G-studio

Tähän aikaa viime vuonna GIFF-elokuvafestarit olivat jo hyvän aikaa olleet ohi. Tänä vuonna tapahtuma piti taukoa, koska ajateltiin 20-vuotisjuhlallisuuksien vievän GIFF-valmisteluunkin tarvittavan ajan Geocaching HQ:n lackeylta. No 20-vuotisjuhlat peruttiin ja edelleen on auki palaako GIFF-tapahtuma ensi vuonna vai venyykö tauko kahden vuoden pituiseksi. Pahimpaan GIFF-nälkään saatiinkin Best of GIFF-kela, jolta löytyy parhaat pätkät vuosien ajalta. Tajusin, että viime vuoden Tampereen filmifestivaaleilla nähty lämppäripätkä on jäänyt julkaisematta. Niinpä on aika korjata tämä virhe ja julkaista G-studio Youtubessa.

Studiossa tänään: G-studio

Parina vuonna olemme Harjuksen ja Rimajun kanssa kuvanneet oman lyhyt elokuvan GIFF-festareille. Sitä ennen meillä oli jo tapana kuvata kaikenlaisia geokätköilysketsejä lämppäripätkiksi tapahtumaan. Monet näistä pätkistä saivatkin positiivisen vastaanoton – ei toki kaikki. Parina viime vuonna sketsien tekemistä on leimannut jonkinlainen kiire. Aiempina vuosina sketsejä kuvattiin rauhassa pitkin vuotta, mutta edellisenä vuosina sketsejä on lähdetty tekemään vasta, kun itse GIFF-filmi on saatu pakettiin, jolloin aikataulu on ollut kiireinen ja jälki se mukaista.

Viime vuonna tilanne oli sama: GIFF-filmi oli saatu lähetettyä kilpailuun, niin piti vielä tarttua kameraan ja kuvata sketsi. Ideoita sketseihin meillä on tietenkin ollut varastossa, vaikka kuinka paljon, koska kätköilyreissuilla ideoita syntyy väistämättä omista toilailuista.

Valitsimme ideoista “Geohockey night” -nimellä kulkeneen idean, jonka idea lähti siitä, että jos geokätköily olisi huippu- tai ammattiurheilua, niin olisi hauskaa katsella sitä televisiosta ja sitten joku uransa ehtoopuolella oleva kätköilijä kommentoisi menoa ja analysoisi missä syntyi virheitä. Lähtökohta oli varsin herkullinen.

Valitettavasti perinteiseen tyyliimme, emme kuitenkaan panostaneet käsikirjoitukseen, vaikka ehkä olisi kannattanut. Ideat syntyivät hetkessä, mikä on joskus hyvä asia, mutta jos puristaa mailasta liikaa, niin tulos tuppaa olemaan parhaimmillaankin keskinkertainen. Käsikirjoittamattomuus näkyy väkisin tässä viime vuotisessa sketsissämme.

Pitkään olimme puhuneet sketsien (ja GIFF-filminkin) osalta tuotantoarvojen nostosta. Parempaa kuvaa, parempaa ääntä, parempaa puvustusta, parempaa kaikkea. Tätä suhteellisen onnistuneesti teimmekin G-studio-sketsissä, johon hankittiin kuvaaja, joka ymmärtää useamman kameran kanssa työskentelystä ja jolta saimme jo miltei ammattitasoista kalustoa. Samoin ääni otettiin erillisillä mikrofoneilla ensimmäistä kertaa.

Puvustus ei täysin onnistunut, koska kovasta kirpputorien ratsaamisesta huolimatta Hockey night -henkisiä oransseja (tai muunkaan värisiä) pikkutakkeja ei oikein löytynyt. Niinpä mentiin sillä mitä sattui löytymään. Mustamakkara koristeltiin mämmillä, jotta saataisiin aidon tuntuinen biokätkötilanne luotua. Jälkikäteen katsottuna pelkkä mustamakkara olisi riittänyt. Tietysti, jos mämmi ei olisi ollut umpijäässä, sitä olisi saanut lusikoitua koristeeksi vähän enemmän.

Näyttelijävajausta oli myös ilmassa, kun vakiotähti Rimaju ei ennättänyt studiokuvauksiin. Onneksi hän oli käytettävissä maastokuvauspäivänä. Hätiin saatiin onneksi Juke The Rabbit, joka teki hienon suorituksen Aimo Passengerina – maailman kovimpana Pokemon-pelaajana.

Monilta osin pätkä oli uuden ammattimaisemman työn opettelua. Sitä pitäisi vielä jatkaa, jotta monikamerakuvaus ja -leikkaus sujuisi helposti. Paljon saatiin oppia tulevia pätkiä varten taas mitä pitäisi tehdä paremmin. Ehkä jos GIFF taas joskus tulee, niin joku pätkä tulee sinnekin lähetettyä. Eri asia tietysti on se pääsekö se sitten finaaliin. Keskimääräinen taso sielläkin on vuosi vuodelta vain noussut.

Tässä vielä tuo meidän G-studio-sketsi ihmeteltäväksi. Sanoisin, että ehkä ei niin hauskaa, mutta älykästä.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.