Yleisimmät mokat kätkökuvauksissa

Juuri sopivasti kätkökuvauksen tekemistä käsitelleen postauksen jälkeen acadicus ja muut Suomen kätkötarkastajat listasivat geocache.fi:n keskustelufoorumilla yleisimmät syyt bumerangeihin geokätkökuvauksissa eli syyt miksi kätköä ei julkaista, vaan kuvaus palautetaan kätkön tekijälle korjattavaksi.

Aika moni listatuista syistä olikin sellaisia, joista jo oli puhetta aiemmin, mutta vilkaistaanpa listaa, koska ihan kaikkia kohtia  en kovin yksityiskohtaisesti käynyt läpi.

 1. Kätkö liian lähellä (alle 161 m) olemassa olevasta kätköstä tai sen välipisteestä.
 2. Koordinaatit epätarkat.
 3. Kätkökuvaus kaupallinen.
 4. Kätkökuvauksessa kaupallisia linkkejä.
 5. Kätkö liian lähellä koulua, päiväkotia, lasten leikkipuistoa tai yksityisasuntoa.
 6. Kotikoordinaattisi ovat liian kaukana (yli 150 km)
 7. Vältä kivimuureja
 8. Kätkö liian lähellä rautatietä.
 9. Kätkö häiritsee mahdollisesti muita harrastuksia
 10. Vältä paikkoja, jotka ovat herkkiä geoeroosiolle
 11. Joku useamman kätkön sarjasta ei ole julkaistavissa
 12. Kätkö hankalasti lähestyttävässä paikassa

Kuten ehkä huomasit, muokkasin hieman acadicuksen listaa, jotta siitä kävisi ilmi oleellinen. Monesta kohdasta kirjoitin jo aiemmin kätkön piilottamisen yhteydessä. Jaoin myös yhden kohdan (10 & 11) kahdeksi, koska mielestäni alkuperäisen listan kohdassa oli kaksi tärkeää huomiota.

Muutama listan kohta kaipaa ehkä lisähuomiota ja alla muutama tarkennus aiemmin kirjoittamaani juttuun. Ohitan ne kohdat joista jo aiemmin yksityiskohtaisesti oli puhetta.

2. Koordinaatit epätarkat.

Mittaa kätkön koordinaatit huolella GPS-laitteella kuten aimminkin jo todettiin. Yksi mittaus ei yleensä riitä, vaan tee useampi mittauskerta. Keskiarvoista koordinaatit mikäli gepsisi tukee tätä toimintoa. Jos ei tue, niin koeta lähestyä mittaamiasi koordinaatteja eri suunnista ja katso, että saat lukeman nollaan tai hyvin lähelle sitä. Tarvittaessa muuta koordinaatteja. Tarkista myös kätkökuvausta tehdessäsi kätkökuvaussivun Karttapaikka.fi -linkistä, että paikka näyttää kartalla oikealta. Pelkkään karttaan ei kuitenkaan tule luottaa, vaan kätkön koordinaatit on aina syytä mitata maastossa.

3. Kätkökuvaus sisältää kaupallisia elementtejä

Tästä ei kovin paljon puhuttu kuvauksen tekemisen yhteydessä, vaikka asiaa sivuttiin. Kätkökuvaus ei siis saa olla kaupallinen, mikä tarkoittaa, ettei se saa sisältää yritysten tai tuotteiden mainostusta tai logoja. Myöskin maininta tyyliin “Pyynikin näkötornilta saa kylän parhaat munkit!” ei ole asianmukainen ja lasketaan mainostukseksi. Mielestäni tässä on osin jo menty liian pitkällekin, koska monesti jokin edellisen esimerkin kaltainen tieto voisi olla kiinnostavaa kätköilijöille, mutta nykyisin se lasketaan mainostukseksi. Taustalla tässä tietysti on se, etteivät yritykset rupeaisi tekemään kaupallisia kätköjä, jotka mainostavat tuotteitaan.

Sama tietysti koskee Event-kätköjen kuvauksia, joissa ei saisi mainostaa tapahtumapaikkaa. Tietysti, jos tapahtuma on vaikkapa Plevnassa, sopii kuvauksessa mainita ravintolan nimi, mutta esimerkiksi ruokalistaa ja olutvalikoimaa kuvauksessa ei saa esitellä.

4. Kaupalliset linkit

Tämä on hyvin lähellä edellistä kohtaa ja käytännössä tarkoittaa, että Plevna -esimerkissä ei saisi myöskään linkata tapahtumapaikan ruokalistaan. Muutoinkaan kaupalliset linkit eivät sovellu kätkökuvauksiin.

6. Kätkön kaukainen sijainti

Tästä puhuimmekin jo, ettei lomakätköjä sallita. Paitsi siinä tilanteessa, että pystyt osoittamaan kuka kätköä tarvittaessa huoltaa. Tai sitten, jos sinulla on vaikkapa kesämökki paikkakunnalla ja itse huollat tuon kaukana sijaitsevan kätkön. Tästä tulee mainita Reviewer notessa, kuten jo aiemmin olikin puhe. Uutena tietona tässä oli tuo 150 km raja. En kyllä tiedä kuinka tarkka tuo raja on, enkä itse ehkä piilottaisi kätköä kuitenkaan 50 km kauemmas kotoa, koska huoltaminen on selkeästi hankalampaa.

Tässä kannattaa kuitenkin ehkä huomata se, että Earthcachen voi piilottaa kauemmaksikin kotoa, koska Earthcachessahan ei ole kätkörasiaa, eikä se sinänsä tarvitse huoltoa.

9. Kätkö häiritsee muita harrastuksia

Tässä kohdassa pätee vähän samat asiat kuin kohdassa 5. Kätkö, joka on sijoitettu vaikkapa frisbeegolfradalle, varmasti kiinnittää ulkopuolisten kiinnostuksen ennen pitkää. Niinpä kätkö kannattanee sijoittaa riittävän etäälle frisbeegolfradasta. Myös ampuraradan lähistöllä kannattaa luonnollisesti olla tarkkana minne kätkön sijoittaa. Ei ole mielekästä sijoittaa kätköä vaara-alueelle hiekkavallin taakse, vaikka siellä olisikin turvallista kulkea tiettynä kellon aikana. Mielummin sijoittaa kätkön paikkaan, jossa vaaraa ei ole ja vieläpä niin, että purkilla vierailijat varmasti kulkevat turvallista reittiä paikalle.

11. Useamman kätkön sarja

Mikäli julkaiset useamman kätkön sarjaa, esimerkiksi ns. power trailia, voit merkata reviewer noteen, että kätkö on osa sarjaa ja toivoisit kaikkien purkkien julkaistavan kerralla. Samoin, jos haluat purkkisi julkaistavan tiettynä päivänä, voit käyttää reviewer notea toivomuksen esittämiseen. Tässä tapauksessa tietysti kannattaa olla riittävän ajoissa ennen toivottua päivää liikkeellä, eikä toive siltikään välttämättä toteudu.

Useamman kätkön sarjan julkaisussa kaikkien purkkien tietysti tulee olla riittävän etäällä toisistaan. Jos yhtä purkkia ei voida julkaista, todennäköisesti koko sarja jää odottelemaan, että viimeinenkin purkki on ok. Power trailia suunnitellessa kannattaakin jättää purkkien väliin vähän enemmän matkaa kuin se minimi 161 metriä. Koska jos jotain purkkia ei voidakaan julkaista valitussa paikassa, niin sinulla on tilaa siirtää sitä. Jos purkit on tiivisti vierekkäin, voi hommasta tulla työlästä, jos muutoksen takia kaikkia purkkeja joutuu siirtämään. Tietysti nykyinen vapaiden paikkojen kartta auttaa hieman, mutta sekään ei multien ja mysteerien takia ole täydellinen.

12. Kätkökuvausta ei lueta

Tarkastajat kehottavat varautumaan siihen, että kätkökuvausta ei lueta. Tämä on ehkä hieman erikoista ohjeistusta kätkötarkastajilta, mutta ikävä kyllä olen itsekin tämän ilmiön huomannut. Kuvaus luetaan vasta jälkikäteen logattaessa, jos silloinkaan. Niinpä erityisohjeet kätkölle saapumisesta saattavat jäädä lukematta. Jos joku tietty kulkemisreitti on pakollinen, mieti kaksi kertaa kannattaako kyseiseen paikkaan piilottaa kätköä tai voisiko esim. multi johdattaa paikalle haluttua reittiä pitkin.

Itse olen kyllä sitä mieltä, että kätköilijän pitäisi lukea kuvaus, olla fiksu ja noudattaa kuvauksen ohjeita, mutta kun kätköilijöiden määrä on lisääntynyt hurjasti, niin joukkoon mahtuu kaikenlaisia kätköilijöitä. Ja kuten aiemminkin todettiin, niin kannattaa miettiä kestääkö paikka suurten vierailijamäärien aiheuttaman “kuorman”, vai vaurioituuko esim. herkät jäkälät, kun purkilla vierailee muutama sata kätköilijää.

Lopuksi

Ylläoleva lista on siis listaus yleisimmistä bumerangien syistä kätkökuvauksissa. Huomaa, että yllämainittujen lisäksi on vielä muitakin paikkoja, joihin kätkön piilottaminen ei ole asiallista. Näistä voi lukea lisää aiemmassa postauksesta.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.