Geocaching.com uudistus voi rikkoa mysteerisi

Geocaching HQ päivitti tällä viikolla taas geocaching.com sivustoa. Tärkeimpänä muutoksena sivustolla oli se, että useita eri linkkejä muutettiin käyttämään “uutta” hakutoimintoa, joka on ollut käytössä jo vuodesta 2015. Muutos vaikuttaa harmittomalta, mutta voi tehdä joistakin mysteerikätköistä mahdottomia ratkoa osalle käyttäjistä.

Päivityksen syyksi HQ kertoo, että vanha haku on ollut osassa sivustoa käytössä 6 vuotta ja sen ylläpito on alkanut käydä työstä ja tietenkin aiheuttaa kuluja. Ilmeisesti vanha haku on myös sisältänyt haavoittuvuuksia, joita ei ole haluttu lähteä enää korjaamaan. Hyötyinä uuden haun käyttämisestä kaikkialla HQ listaa sivuston yhdenmukaisuuden parantumisen ja että nyt suodatus, kätköjen järjestäminen, kätkölistoihin lisääminen ja kartalla kätköjen näyttäminen toimii kaikkialla samalla tavalla.

Päivityksessä seuraavat linkit sivustolla päivitettiin käyttämään uutta hakua:

 • Kätkökuvausten “näytä lähellä olevat kätköt” -linkit
 • Kätköilijän profiilissa olleet linkit kätköilijän löytöihin ja piilotuksiin
 • Linkki vanhaan hakuun poistui tältä sivulta https://www.geocaching.com/my/geocaches.aspx
 • Linkki vanhaan hakuun poistui viimeksi katsotut kätköt -listauksesta.

Mysteeri hajoaa

Harmittomalta vaikuttavalla muutoksella voi kuitenkin olla yllättäviä vaikutuksia joihinkin mysteerikätköihin. Jos mysteerikätkö perustuu jonkun kätköilijän kätkölöytöihin, on tehtävä muuttunut Basic-jäsenille huomattavasti vaikeammaksi jos ei mahdottomaksi. Kätkölöytöjen haku käyttää uuden haun käyttäjänimeen perustuvaan hakutulosten suodatinta ja se ei ole Basic-jäsenien saatavilla. Niinpä ilman premiumia ei voi jatkossa hakea toisen kätköilijän kätkölöytöjä geocaching.com sivuston avulla kovinkaan kätevästi. Alla kuva miltä profiilisivu näyttää basic-jäsenelle muutoksen jälkeen.

Joissakin mysteerikätköissä ratkaisu saattaa perustua kätkönomistajan tai jonkun muun kätköilijän ensimmäiseen löytöön. Jos kätköilijällä on vaikka useampi tuhannen löytöä, on hakutuloksissa hienoa rullata aina sivun alalaitaan ja odottaa, että sivu lataa seuraavat 20 kätköä ja toistaa tämä muutaman kerran, jotta pääsee käsiksi ensilöytöön. Lisäksi kätköt näytetään oletusarvoisesti kotia lähin kätkö ensin. Toisen kätköilijän löytöjä katsoessa kuitenkin monesti parempi oletusarvo hakutulosten järjestykselle olisi löytöjärjestys. Nyt tämä pitää uuden hakutuloslistauksen myös valita aina käsin.

Asiaan perehtyessä huomasin myös kätevän kikan liittyen hakutulosten URL-osoitteeseen. Lisäämällä URL-osoitteeseen parametrin &a=1 saa listauksen näyttämään myös arkistoidut kätköt. Tätä en ainakaan itse hakutulosten suodattimissa huomannut premium-jäsenilläkään. Esimerkiksi alla olevan linkin kautta löytyy listaus Tampereen kätköistä siten, että osana tuloksia näytetään myös jo arkistoidut kätköt

https://www.geocaching.com/play/search?lat=61.49911&lng=23.78712&origin=tampere&ot=3&g=41821&f=1&a=0&utr=false

Ihan kaikkialta HQ ei vielä ole onnistunut poistamaan vanhaa tulosten listaussivua. Esimerkiksi Project-gc.comin suosimassa osoitteessa on toistaiseksi käytössä vanha kunnon listausformaatti. Esimerkki täällä.

On kiva, että sivustoa kehitetään ja ominaisuuksia uudistetaan, mutta harmittavaa on se, että palvelu huononee. Etenkin ilmaiskäyttäjille. Toisaalta uusi listaus on muutenkin vanhaa huonompi, koska siitä ei helposti näe, jos kätköllä on huoltopyyntö aktiivisena tai jos kätkössä on matkaajia. No onneksi on sentään geocache.fi 🙂

3 comments

 1. Tosiaan, nuo huoltopyynnöt ja matkaajat katosi. Lisäksi tykkäsin vanhasta löytölistauksesta kurkkia, miten käymiäni kätköjä (etenkin vaikeat tai maastollisesti hankalat) on sittemmin löydetty, vanhassa kun näkyi suoraan sen oman käyntipäivän lisäksi myös, milloin kätkö on viimeksi löydetty. Samoin “kentällä” kurkin löytölistauksen kautta joskus tarvittaessa, että loggaukset on menneet järjestyksessä läpi, aina kun ei ole aikaa loggailla hienosti jälkeenpäin vaan tarvii tehdä se siinä heti kätkön jälkeen. Aiemmin listaus tuli suoraan “viimeisimmät ensin”, nyt eilen luontopolkukierrosta tehdessä sitten huomasinkin, että listan saaminen siihen muotoon vaati aika monta klikkausta pieneltä puhelimen näytöltä. Tällä kertaa omasta mielestä on menty kyllä uudistuksessa huonompaan suuntaan.

  1. Joo samaa mieltä. Itsekin tykkäsin siitä vanhasta monesta syystä enemmän. Sinänsä toki uudistukset ovat tervetulleita, mutta eivät ne saisi vaikuttaa palveluun huonontavasti. Tässä ei selkeästi ole ymmärretty käyttäjien tarpeita riittävän hyvin.

  2. Minäkin oon tykännyt katsella miten löytämiäni kätköjä on löydetty. Uudistuksen jälkeen iski epätoivo siitä miten hoitaa sama asia mutta reitti löytyi. Seuraavalla linkillä, vaihda käyttäjänimi omaksi:
   https://www.geocaching.com/play/map?lat=27.9168&lng=41.8359&zoom=2&asc=false&sort=founddate&hf=0&sa=1&fb=kimsu71
   saa viimeksi löydetyt kätköt nopeasti näkyviin. Jatkan vielä valitsemalla valitsemalla kaikki ja tallentamaan listaksi jonka jälkeen kätköjä on helppo selailla. Pikkuhiljaa alan pitämään nykyratkaisusta.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.