Miten ja mistä topokartat Garminin gepsiin?

Tässä taannoin piti tehdä pientä ohjetta eräälle tuttavalle, joka ei ole tietokoneiden kanssa ihan niin sinut, siitä miten Maanmittauslaitoksen peruskartan tasoiset ja näköiset kartat saa Garminin GPS-laitteeseen. Kirjoittelin pienen ohjeen ja koska tuon avulla tuttavani sai kartat toimimaan laakista, niin ajattelin jakaa ohjeen myös täällä, jos siitä on jollekin muullekin hyötyä. Ohjeet siis tehty Windows -tietokoneelle, mutta samaan tapaan tuo muillakin käyttöjärjestelmillä onnistunee.

1. Mene osoitteeseen http://kartat.hylly.org/

2. Lataa mtk_suomi22.img (oikea hiiren klikkaus ja “Tallenna nimellä” tai “Save as..” tai “Save link as”). Pidä mielessä mihin hakemistoon omalla tietokoneella  karttatiedoston latasit.

3. Liitä GPS-laite tietokoneeseen USB-kaapelilla.

4. Avaan Tiedostojenhallinta (engl. Windows explorer) ja navigoi muistikortin asemalle (Siirrettävä Media<aseman tunnus>) tai englanniksi Removable disk <aseman tunnus>

5. Luo muistikortille GARMIN -niminen kansio.

6. Kopioi lataamasi .img tiedosto tähän kansioon (oikea hiiren klikkaus tiedoston kohdalla ja valitse kopioi, navigoi takaisin muistikortin GARMIN hakemistoon ja oikea hiiren klikkaus ja liitä).

7. Jos sinulla vanhempi GPS-malli, muuta tiedoston nimeksi GMAPSUPP.IMG (oikea hiiren klikkaus tiedoston nimen päällä ja valitse “Nimeä uudelleen” tai englanniksi “Rename“). Vaihtoehtoisesti F2-näppäin hoitaa homman.

8. Kartat on nyt siirretty ja olet valmis kätköilemään!

23 comments

 1. Hei,
  minulla on nyt garminOregon450 laitteessani TOPO SUOMI V3 Pro kartta. Jos lataan nämä ilmaiset maastokartat minun täytynee ensiksi asentaa laitteeseen varmasti uusi tyhjä siru ? Minkä kokoinen ? Ja sitten toimia yo ohjeiden mukaan.
  1.Onko kiinteistörajat näissä ilmaisissa versioissa jo saatavana ?
  2. Toimiiko garminin navigaatio-ominaisuudet tällä uudella sirulla kuten toimi TOPOV3 Pro sirussa ? Se on muuten ihan paska kartta koska lähes kaikki maastot vesistöt ja metsät ovat tasaisen harmaata. Tiestöjä on vaikea hahmottaa kun korkeuskäyrät sotkevat kaikki. sirun hinta oli n. 650 € muutamia vuosia (5-6) sitten.

  1. Hyviä kysymyksiä Jukka. Koitan vastailla parhaan tietoni mukaan. Itselläkin on nyt ollut tuo Topo Suomi Pro V3 testissä uuden Garminin kanssa. Juttua on luvassa myöhemmin siitä.

   Uuden tyhjän microSD-kortin tosiaan tarvitset. Kartat vievät n. 1.7 GB, joten 2 GB kortti riittää, mutta jos on ostoksille suuntaamassa kannattanee ostaa saman tien isompi. Vähintään 4 GB tai sitten 8 GB. Isompaa korttia Garminit ei tue. Isommasta kortista on se hyöty, että voi ladata OSM kartat Suomesta myös kortille. OSM kartat osaavat reitittää, joten niiden avulla navigointi onnistuu. Topo-kartta ei osaa reitittää. Karttojen välillä vaihtaminen on helppoa ja onnistuu Garminin valikoista. Ja samalla jää vielä tilaa kartoille mahdollisia ulkomaan reissuja varten.

   Kiinteistörajoja ei ilmaisessa Topo-kartassa ole ihan siitä syystä, että Maanmittaus Laitos ei niitä ole vielä julkaissut.

   Navigaatio-ominaisuuksista jo mainitsinkin. Saattoi muuten olla jopa niin, että jos pitää OSM ja topo karttaa yhtä aikaa aktiivisena, niin Garmin osaa reitittää OSM-karttaa käyttäen ja näyttää kuitenkin Topo-karttaa. Tästä en mene takuuseen enkä nyt ehtinyt tätä testatakaan.
   Ja onhan se niin, että ilmaisen kanssa kilpaillessa pitäisi olla aika paljon parempi, jotta saa rahoille vastinetta. Topo V3:n hinta on laskenut roimasti, mutta kyllä sillä vieläkin hintaa jonkin verran on.

 2. Hei, yritänpä ladata karttaa Garmin Oregon 300:een. Meninpä mitä kautta tahansa, en saa hiiren oikealla klikkauksella esiin vaihtoehtoa Tallenna nimellä/Save as vaan ainoastaan Tallenna LINKKI nimellä.
  Kimä neuvoksi?

  1. Esiintulevat vaihtoehdot riippuvat paljon selaimesta. Save link as tai Tallenna linkki nimellä pitäisi toimia yhtä hyvin. Tarkista vain, että se todella lataa mtk_suomi22c.img tiedoston, eikä esim. mitään HTML-sivua. Kerro miten kävi..

   1. Jostain syystä Windows 10:ssä “Tallenna nimellä” lataa tiedoston html :nä? Enkä saa tyyppiä muteettua mitenkään!

   2. Mikäs selain Veka sinulla on käytössä? Avaathan valikon linkin kohdalta hiiren *oikealla* näppäimellä, etkä selaimen ylälaidan valikosta?

 3. Mooro.. Koitan saada pakettia toimiin astro 220:sen kanssa eikä laite ymmärrä lukea karttaa kortilta.. on kokeiltu purkaa se kortille tai liittää kyseinen linkki vaan kortille mutta kartta paikka näyttää vaan tyhjää..

 4. Moro slurpa,

  Ei ole kokemusta Astro 220 laitteesta. Kannattaa katsoa, että hakemisto on oikean niminen ja kannattaa kokeilla nimetä kartta tiedosto tuoksi GMAPSUPP.IMG :ksi. Sitten vielä katsoa laitteen kartta valikosta näkyykö karttaa siellä ja tarvittaessa ruksia se käyttöön. Ikävä kyllä en tämän tarkemmin osaa ohjeita antaa, kun laite ei ole tuttu.

 5. Moi slurpa,

  Ootko kokeillut samaa muistikorttia, joissain toisessa Garminin laitteessa tai sitten kokeillut toista muistikorttia Astrossa. Tuli ekana mieleen, että joko muistikortti on viallainen tai sitten muistikorttipaikka on viallinen. Niin ja kokeileppa muuttaa se tiedoston nimi gmapsupp.img. Saattoi olla, että noissa vanhemmissa Garmineissa se tiedosti piti olla noin nimetty, että toimi oikein.

 6. minulla on muistikortilla GARMIN kansio ja siinä isolla nimetty tiedosto. Olen kopioinut kansioineen päivineen kovolta kuten ennenkin. ennen päivityksen sain käyttöön 1340 mallissa valitsemalla vain tuon maastokartan, vaikka “tiekartan” rinnalle. Nyt tämä uusin 12/16 versiota en saa tuossa 1340ssa näkyciin…missä vika, oon tehnyt kaikki kuten ennenkin..

 7. Onnistui. .img:tä ei tietenkään nimeen saa lisätä kun se on jo levyn näköistiedosto!

 8. Moi, kiitos ohjeista mutta laitteessani garmin edge 1030 ei saa näkymään karttaa, ei edes vaihtoehtona karttavalikkoon.
  Nimikin on muutettuohjeen mukaan mutta ei vain pelitä.
  Ihmettelin että paketin koko on melkein 2GB mutta tallennettuna kortille koko näkyy olevan vain 1360 KT?

  1. Moi Timo,

   Edge 1030:stä minulla ei olekaan kokemusta. Tuo tiedoston koko kyllä viittaisi siihen, että siirto muistikortille ei olisi onnistunut. Eli kannattaa koittaa vielä siirtää tiedosto uudestaan. Oma Garmin 700 -sarjalainen on ruvennut pätkimään USB-yhteyttä ja silloin tällöin siirto keskeytyy. En tiedä voisiko olla jostakin tällaisesta kyse.

 9. Moi Weellu,
  Ostin uuden Etrex 30x:n kadonneen tilalle ja asensin siihen päivityksen Garmin Expressissä, jolloin se latasi kepsin muistiin karttoja: TopoActive Europe, Digital Globe, Garmin DEM Map, Wordvide DEM Basemap. Itse latasin kortille vielä MTK TOPO Suomi -kartan, koska siinä näkyy korkeuskäöyrät yms. Se ei kuitenkaan näy näyttöruudulla ennenkuin kytkin kaikki muut paitsi MTK topon pois käytöstä.
  Mainitset tuolla ylempänä, että TOPO -kartat eivät osaa reitittää. Niinpä mietiskelen tässä, että pitäisikö kortille ladata vielä FRIkart TOPO Summer Finland -kartta (eikös se ole OSM -pohjainen?). Osaako se reitittää ja jos sen lataa niin peittääkö se taas MTK:n kartan?
  Terveisin,
  Geojusu

  1. Terve Geojusu,

   Kiitos hyvästä kysymyksestä. En ihan tarkalleen muista miten Etrex 30 käyttäytyy, mutta ainakin omassa Oregonissani homma menee niin, että ruudulla näkyy se kartta mikä on viimeksi aktivoitu. Eli ensin pitää ottaa, vaikka kaikki kartat pois päältä ja sen jälkeen ensin aktivoida reitittävä kartta ja sen jälkeen MTK kartta. Tämän jälkeen näkyvissä on vain MTK, mutta Garmin osaa käyttää alla olevaa reitittävää karttaa, kun tarvitaan navigointia. En muista olenko itse käyttänyt juurikin Frikartin OSM-pohjaisia karttoja. Niissäkin voi olla eroa, että kaikki OSM-pohjaiset kartat eivät osaa reitittää. Itse olen tottunut käyttämään OpenMTB -karttoja ja ne ainakin kykenevät reitittämään. Toivottavasti tästä oli apua. Olisi kiva kuulla, miten kävi saitko reitityksen toimimaan.

   -Weellu

 10. Kiitos sivuston vinkeistä!

  Kopiointi Garminin (66st) kautta muistikortille sujuu jostakin syystä aika hitaasti. Kai laite osaisi lukea karttaa, vaikka se olisi ladattu kortinlukijan avulla, vai tekeekö se itselleen joitakin tärkeitä merkintöjä kopioidessaan, kun tapahtuma on niin hidas? Ainakin minusta prosessi on hidas, jos 1,67 Gt:n kopioimiseen kuluu aikaa toista tuntia. Saatan toki olla vihreydessäni vähän hätäinen.

  Terv. Intarsia

  1. Moi Intarsia,

   Kartan pitäisi toimia hyvin myös jos sen siirtää kortinlukijalla. Vaikea sanoa, mistä siirron hitaus johtuu. Garmin ei ole paljastanut mikä USB-versio heillä on käytössä. Epäilen, että 2.0, joka ei ole yhtä nopea kuin uusimissa laitteissa olevat USB:t. Myös muistikortin nopeus voi vaikuttaa kartan siirtämiseen. Itsellä kyllä Oregon 750:ssä ja GPSMAP 66:ssa kartan siirto on ollut suhteellisen nopeaa. Mutta jos on ongelmia, niin käytä kortinlukijaa, ei se laite mitään erityistä muistikortille kirjoita.

   -Weellu

 11. Moi Weellu,
  Kiitos vastauksesta. Antamillasi ohjeilla sain MTK -kartan näkymään päälimmäisenä. Imuroin myös Frikartin ja kyllä se näyttää reitittävän. Tosin, jos loppupiste on sopivassa paikassa niin se reitittää loppumatkan vaikka pyörätietä pitkin, pitää vielä tutkia saisiko tämän kepsin asetuksilla estettyä. Kiitos avusta ja hyvästä sivustosta!
  t. Geojusu

  1. Muistaakseni asetuksista pystyy sanomaan opastukselle, että pysy tiellä, jolloin se ei reititä pyörätietä pitkin.
   -Weellu

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d