I <3 Geocaching - osa 3

Helmikuun kova juttu on tietysti Lab Cachet premium-jäsenille. Ajattelin vielä kirjoittaa siitä, millaisen Lab Cachen tein Harjukselle ja millaisen itse sain Rimajulta. Lisäksi katsotaan mitä muut ovat tehneet siinä määrin kuin niistä on tietoa saatavilla.

I-heart-blog-header-1

Lab cache Harjukselle

Mietimme kuumeisesti millaisen Lab cachen toteuttaisimme Harjukselle. Millainen kätkö tarjoaisi jonkin uuden elämyksen näin kokeneelle kätköilijälle? Aluksi mietimme kätkön tai sen osan piilottamista sisälle johonkin rakennukseen ja mielessämme kävi, että veisimme ensimmäisen vihjeen tuttavan lemmikkieläinliikkeeseen, josta pitäisi käydä kysymässä, onko myynnissä Harjuksia? Tähän kysymykseen myyjä olisi antanut vastauksena vihjeen seuraavalle rastille tai sitten suoraan loggauskoodin. Tästä olisi saanut sopivan kuumottavan kertomalla kuvauksessa vain vihjeitä siitä mitä pitää tehdä, eikä olisi kerrottu suoraan mihin liikkeeseen pitää mennä ja mitä tehdä. Päätimme kuitenkin luopua tästä ideasta, koska emme halunneet vaivata tuttujamme tällä asialla. Niinpä mietintämyssy siis takaisin päähän.

Kumilenkki 1
Kuva 1 – Kumilenkki venytettynä paljastaa salaisuutensa.
Kuva 2 - Kumilenkissä ei näy kuin pieni viiva, jos lenkkiä ei venytä.
Kuva 2 – Kumilenkissä ei näy kuin pieni viiva, jos lenkkiä ei venytä.

Lopulta keksimme hauskan idean, jota tietääksemme ei ole vielä kätkössä käytetty. Kirjoitetaan vihjesanat kuminauhaan silloin kun se on venytettynä. Näin kun kirjoittaa kirjain kerrallaan kuminauhan palautuessa takaisin alkuperäiseen muotoonsa siinä näkyy vain pienet viivat (kuvat 1 ja 2). Tämä idea tuntui hyvältä. Jopa niin hyvältä, että mielessä oli tehdä ihan oikea kätkökin siitä. Tulimme kuitenkin siihen tulokseen, etteivät kuminauhat välttämättä kestäisi kymmeniä tai satoja kävijöitä vaan menisivät poikki. Lisäksi myös pidemmän päälle kosteus ja pakkanen voisivat lyhentää tällaisen kätkön käyttöikää. Niinpä tämä idea sopikin erittäin hyvin kokeiltavaksi Lab cachena.

Sopivaa pientä twistiä ja persoonallista otetta vielä kaivattiin, joten päätimme tehdä kaksi kuminauhaa, joista kummastakin löytyisi puolet koodisanasta. Toisen veimme maastoon piiloon (vaatisi tarkuuttaa löytää nauha maastosta) ja toisen päätimme toimittaa Harjukselle suoraan kotiovelle. Teimme pienen viestin, josta löytyy URL Lab cacheen ja hieman toimintaohjeita. Tämä viesti sitten käärittiin käärölle ja sen piti kiinni toinen vihjekuminauhoista (kuva 3). Toimitimme tämän viestin salassa Harjuksen kotiovelle ja lähetimme hänelle tuntemattomasta numerosta tekstiviestin: “Kopkop”.

Kuva 3 - Tällaisen viestin Harjus löysi oveltaan. Huomaa kumilenkin viivat.
Kuva 3 – Tällaisen viestin Harjus löysi oveltaan. Huomaa kumilenkin viivat.

Jonkin aikaa Harjuksella kesti tajuta mistä tekstiviestissä on kyse, mutta lopulta hän pääsi kärryille. Muutaman illan kesti myös hänellä keksiä miten loggauskoodin löytää. Lopulta kuitenkin hän sai kätkön logattua.

Kuva 4 - Viesti, joka aloitti Harjuksen seikkailun.
Kuva 4 – Viesti, joka aloitti Harjuksen seikkailun.

Löytämäni Lab cache

Saimme Rimajulta Lab cachen siten, että saimme sähköpostilla linkin kuvaukseen. Homma muistutti hieman lodjua ja eräänlainen runo johdatti meidät Lab cachen pariin:

– Jos haluat löytää keltaisen laatikon, etsi ensin punainen. Sisältä löydät jotain vihreää –

Kirittämässä mukana kuvauksessa oli ukaasi, että jos ei viikossa onnistu, tulee uusi vihje ja kahden viikon kuluttua toinen. Kolmen viikon jälkeen lab cache haettaisiin pois roskikseen. Niinpä rupesimme pähkimään ja aika pian ymmärsimme punaisen tarkoittavan toista postilaatikkoamme, joka ei ole aktiivisessa käytössä. Sieltä löysimmekin keltaisen rasian, jonka sisällä oli vihreä rasia (kuva 5). Ihmettelimme kovasti asiaa ja ajattelimme, että liittyykö tämä liikennevaloihin, kun värit kävivät sopivasti yksiin. Kävimme lähiliikennevaloja vilkuilemassakin vähän sillä silmällä. Mitään ei sieltä kuitenkaan löytynyt. Lopulta ymmärsimme, että kyse oli ihan niinkin yksinkertaisesta asiasta, että vihreän laatikon pohjassa ollut teksti oli tarvittava koodisana. Joskus sitä ajattelee vain liian monimutkaisesti.

Kuva 5 - Rimajulta saaman Lab Cache koostui useammasta sisäkkäisesti laatikosta.
Kuva 5 – Rimajulta saaman Lab Cache koostui useammasta sisäkkäisesti laatikosta.

Muiden ideoita

Molemmat ylläolevista kätköistä olivat siis jollain tapaa virtuaalikätkön tavallisen tradin/multin sekä mysteerin yhdistelmiä. Tietysti asiaan voi ottaa vielä perinteisemmän lähestymistavan ja piilottaa ihan tavallisen kätkörasian ja julkaista kätkön koordinaatit joko Facebookissa tai geokätköilyfoorumilla. Näin vain yksi – nopein – geokätköilijä saa Lab cache -löydön itselleen. Toisaalta asiaan voisi ottaa vieläkin henkilökohtaisemman lähestymiskulman ja piilottaa kaverilleen lahjan (vaikkapa geokolikon tai elokuvaliput) tai antaa lahjakortin vaikkapa hierontaan, josta poistuessaan saisi sitten loggauskoodin. Nämäkin ideat ovat siis jonkun toteuttamia jo. Jotkut ovat myös piilottaneet lapsilleen kätkön kotiinsa sisätiloihin, jolloin aarteen metsästys saa aivan uusia piirteitä.

Eikö sinulla ole geokaveria kenelle voisit piilottaa Lab cachen ja toisin päin. Ei hätää Tampereen suunnalla järjestetään Lab cachejen vaihtarimiitti, jossa voi vaihtaa oman Lab cachen jonkun toisen tekemään. Näin molemmat osapuolet voivat saada löydön Lab cachesta ja ilahduttaa toista piilottamallaan purkilla.

Kaiken kaikkiaan I <3 Geocaching kokeilu oli ihan mielenkiintoinen ja antaa mahdollisuuksia muistaa kätköily-ystävää. Täytyy muistaa, että Lab cache -kätkötyypillä testataan uusia kätkötyyppejä ennen niiden laajempaa lanseeraamista. Tietysti on mahdollista, ettei I <3 Geocaching -kätkötyyppi koskaan tule leviämään etenkin jos palaute on negatiivista. Jos kuitenkin tällaisesta yhdelle ihmiselle suunnatusta kertalöydettävästä kätköstä tulee oma kätkötyyppinsä, toivoisin itse, ettei se kartuta kätköilijän löytömäärää ja vaikuta tilastoihin. Etenkin jos sen kätkön saa piilottaa vain erikseen siitä Groundspeakille maksamalla. Mutta tällaisena kokeiluna ja kertaluontoisena juttuna tämä oli kiva ja onnistunut kokemus.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.