Pyykkijahti

Vuonna 2018 sain yhteydenoton Maanmittauslaitokselta ja siellä oltiin kovin kiinnostuneita GPS:n tarkkuuden mittausmiitin tuloksista. Ilmeisesti tuosta kirjoituksesta MML sai idean uuteen Pyykkijahti -peliin, joka on julkaistu tänään osoitteessa www.pyykkijahti.fi

Maanmittauslaitoksen Pyykkijahti-pelissä etsitään rajapyykkejä. Koko kesän ajan viikon ahkerin pyykkien bongaaja palkitaan jäätelölahjakortilla. Palkintoja jaetaan elokuun loppuun asti joka viikko. Jahdin kohteena ovat erityisesti rajapyykit, joiden sijaintitieto on heikko. Pyykkijahdin tarkoituksena on testata, voitaisiinko rajapyykkien paikkaa kartalla tarkentaa joukkoistamalla ja kännyköiden avulla. Maanmittauslaitoksen rekisterissä on kolmetoista miljoonaa pyykkiä, joista noin kolmen miljoonan sijainti on yli metrin pielessä. 

Pyykkien paikkojen tarkentaminen hyödyttää kaikkia: kun kiinteistön rajat ovat selkeät, ei vahingossa pystytä saunarakennusta naapurin tontin puolelle, tai mene vahingossa kaatamaan toisen omistamaa metsää. Luotettavat tiedot kiinteistöjen rajoista helpottavat arkea.

Ei tarvita sovellusta

Pyykkijahdin idea on geokätköilijöille tuttu: pelaaja näkee kartalla kohteita, joita keräämällä voi saada pisteitä. Pyykkijahdissa nimensä mukaisesti bongataan rajamerkintöjä eli pyykkejä, jotka näkyvät kartalla. Pelin avulla kerätty tieto siirtyy Maanmittauslaitokseen, jossa se tarkistetaan ja analysoidaan. Tarkoituksena on hyödyntää tietoja kiinteistörekisterin laadun parantamisessa. Aineiston tarkkuus paranee mitä enemmän pelaajia on.

Pyykkijahti-pelin avulla jokainen kesämökin, omakotitalon tai metsän omistaja voi käydä itse tarkistamassa oman kiinteistönsä tai tilansa rajat. Pyykkijahti sopii myös koko perheen ulkoiluharrastukseksi: kuka tahansa voi jahdata pelissä esimerkiksi metsien rajoja ulkona liikkuessaan. Peli on toteutettu yhteistyössä tamperelaisen Zoneatlas-nimisen yrityksen kanssa.

Erillistä sovellusta ei tarvita, vaan riittää kun suuntaa www.pyykkijahti.fi osoitteeseen puhelimella ja rekisteröityy käyttäjäksi. Tämän jälkeen pyykkejä pääsee bongailemaan. Selainsovelluksen ominaisuudet on kätköilijän silmissä todella rajatut, mutta kaikki olennainen pyykkien bongailuun löytyy. Lisäksi DNF:n kirjausmahdollisuus tuli sovellukseen, kun annoin asiasta testijaksolla palautetta, joten MML kuuntelee käyttäjiä herkällä korvalla.

Ylöjärvi pilottina

Pyykkijahtia voi pelata koko Suomessa, mutta pilottialueeksi on valittu Pirkanmaan alue ja etenkin Ylöjärvi sopivan sijaintinsa ja kokonsa puolesta. Ylöjärveltä löytyy tiiviimpää asutusta, mutta myös paljon metsää. Tiedossa on, että siellä päin rajapyykkien sijainneissa on paljon epätarkkuuksia, eli kaikille pyykkibongareille löytyy paljon pelattavaa. Toisaalta esimerkiksi Tampereen kaupungin alueella bongattavia pyykkejä ei ole.

Toivottavasti mahdollisimman moni geokätköilijä innostuu kokeilemaan Pyykkijahtia ja siten osallistuu tarkemman karttadatan keräämiseen.

10 comments

 1. Olisi mielenkiintoinen kokeilu, mutta me ei käytetä puhelimia kohteiden etsintään. Valitettavasti tämä taitaa sen vuoksi jäädä väliin, vaikka kiinnostava onkin.

  1. Nämä ovat tietysti jokaisen valintoja, mihin puhelinta käyttää. Sinänsä tuo toimii tietokoneellakin, mutta paikannus vaatisi sitten Bluetooth-GPSn.

  1. Haha, niinpä näkyy. Ovat lisänneet tuon ennen julkaisua palautteeni perusteella. Enpä huomannut nopeasti kuvankaappausta napatessani tuota muutosta

   1. Heippa weellu!

    Olen tosiaan tutkijana mukana kehittämässä Pyykkijahti-pilottia ja törmäsin tänne blogiisi puolivahingossa. Näissä tutkimus/kehitys hommissa vaikka kuinka yrittää ennakoida asioita, kuten esimerkiksi eri pelillistämismenetelmien yhteisvaikutuksia käyttäjien motivaation, niin on tullut selväksi, että vasta sitten kun käyttäjille antaa “härvelit käteen” saa oikeasti hyödyllistä ja sovellettavaa tietoa.

    Kiitoksia tosiaan tuosta “pyykkiä ei löytynyt” palautteesta. Koimme että tuo oli sen verran tärkeä huomio, että laitoimme sen kehityslistan kärkeen ja kehittäjämme saivat veivattua sen Pyykkijahtiin ennen julkaisua. Varmasti on vielä paljon parannettavaa, mutta senpä vuoksi tämä pilotti onkin olemassa. Kaikki rakentava palaute mitä saamme on todella arvokasta ja sillä on usein suora vaikutus tekemiseemme.

    Mukavaa kesää ja toivottavasti eteen osuu hyviä pyykkiapajia!

    Ystävällisin terveisin,
    Mikko (Maanmittauslaitos)

   2. Enempi on niitä denareita tullut kuin löytöjä. Monessa paikassa olisi ihan hyvä jos saisi kirjattua miksi ei rajapyykkiä löytynyt.

   3. Osaisikohan Mikko kommentoida kiinnostaako MML:ää tieto, miksi rajapyykkiä ei löytynyt? Itsekin mietin tätä etukäteen, että voisi antaa tärkeää tietoa rajapyykkien kunnosta/sijainnista, jos voisi kertoa tarkemmin miksi pyykki ei löytynyt

 2. Hei weellu ja muut,

  tosiaan rajapyykkien kommentointi on hyväksi havaittujen ominaisuuksien listalla. Katsotaan saammeko sen tähän pilottiin. Lisättävien ominaisuuksien lista on pitkä ja vaatii toki monenlaista pohdintaa ja tekemistä.

  -Mikko

 3. Tuossa yhtä pyykkiä syöttäessäni huomasin lopuksi, että gps heitti ratkaisevalla hetkellä aika lailla: pyykki meni läheisen talon sisälle Mutta ei sitä kai voi manuaalisti korjata?

  1. Yleensä GPS rauhoittuu/tarkentuu aika hyvin etsintävaiheessa, mutta sitten kun käy välillä kameralla kuvan ottamassa ja vasta sen jälkeen paikannetaan, se onkin taas harhautunut hetkeksi.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: