Testissä: Effect UV Glow -maali

Vuonna 2016 (yikes, onko siitä jo niin kauan?) testasimme Kiven Alla-kaupasta löytyvät UV-maalit. Sen jälkeen kaikki näistä UV-maaleista ovat ilmeisesti poistunut markkinoilta. Ehkä kysyntä on ollut pientä? Nyt Kiven Alla -kauppa on kuitenkin ottanut uuden Effect UV Glow -maalin valikoimiinsa. Ja mehän päätimme testata samoin tein, onko uusi maali mistään kotoisin.

Maalia uistimiin

Uutuus UV-maali on nimeltään Effect UV Glow ja sen mainostetaan olevan UV-valossa reagoiva väritön maali, joka UV-säteissä muuttuu hohtavan siniseksi. Purkissa ja monilla sivuilla esittelytekstissä kuitenkin puhutaan CAB -liuotinohenteisesta uistinmaalista. Maali on nopeasti kuivuva ja erityisesti kynäruiskumaalaukseen kehitelty erikoismaali. Vaikuttaa siltä, että maali on tarkoitettu uistinten rakentelua harrastaville maaliksi, sillä ohje kertoo, ettei maalia tulisi jättää päällimmäiseksi kerrokseksi uistimessa. Tämä tietysti pistää miettimään kuinka maali kestää vettä, jos se tulisi jollain pinnoittaa.

Kynäruiskukäyttö kuulostaa geokätköilijän näkökulmasta hieman turhalta, vaikka varmasti taitavimmat purkkien tekijät pystyvät kynäruiskun ja maalin avulla loihtimaan hienoja kätköjä. Geokätköilyssä kuitenkin useimmiten UV-maalien käyttökohde on UV-suunnistustyyppiset kätköt, joissa maastossa oleviin kohteisiin merkataan reitti UV-maalilla. UV-kynällä puolestaan hoituu monet muut multi/mysteerikätköjen rakentelut.

Märkää maalia kivellä

Maalin myyntitekstissä on runsaasti varoituksia:

  • Helposti syttyvä neste ja höyry
  • Voi olla tappavaa nieltynä ja joutuessaan hengitysteihin
  • Haitallista joutuessaan iholle
  • Ärsyttää ihoa
  • Ärsyttää voimakkaasti silmiä
  • Haitallista hengitettynä
  • Saattaa aiheuttaa hengitysteiden ärsytystä
  • Saattaa aiheuttaa uneliaisuutta ja huimausta
  • Epäillään vaurioittavan sikiötä
  • Saattaa vaurioittaa elimiä pitkäaikaisessa tai toistuvassa altistuksessa
  • Haitallista vesieliöille, pitkäaikaisia haittavaikutuksia

Tätä listaa lukiessa ei voi välttyä ajattelemasta millaista myrkkyä purkista oikein löytyy. Purkin avatessa haju on myös melko voimakas, joten maalausurakka kannattaa tehdä hyvin tuuletetussa tilassa.

UV-maalausta

Perinteiseen tyyliin kokeilimme maalia muutamaan eri materiaaliin: paperi, puu, pelti, muovi ja kivi. Nämä ovat suunnilleen kaikki ne kohteet, joihin geokätköilijä pohtii maalia sutivansa. Levitykseen kokeilimme UV-maalin omaa pipettiä ja sivellintä. Ohentamatonta maalia oli siveltimellä melko hankala levittää. Pullon suun pipetillä maalin levittäminen onnistui kohtalaisesti, mutta maalia tuli melko paksu kerros. Ohennettu maali puolestaan levisi vähän liiankin kanssa pipetillä levitettäessä. Pensselillä ohennettua maalia sai levitettyä huomattavasti paremmin, mutta mitään kovin pientä piiperrystä en tällä lähtisi tekemään.

Annoimme maalin kuivua ennen tulosten tarkastelua. Paperille kuivunut maali oli miltei havaitsematonta ilman UV-valoa. Joihinkin kohtiin maalia oli tullut enemmän ja nämä näkyivät paperia käänneltäessä. Muovipinnalla maali näkyi ilman UV-valoakin vaivatta. Puupinnalta ohentamaton maali oli luettavissa ilman UV-valoa, mutta ohennettua maalia ei erottanut paljaalla silmällä juurikaan. Pellissä ohentamaton maali oli jäänyt sen verran paksuksi kerrokseksi, että se oli myös erotettavissa ilman UV-valoa. Ohennettua maalia ei voinut havaita pellin palalta. Sama toistuu kiven kanssa: ohennettu maali on juuri ja juuri havaittavissa kun taas ohentamaton jää jokseenkin näkyväksi ja kiiltäväksi kiven pintaan.

Kummaa hohtoa

Tärkein kysymys kuitenkin on, miten maali hohtaa pimeässä. Ensimmäisenä kokeilin TK25 UV -lampulla tohottaa maalaamaani paperia. Ei hohtoa. Ohentamaton maali on jokseenkin näkyvissä ja ohennettu vain vaivoin. En usko, että tämä olisi hyvä ratkaisu kätköilykäyttöön.

Muovilla tulos on huomattavasti parempi. Maali hohtaa kirkkaasti UV-valon loisteessa. Sekä ohennettu että ohentamaton maali näkyy hienosti. Harmi vaan, että maali näkyy myös ilman UV-valoa muovilla.

Pellinpalaan kirjoitin numerot 61 ohentamattomalla maalilla ja 23 ohennetulla. Molemmat loistavat kirkkaasti UV-valossa. Eli maali sopii hyvin pellin kanssa käytettäväksi ja ohennettuna on varmasti todella riittoisaa.

Puupalikalla maalatut numerot näkyvät kaikki kirkkaasti. Ohentamaton maali kirkkaampana, mutta ohennetustakaan ei ole vaikeuksia saada selvää. 5-vuotiaan minikätköilijän maalaamat numerot ovat kuitenkin hieman epämääräisiä, mutta tämä ei ollut kaunein maalaustulos-kilpailu vaan tarkoituksena on testata kuinka numerot hohtavat UV-valossa ja hyvinhän ne hohtaa.

Kiveen maalatut jäljet loistavat molemmat myös pimeässä hienosti. Nuoli on maalattu ohentamattomalla maalilla ja oikean laidan suttu ohennetulla.

Yhteenveto

Effect UV Glow Maali toimii yhtä hyvin kuin aiemmassa testissä testatut maalit. Maalin käyttö ohennettuna on helpompaa, eikä UV-loistavuudessa paljoa menetetä vaikka maalia käyttäisi ohennettuna. Levitykseen kannattaa käyttää pensseliä ja sellainen vinkki, että ainakin oma pensseli oli testin jälkeen entinen. Vaikka kuinka liuottimella koitin pensseliä pestä, niin se aina jäi jotenkin tahmeaksi. Kannattaa siis valita joku vähän huonompi pensseli UV-maalihommiin.

Maali on melko kallista ja maksaa Kiven Alla -kaupassa (ja muuallakin) 16,90€ puteli. Putelista kyllä riittää varmasti UV-suunnistuskätköön etenkin jos maalia ohentaa. UV-maali on parhaimmillaan kiveen tai peltiin maalattuna, mutta toimii myös puupinnalla. Muovi ja paperi pinnat kannattaa unohtaa ja niitä varten kannattaakin hankkia UV-tussi.

Maalin kestävyydestä maastossa ei ole tietoa, mutta pitääpä viedä koepalat ulos ja arvioida myöhemmin miten maali on ulkona pärjännyt. Eli siltä osin palaamme asiaan myöhemmin.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.