Matkalaisten pelastuspalvelu

tb-rescue.com-large_enTulipa tässä päivänä eräänä vastaan matkalaisten pelastuspalvelu: tb-rescue.com. Idea oli sen verran hauska, että ajattelin esitellä sen täälläkin.
Palvelun idea on siis se, että jos matkaajasi jää jumiin johonkin kätköön pitkäksi aikaa, voit tilata paikallisen pelastuspalvelun avuksi. Pelastuspalveluna toimii toinen geokätköilijä, joka asuu kätkön lähellä. Tämä pelastuspartio käy sitten katsomassa onko matkalainen tallessa purkissa ja siirtää sitä tarvittaessa toiseen kätköön.

Palvelu on ilmainen, mutta käyttö vaatii rekisteröitymisen. Rekisteröityminen on helppoa ja käy nopeasti. Palveluun annetaan sama nimi kuin geocaching.comiin. Tämä siksi, että sisarpalvelu tb-run.com tarvitsee geocaching -nimimerkkiä seuratakseen TB:iden kilpajuoksua. Lisäksi rekisteröidyttäessä valitaan salasana ja annetaan oma nimi ja sähköpostiosoite.

Kuva 1 - Tb-Rescue palveluun rekisteröidytään geocaching.com käyttäjänimellä.
Kuva 1 – Tb-Rescue palveluun rekisteröidytään geocaching.com käyttäjänimellä.

Rekisteröitymisen jälkeen pääsee heti suorittamaan pelastustehtäviä tai pyytämään pelastuspartiota auttamaan omaan matkalaista. Pelastustehtävät esitetään kartalla (kuva 2). Mikäli alueella on useampia pelastustehtäviä aktiivisena ne kerätään yhden punaisen symbolin alle. Muutoin pelastustehtävä näkyy punaisena ristinä kartalla. Tehtäville, joille on jo ilmoittanut vapaaehtoinen geokätköilijä, on oma symbolinsa. Kirjoitushetkellä Suomessa oli yksi pelastustehtävä avoinna Rovaniemen suunnalla (matkaaja kätkössä Pöyliojan silta). Joten pohjoisen geokätköilijät huomio, käykää pelastamassa tämä apua tarvitseva matkaaja.

Kuva 2 - Pelastustehtävät näkyvät kartalla.
Kuva 2 – Pelastustehtävät näkyvät kartalla.

Pelastustehtävien suorittamisen lisäksi palvelussa voi pyytää apua omalle maailmalla olevalle matkaajalleen (kuva 3). Avun pyytäminen on helppoa. Ensiksi annetaan matkaajan tunniste (TB-alkuinen koodi) ja sen jälkeen kerrotaan miksi apua pyydetään ja mitä pelastuspartion toivotaan tekevän. Esimerkiksi voi pyytää vain tarkistamaan onko matkaaja vielä kätkössä tai sitten siirtämään matkaajan johonkin toiseen kätköön, tms.

Kuva 3 - Pelastustehtävälle annetaan kuvaus, jossa kerrotaan miten toivoisi pelastuspartion toimivan.
Kuva 3 – Pelastustehtävälle annetaan kuvaus, jossa kerrotaan miten toivoisi pelastuspartion toimivan.

Pelastustehtävän suorittajalle on tarjolla hyvä mieli toisen kätköilijän auttamisesta. Lisäksi palvelusta saa bannerin, joka näyttää montako matkaajaa on pelastanut (kuva 4). Tämän voi linkittää geocaching.com -profiiliinsa tai vaikka omalle nettisivulle.

Kuva 4 - Palvelun bannerin voi liittää vaikka omalle profiili-sivulleen. Bannerista näkee kuinka montaa matkaajaa on tullut autettua.
Kuva 4 – Palvelun bannerin voi liittää vaikka omalle profiili-sivulleen. Bannerista näkee kuinka montaa matkaajaa on tullut autettua.

Palvelu vaikuttaa mukavalta ja lisää mielekkyyttä käydä kätköllä pelkän matkaajan perässä, kun tietää, että samalla tulee auttaneeksi toista kätköilijää, joka on huolissaan matkaajansa kohtalosta. Tietysti palvelu auttaa myös oman matkaajan kohtalon selvittelyssä. Palvelun ongelmana on tällä hetkellä ehkä verrattain pieni käyttäjämäärä, joskin väki tuntuu aika aktiivisesti lähtevän pelastustehtäville. Palvelu on beta-asteella ja palvelun blogissa tekijä onkin kertonut, että ei ole muilta kiireiltään kovasti ehtinyt palvelua viime aikoina kehittää. Tämä on harmi ja esimerkiksi mielestäni varsin hyödyllinen ominaisuus eli automaatti-ilmoitus tietylle alueelle tulleesta uudesta pelastustehtävästä ei tällä hetkellä toimi. Kunhan nämä pienet puutteet saadaan korjattua, niin tämä on varmasti mukava lisä kätköilyyn.

One comment

  1. TB-rescue palvelu suljettiin ikävä kyllä 27.1. 2016. Project-gc.com pohtii josko ottaisivat palvelun huomaansa. 61°23°Tampere seuraa tilannetta ja raportoi jos näin käy.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.