänkestävyys. Tietysti älypuhelimistakin löytyy kovempaan käyttöön tehtyjä säältä suojattuja malleja. Itse kuitenkin tykkään pitää puhelimen puhelimena ja kätköilylaitteen erikseen. Tällöin ei tarvi älypuhelinta sääliä, kun koittaa räntäsateessa etsiä kätköä. Toisaalta erillislaitteissa on myös se hyvä puoli, että vaikka kätköilisi pidemmänkin rupeaman, niin puhelimessa edelleen riittää akkua soittamiseen.

Älypuhelinten ja käsi-GPS laitteiden gepsien tarkkuudesta on varmasti monia mielipiteitä. Symbian -puhelinten aikaan pystyi melkeinpä kätköstä sanomaan onko purkki piilotettu käsi-GPS:llä vai kännykän gepsin avulla. Niiden välillä kun oli melkeinpä vakiona se 8-10 metriä heittoa. Nykyisin puhelinten gepsit ovat varsin tarkkoja ja suurempaa eroa ei ole. Käsi-GPS saattaa olla hieman tarkempi maastossa, jossa satelliittikuuluvuus on huono. Suurta eroa tarkkuudessa ei kuitenkaan ole.

Kynä

Kuva 2 - Toinen melkeinpä pakollinen varuste kätköilijälle on kynä.
Kuva 2 – Toinen melkeinpä pakollinen varuste kätköilijälle on kynä.

Toinen melkeinpä pakollinen varuste, mikä tulee olla mukana aina kätkölle lähdettäessä, on kynä. Geokätköilyn ohjenuorat (Guidelines) ei mainitse, että kätköpurkissa pitäisi olla kynä. Aiemmin kätköilijät kätköpurkkia piilottaessaan  laittoivat aina sinne mukaan lyijykynän. Joskus kynä kuitenkin  saattaa purkista kadota tai se on huonossa kunnossa. Lisäksi nykyisin monesti ihan uusistakaan kätköpurkeista ei löydy kynää, joten on hyvä ottaa oma kynä matkaan. Kun on oma kynä mukana, ei tarvitse jännittää löytyyköhän purkista kynä vai ei. Löydön kriteeri kun kuitenkin on nimimerkki logivihkossa, joten se pitäisi sinne jollain tavalla saada.

Kynän valintaan kannattaa kuitenkin panostaa. Hyvä vaihtoehto on ihan tavallinen lyijykynä. Monille kätköilijöille onkin IKEA -reissulta “unohtunut” kynä taskuun. IKEA:n kynät kun ovat mukavan mittaisia ja ajavat asiansa. Itse suosin RitR-kynää, jolla voi kirjoittaa kastuneeseenkin logipaperiin ilman, että paperi muhjaantuu rikki. Kuvan 2 Uni Power Tank -kynä ei ole kallis investointi (5.90 eur Kiven Alla), mutta se toimii pakkasessa ja märkään logipaperiin. Kynä toimii myös ylösalaisin, eikä sen jälki suttaa. Aiemmin tässä blogissa julkaistussa logipaperitestissä on nähtävissä kynän kirjoitusjälki. Tavallinen kuulakärkkäri ei oikein toimi pakkasessa ja muutenkin metsän roskat eivät ainakaan paranna toimivuutta. Power tank -kynän kanssa ei ole ollut ongelmia.

Aiemmin käytin ihan oikeata RitR-kynää mutta se putosi jonnekin kätkölle. Oikea RitR-kynä on melko kallis ja siten sen hukkaaminen harmittaa enemmän. Myöskään kirjoitusjälki ei ollut ihan niin hyvä kuin Power Tank -kynässä. Trekker -mallisesta RitR-kynästä on myös huonoja kokemuksia ja se katosi kollegalta ensimmäisellä käyttökerralla. Trekker -kynä painetaan korkkiin, jonka saa roikkumaan vaikkapa takin lenkkiin. Korkki on kuitenkin sen verran löysä, että kätköillessä kynä helposti tipahtaa korkista ja katoaa. Eli en suosittele sellaista hankkimaan.

Kynä on hyvä olla joka takin taskussa ja joka laukussa, koska sitä ei koskaan tiedä kun kätköilyvimma yllättää. Mikään ei harmita niin paljon kuin se, että kätkö jää loggaamatta kynän puutteen vuoksi. Itselleni on näin monesti käynyt. Useimmiten vieläpä ulkomailla. Työmatkalla kun ei välttämättä ole kätköilyvarusteet mukana. Silloin tietysti voi improvisoida, mutta palataan siihen jossain toisessa postauksessa.

Jatkuu..

Tässä kätköilijän pakolliset varusteet. Helpolla siis pääsee alkuun. Jatkossa tässä sarjassa palaamme muihin varusteisiin: tärkeisiin ja vähemmän tärkeisiin ja ehkä jopa turhiin.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.