Suomen parhaat kätköt 2021

Suomen parhaat kätköt 2021 ovat nyt selvillä. Geocache.fi:ssä on viime viikot ollut käynnissä jo perinteeksi muodostunut Suomen parhaan kätkön äänestys. Äänestyksessä on voinut antaa pisteitä mielestään parhaalle viime vuonna julkaistulle kätkölle tai kätköilytapahtumalle. Tulokset on nyt julkaistu ja ne on nähtävillä täällä. Tämän vuoden kisa parhaasta kätköstä oli aika tiukka taisto kahden kätkön välillä. Voitosta rinta rinnan kisasivat 1963… ja nyt tulee taas ja vuoden ainoa megatapahtuma Puusta Pitkälle. Lopulta voitin vei 1963… ja nyt tulee taas (106 ääntä). Puusta Pitkälle sai tyytyä hopea sijaan 100 äänellä. Pronssia sai KosmoVaris (88 ääntä, 34 äänestäjää), kun nelossijalla on Pärnäsen navetta 563 (88 ääntä, 30 äänestäjää).

Äänestysinto oli Geocache.fi:n mukaan hieman korkeampi kuin viime vuonna ja ääniä antoi noin 600 äänestäjää. Selkeästi äänet hajautuivat tänä vuonna enemmän, sillä viime vuonna voittajaksi pääsyyn tarvittiin 260 ääntä ja 109 äänestäjää, kun tänä vuonna 106 ääntä ja 40 äänestäjää. Toisaalta tänä vuonna kakkosta äänesti 50 äänestäjää, kun taas viime vuoden kakkossijalla ollutta äänesti vain 33 äänestäjää.

Jos katsotaankin listaa siitä mikä kätkö on saanut eniten äänestäjiä, muuttuu järjestys. Puusta Pitkälle onkin ykkönen, kakkossijalle tipahtaa 1963… ja nyt tulee taas. Muutoin listalle keikkuvat pitkälti samat kätköt kuin puhtaan äänimäärän perusteella.

Kätköntekijöiden listalla puolestaan löytyy melko perinteisiä laatukätköjen tekijöiden nimiä. Ykkökseksi nousee viime vuoden kakkonen KoplaKopo. Kolmoseksi nousee uusi nimi MalluFin. Muutoin listalta löytyy tuttuja nimimerkkejä kuten ibiksen piilotusnimimerkki byibis, copohontas, jaut5 ja Tenukko. Uusia nimiäkin listalle kuitenkin mahtuu, kuten terttu5 ja toxa87. Hienoa, että myös ääniä ovat saaneet myös muutamat uudet nimet.

Paikallisesti parhaat

Oman asuinalueen parhaita kätköjä kannattaa kurkata äänestyksen maakunta- tai kuntapohjaisesta listasta. Näin voi nopeasti vilkaista, onko joku lähialueen huippuhyvä kätkö jäänyt itseltä käymättä. Ja jos on, niin tilannehan pitää korjata samoin tein. Lisäksi maakuntakohtaiset tilastot ovat kätevä apu kevään ja kesän kätköreissuja suunnitellessa – hyvät kätköt on syytä lisätä reissusuunnitelmaan ensimmäisenä.

Pirkanmaan parhaaksi valittiin Faro parpadeante – Välkkyvä majakka -kätkö ja heti hyvänä kakkosena Tram Hunting, jolla on enemmän äänestäjiä. Kolmantena hyvin pienellä marginaalilla 60v. Juke The Rabbit. Tästä saakin itselle ohjelmaa talvi-iltoihin, kun kiertää nämä äänestyksessä pärjänneet kohteet, jotka ovat toistaiseksi jääneet käymättä. Tosin Pirkanmaalla mysteerit painottuvat listan kärkeen, joten pitäs vaan osata ratkoa ne ensin.

Missä päin Suomea on parhaat kätköt?

Kuten geovuosikatsauksessa kirjoitin, viime vuonna julkaistiin noin 9 236 uutta geokätköä. Näistä äänestyksessä ääniä sai 1184 kätköä. Viime vuonna ääniä sai noin 1150 kätköä eli tänä vuonna ääniä annettiin hieman suuremmalle määrälle kätköjä kuin vuotta aiemmin.

Merkittävää muutosta ääniä saaneiden kätköjen lukumäärässä ei ole ja sitä voidaan pitää osoituksena siitä, että laadukasta etsittävää edelleen julkaistaan paljon. Jos miettii millainen on äänestyksessä pärjännyt kätkö, niin TOP50-listalta löytyy 28 tradia, 4 multia, 13 mysteeriä, 1 miitti, 1 mega, 1 Earthcache, 1 letterbox ja 1 virtuaali. Tradit jyräävät mutta myös millä tahansa muulla kätkötyypillä kärkikahinoihin voi päästä. Tosin tavalliset miitit eivät ihan terävimpään kärkeen ole nousseet jotakin poikkeusta lukuunottamatta. Ehkä miittiin osallistuu sen verran pieni joukko väkeä, että tuosta porukasta useamman täytyy tapahtumaa äänestää, jotta miitti listalla nousee kärkikahinoihin.

Jos tarkastellaan missä päin Suomea parhaat kätköt sijaitsevat, niin suhteellisesti eniten vuonna 2021 julkaistiin hyviä kätköjä Varsinais-Suomessa, Uudellamaalla, Ahvenanmaalla, Päijät-Hämeessä sekä Etelä-Savossa. Päijät-Hämeen prosentteja nostanee vuoden ainoaksi jäänyt megatapahtuma. Ilahduttavasti Ahvenmaallakin on ääniä saaneita kätköjä tänä vuonna enemmän.

Kuntakartasta puolestaan näkee tarkemmin mihin kuntiin viime vuoden parhaat kätköt sijoittuvat. Kuntakartassa tummimman vihreällä ovat Luhanka ja Savukoski. Luhangasta löytyy äänestyksen sijalta 282 TB-hotelli Luhanka ja sijalta 653 Reverse Wherigo – Luhanka. Savukosken kätköt puolestaan ovat sijalla 424 Sillan porot ja 584 Savukoski. Voi olla, että ääniä saaneet kätköt muodostivat näissä kunnissa uusista kätköistä valtaosan, joten siinä voisi olla selitys tummanvihreään väriin.

Suurin hyöty vuosittaisesta äänestyksessä on, että sen avulla voi kivasti suunnitella tulevia kätköilyretkiä laatukätköjen pariin. On vain hyvä asia, että laadukkaita kätköjä nostetaan esiin ja onpa Geocaching HQ:kin nimennyt vuoden 2022 piilotuksen vuodeksi (Year of the Hide). Jos oma kätkö ei tällä kertaa äänestyksessä pärjännyt, niin ei muuta kuin geopajalle ja rakentelemaan ensi vuoden voittajapurkkia. Ideoita voi katsoa, vaikka täältä.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.