Haastekätköjen ehtojen tarkistin – Haastechecker

Varmasti miltei kaikille geokätköilijöille on tuttu geochecker, jolla voi tarkistaa ratkaisunsa mysteerikätköön. Haastekätköjen täyttymisehtojen tarkastusta varten on olemassa myös oma tarkistimensa: challenge checker. Mikäli käyttöasteesta voi jotain päätellä, on tämä tarkistin kuitenkin tuntemattomampi monille. Niinpä tällä kertaa päätin tarttua tähän aiheeseen.

Challenge checkerin tarjoaa tilastotieteilijän märkä päiväuni eli project-gc.com. Project-gc.comia ei ole tässä blogissa vielä käsiteltykään millään tavalla, mutta lyhyesti sanottuna sieltä saa varsin kattavat tilastot kätkölöydöistään (ja myös löytämättömistä kätköistä, jotka esim. kaverit ovat löytäneet). Project-gc.comiin palaamme varmasti myöhemmin tarkemmin.

Challenge checker saattaa olla tuntemattomampi myös siksi, että ihan suoraviivaista sen käyttö ei ole ja monimutkaisempaan haasteeseen vaaditaan LUA-skriptikielen tuntemusta ja muokkausoikeudet project-gc.comin ylläpidolta. Tässä postauksessa käsittelenkin vain sitä, miten olemassa olevan tarkistimen voi tagata eli konfiguroida/parametrisoida omaan haasteeseensa sopivaksi.

Ja näin se käy…

Ensimmäiseksi pitää etsiä sopiva skripti olemassa olevien joukosta (ellei sitten ole pyytänyt ylläpidolta skriptausoikeuksia ja LUA on hallussa). Teen tässä postauksessa esimerkin vuoksi tarkistimen Päivälöytöhaaste 1-50 -kätköön. Vaikka ko. haaste on triviaali tarkistaa geocache.fi:n avulla niin se saa luvan toimia esimerkkinä yksinkertaisuutensa vuoksi.

Navigoin siis project-gc.com sivustolla Tools->Challenge checkers -sivulle, josta valitsen Find script -välilehden. Tästä rupean käymään skriptejä läpi kunnes löydän sopivan “1 to X caches per day”. Tämä skripti sopii päivälöytöhaasteen tarkistamiseen. Kannattaa käyttää hakua, sillä sivu ei listaa kaikkia skriptejä sivulla vaan haulla niitä löytää lisää. Kun olen löytänyt sopivan skriptin pohjaksi, klikkaan Tag ja saan kuvan 1 mukaisen näkymän.

Kuva 1 - Tagaamisen jälkeen oma tsekkeri pitää vielä konfiguroida (mikäli skripti antaa siihen mahdollisuuden)
Kuva 1 – Tagaamisen jälkeen oma tsekkeri pitää vielä konfiguroida (mikäli skripti antaa siihen mahdollisuuden)

Nyt päästään konfiguroimaan skripti haluttua haastetta varten. Harmaalla pohjalla on skriptin kuvaus ja description -kohdasta löytyy tieto millaisia parametreja skripti antaa valita. Kuvan 1 tapauksessa skriptillä on vain yksi parametri numDaysNeeded, joka kertoo montako päivää haasteessa tulee huomioida. Tässä tapauksessa päiviä on siis 50, joten annan parametriksi 50 (kuvassa kohta config). Huomaa antaa myös haastekätkön GC-koodi, jonka avulla project-gc.com tunnistaa mistä kätköstä on kysymys. Lisäksi voi kirjoittaa kommentin, mutta se ei ole pakollista. Kun homma on valmis, painetaan save ja toivotaan, että konfigurointi meni oikein. Yllä olevan kätkön tapauksessa konfigurointi on helppoa, mutta monimutkaisemmassa haasteessa homma on haasteellisempaa 😉

Kuva 2 - Kun haastechecker on valmis, voi kokeilla onko ehdot itsellä täynnä.
Kuva 2 – Kun haastechecker on valmis, voi kokeilla onko ehdot itsellä täynnä.

Kun parametrit on asettuneet kohdalleen, on aika testata tsekkeriä. Tämä tapahtuu antamalla oma nimimerkki profile name -kenttään ja painamalla Run checker -nappia. Kuvassa 2 nähdään, ettei weellulla ole päivälöytöhaaste 1-50 täynnä. Tulos on oikea, koska muutama päivä tuosta vielä puuttuu (ei ole sattunut osumaan vahingossa sopivia päiviä kohdalleen – blogistin huom 🙂 ).

Tarkistin siis toimii ja muut käyttäjät voivat sen löytää project-gc.com sivustolta. Mutta koska on kohteliasta tehdä haasteensuorittajien elämä helpoksi, niin tarkistimen voi kopioida suoraan haastekätkönsä kuvaukseen. Checkerin lisääminen tapahtuu samalla tavalla kuin geocheckerin lisääminen (tähän palataan blogissa myöhemmin) kopiomalla sopiva HTML -rimpsu kätkökuvaukseen. HTML-rimpsun saa vaikkapa navigoimalla project-gc.comissa My Scripts and Tags -välilehdelle ja painamalla Link -nappia, jolloin avautuu kuvan 3 mukainen näkymä. Vasemalla näkyy siis tarkistimen esikatselu ja oikealla kopioitava koodi. Saatavilla on kolme vaihtoehtoa: Pelkkä tekstilinkki, kuvallinen linkki ja kuvallinen linkki, jossa näkyy kuinka monella haaste on ollut täynnä ja kuinka monella ei.

Kuva 3 - Haastekätkötarkistimen voi lisätä kätkön kuvaukseen kuten geocheckerinkin.
Kuva 3 – Haastekätkötarkistimen voi lisätä kätkön kuvaukseen, kuten geocheckerinkin.

Eli näin kätevästi saa tarjottua muille kätköilijöille mahdollisuuden tarkastaa haasteen ehtojen täyttyminen. Systeemi ei ole kuitenkaan valmis ja olemassa olevista skripteistä puuttuu vielä monia, joten kaikille haasteille tarkistimen tekeminen ei tällä hetkellä onnistu. En esimerkiksi löytänyt sopivaa skriptiä, jolla olisi voinut tehdä tarkistimen graticule -haastetta varten. Tietysti, jos löytyy ohjelmointitaitoa ja ylimääräistä aikaa, niin mikään ei estä koodaamasta sopivaa tarkistinta. Project-gc.comin suunnitelmissa on myös automatisoida tarkistimen tekeminen haastekätköille. Se mitä tämä käytännössä tarkoittaa jää nähtäväksi.

Tässä vielä linkki kyhäämääni tarkistimeen:
PGC Checker

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.