CacheBirdiin päivitys – myös iOS:lle

Sitten aiemman testipenkkisessiomme on CacheBird -kätköilysovellus päivittynyt iOS-alustalla versioon 1.02. Uusin päivitys ilmestyi jakeluun eilen 8.5. 2014. Android -puolella sovellus on päivittynyt hieman rivakampaa tahtia. Tämä johtunee Applen pitkistä sovellusten tarkistusprosesseista. Mutta vihdoin myös iOS -käyttäjät pääsevät kokeilemaan uusia parannuksia. Tässä lyhyt katsaus siihen mikä on muuttunut sitten aiemman testin:

  • Käyttöliittymän nappuloiden koon skaalaus
  • Uutuutena indikaattori, joka näyttää miltä alueelta sovellus lataa kätköjä
  • Optimointeja kätköjen lataamiseen kartalle.
  • Mahdollisuus ladata ja näyttää disabloidut ja löydetyt kätköt.
  • Kartan mittakaavan indikaattori (jo aiemmassa päivityksessä)
  • Offline -vektorikartat

Päivityksen jälkeen ihmettelin, että miksi ei mitään tapahdu ja kätköjä ei puhelimen näytölle ilmesty ollenkaan. Tähän ongelmaan auttoi se, kun kävi asetuksista tyhjentämässä Live Map välimuistin. Eli asetukset => Välimuistit => Siivoa Live Map (engl. Settings => Caches => Clear Live Map). Johan alkoi taas kätköjä ilmestyä ruudulle. Eli aivan ongelmitta päivitys ei onnistunut. Tämän operaation jälkeen kätköt latautuivat kuitenkin mukavan nopeasti ja huomaa, että päivityksessä on tehty jonkinnäköistä optimointia latauksen suhteen.

Lisäksi asetuksiin on ilmestynyt uusi optio, jonka avulla ruudulle saa indikaattorin, joka näyttää miltä alueelta sovellus parhaillaan koittaa ladata kätköjä. Indikaattori näkyy kartan päällä läpikuultavan virheänä alueena (kuva 1). Vaikka tämä saattaa vaikuttaa alkuun hieman oudolta, on indikaattori mielestäni hyvä parannus ja se kannattaa kytkeä päälle. Aiemmin sovelluksessa oli hieman ongelmia siinä, ettei kätköjen lataus käynnistynyt tai hitaammalla yhteydellä se kesti jonkin aikaa. Indikaattorin ansiosta voi olla varma, että sovellus on lataamassa kätköjä, eikä hetkellinen vihreä laatikko kartalla häiritse käyttöä.

Kuva 1 - Vihreä laatikko kartalla kertoo mistä päin CacheBird lataa kätköjä tällä hetkellä. Vihreä laatikko siis kulkee koko kartan yli sitä mukaa kun kätköjä saadaan ladattua.
Kuva 1 – Vihreä laatikko kartalla kertoo mistä päin CacheBird lataa kätköjä tällä hetkellä. Vihreä laatikko siis kulkee koko kartan yli sitä mukaa kun kätköjä saadaan ladattua.

Lisäksi asetuksiin on ilmestynyt valikko, josta voi säätää ruudulla näkyvien nappuloiden kokoa joko pienemmäksi tai isommaksi tai antaa Cachebirdin valita automaattisesti sopiva koko. Itse en kokenut aiemmassa versiossa painikkeiden kokoa ongelmalliseksi ja tämä uusi toiminnallisuus tuntuu ainakin iPhonessa hieman turhalta. Android -puolella, jossa näyttökoot vaihtelevat enemmän ja automatiikka ei välttämättä aina toimi oikein, on tästä varmasti enemmän iloa. Tietysti jos kokee, että ruutu käy ahtaaksi voi nappien kokoa pienentää. Itse koin kyllä pienemmät napit hieman liian pieniksi, että niihin osuisi nakkisormilla joka kerta oikein. Lisäksi isot napit olivat aivan liian isot. Joten jatkossakin käytän vakioasetusta nappien koossa.

Kuva 2 - Karttanäkymä pienempää painikkeiden kokoa käyttäen.
Kuva 2 – Karttanäkymä pienempää painikkeiden kokoa käyttäen.
Kuva 7 - Karttanäkymä
Kuva 3 – Tässä alkyperäinen painkkeiden koko. Vertaa vasemalla olevaan kuvaan, jossa käytössä pienempi koko.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tervetullut parannus on myös asetuksista löytyvä mahdollisuus ladata myös hyllytetyt (disabled) kätköt ja jo löydetyt kätköt. Joskus kun tulee tarve vierailla jo löydetyllä kätköllä esim. matkalaisen perässä, niin tämä on kätevä ominaisuus. Hyllytetyt kätköt voivat myös joskus olla tarpeen nähdä kartalla. Esimerkiksi silloin kun on piilottamassa omaa kätköään ja miettii onko lähimmällä kätkölle saturaatiosäännön vaatima matka, on hyvä nähdä myös hyllytetyt kätköt.

Jo edellisessä päivityksessä CacheBirdin kartan alalaitaan ilmestyi kartan mittakaavan näyttävä viiva, josta myös näkee kuinka pitkä matka sentti kartalla on maastossa. Mikäli zoomaus-taso on enemmän kuin 5 km, ei tätä indikaattoria näytetä. Indikaattori on sopivan huomaamaton ja se onkin hyvä, sillä jos siitä ei pidä,ei indikaattoria saa päälle ja pois asetuksista vaan indikaattori on kartan päällä aina. Ehkäpä seuraavissa päivityksissä tällekin tulee oma asetuksensa. Kuva 3 on vanhemmasta versiosta ja siitä tämä mittakaavan indikaattori puuttuu.

Yhtenä isona uudistuksena uusi versio mahdollistaa esiladattavien vektorikarttojen käytön. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että voisi ladata vaikkapa koko Suomen kartat vektorimuodossa ja käyttää niitä vaikke nettiyhteyttä ei olisikaan. Valitettavasti en löytänyt ohjeita tämän käyttöön mistään, joten se jäi tällä kertaa kokeilematta. Olin yhteydessä sovelluksen tekijöihin ja sieltä luvattiin palata asiaan. Kun saan tarkempia tietoja tästä ominaisuudesta niin kirjoittelen niistä tänne.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.